Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Sud Bosne i Hercegovine odbio je predlog Tužilaštva BiH da se optuženima u aferi "Respiratori", među kojima je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zabrani rad.

Pročitajte još:

To znači da će premijer Federacije BiH Fadil Novalić moći da nastavi sa obavljanjem dužnosti, kao i ministarka finansija Jelka Milićević.

Ostali optuženi u slučaju su Fahrudin Solak, bivši direktor Uprave civilne zaštite Federacije BiH, kao i Fikret Hodžić, direktor firme „Srebrena malina“ iz Srebrenice, putem kojih je u BiH uvezeno stotinu neispravih respiratora iz Kine u Federaciju BiH.

Tužilaštvo BiH je za Novalića i Milićevićevu tražilo mere zabrane obavljanja dužnosti do izricanja prvostepene presude, zabranu posećivanje službenih prostorija i sastajanja s određenim osobama i svedocima.

Odbrana premijera ranije je saopštila da je predlog Tužilaštva BiH o zabrani rada premijera i zabrana sastajanja sa svedocima paušalna i da se zasniva na pretpostavkama.

Naglašeno je da se prema optuženom mora imati pretpostavka nevinosti te da je Tužilaštvo iste argumente koristilo i kada su tražili pritvor u maju prošle godine. I tada je Sud odbacio taj zahtev.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)