Ruski hakeri Foto:3D generator / Alamy / Alamy / Profimedia

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore saopštilo je u sredu da u Crnu Goru stižu stručnjaci Federalnog istražnog biroa Sjedinjenih Američkih Država (FBI) za pitanja sajber bezbednosti kako bi ispitali snažan koordinisani napad na Vladu Crne Gore i službe koje država pruža građanima.

Saopštenje Ministarstva dolazi u trenutku kada su sajtovi Vlade i ministarstava odbrane, finansija i unutrašnjih poslova još uvek nedostupni. Crnogorski zvaničnici su rekli da su van mreže iz bezbednosnih razloga.

Ministarstvo je saopštilo da će pomoć koju će FBI pružiti Crnoj Gori pokazati odličnu saradnju te zemlje i SAD.

Agencija za nacionalnu bezbednost Crne Gore okrivila je Rusiju za prošlonedeljni napad, iako svoju optužbu nije potkrepila dokazima.

Pročitajte još:

Navedeno je samo da su pomenute veb stranice napadnute softverom za ucene (ransomvare) i da su serveri ovih institucija bili preplavljeni nenormalno velikom količinom upita na koje nikako nisu mogli da odgovore (resource denial napad).

Napad je bio toliko snažan da je struja u zemlji morala da se distribuira ručno, a ne automatski.

Deo odgovornosti za napad preuzela je kriminalna grupa. Ruski sajber kriminalci obično rade bez znanja Kremlja, ali pod uslovom da ne napadaju prijateljske zemlje.

Crnogorski zvaničnici rekli su da napadači još nisu tražili nikakav otkup.

Crnogorski zvaničnici navode da bi Rusi razlog napada mogli da pronađu u tome što je Crna Gora 2017. godine pristupila Severnoatlantskom savezu i uvela sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Prošle sedmice, u petak, američka ambasada u Podgorici objavila je upozorenje da bi u Crnoj Gori moglo biti problema sa komunalnim uslugama, saobraćajem i telekomunikacijama.

Mrežni sistemi u Moldaviji, Sloveniji, Bugarskoj i Albaniji takođe su nedavno bili na udaru ruskih hakera.

BONUS VIDEO Konstantinović: Hakerski napad na katastar – šta su posledice?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare