Foto: Wikimedia Commons/Nathalie Beser, Shutterstock

Juče je u regionu odjeknula vest da je 62-godišnja K. K. iz Podgorice skočila sa mosta Blaža Jovanovića u Moraču, sa bebom u naručju. Nekoliko sati kasnije, policija je iz Morače izvukla telo žene, a bebu su uspeli da spasu radnici gradskog preduzeća "Zelenilo" - Alfi Ibrahimović i Almir Mujak i Demaj Spejtim. Ipak, ova priča ima još jednog heroja, a u pitanju je albanski poslanik iz švedskog parlamenta Adnan Dibrani, koji je bebi dao veštačko disanje i tako joj spasio život. Kako je sada otkriveno, on je rođen u Kosovskoj Mitrovici, a u Švedskoj živi od sedme godine.

Kako su preneli mediji, beba nije disala kada je izvučena iz vode.

Tada je naišao i dao veštačko disanje bebi albanski poslanik u švedskom parlamentu Adnan Dibrani, koji je deo posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope, koja je pratila izborni dan u Crnoj Gori.

On je za medije rekao da nije verovao da će oživeti bebu, jer je dugo bila u vodi.

„Prelazio sam most i pogledao ka vodi kada sam video da žena i dete plutaju rekom. Neki drugi momci su došli, spustili se do reke i izvukli bebu iz vode, dok su drugi pozvali hitnu pomoć. Potrčao sam ka njima i video da drže bebu, koja nije davala znake života. Pošto imam malo dete kod kuće, znao sam šta treba raditi u ovakvim situacijama“, kazao je Adnan.

Nedugo nakon toga, na obalu Morače stigla je ekipa Službe hitne medicinske pomoći, koja je bebu transportovala u dečju bolnicu.

Međutim, iako spašena, lekari su saopštili da je u stabilnom stanju, ali da rizik od komplikacija uvek postoji.

„Dete trenutno ima uredan obrazac disanja, bez povreda torakalnih i abdominalnih organa. Međutim, u riziku je od aspiracionih komplikacija i infekcije. Prati se u jedinici intezivnog lečenja i svaka prognoza je ozbiljna, ako uzmemo u obzir da dete ima dva meseca“, kazao je lekar.

O spasiocu samo reči hvale

Adnan Dibrani (38) iz Kosovske Mitrovice, od sedme godine živi u Švedskoj, a član švedskog parlamenta je od 2010. godine.

Poslanik Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić naglasio je da će Crna Gora zauvek pamtiti ovaj čin.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Dođeš kao švedski poslanik da posmatraš izbore u Crnoj Gori, a vratiš se kući kao heroj. Crna Gora će zapamtiti dobro delo koje si učinio, spasivši život bebi zajedno sa hrabrim radnicima Zelenila“, napisao je on na Tviteru.

O ovom herojskom delu, ubrzo su mnogi počeli da se oglašavaju.

„Dobri, plemeniti, požrtvovani ljudi, moje najdublje poštovanje i naklon za ljudskost i humanost“, „Fantastičan momak“, „Herojski!“, „Heroj dana“, neki su od komentara korisnika.

Podsetimo, tragediji je prethodila i uznemirujuća poruka koju je žena ostavila roditeljima bebe, koji su u panici odmah izleteli iz kuće i tražili svoje dete.

KAKO POTRAŽITI POMOĆ
Ako nisi siguran kome da se obratiš za pomoć, a osećaš da ti je potrebna, za početak, imaj na umu da je tvoj lekar opšte prakse u mogućnosti da te uputi stručnjaku za mentalno zdravlje i konsultovanje s njim je prvi korak ka lečenju. Ipak, ukoliko iz nekog razloga ne možeš tim putem, u nastavku su navedena mesta i ljudi koji te mogu uputiti ili koji pružaju dijagnostičke i terapijske usluge za depresiju.

Nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva

Telefon: 011/7777000

PRVA POMOĆ

Crnogorska 2/16, Savski Venac, Beograd

Telefon: 064 2288885

Email: [email protected]

Centar Srce

Telefon: 0800-300-303

Email: [email protected].

Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević

Višegradska 26, Beograd

Centrala 011/3636400

Institut za mentalno zdravlje

Palmotićeva 37, Beograd; telefon: 011/3307 500

Paunova 2; telefon: 011/2666 166, 011/2664 555

BONUS VIDEO: Kako su srpski spasioci pomagali u Turskoj