Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine i ostali optuženi u predmetu "Respiratori", Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i Jelka Milićević, izjasnili su se da nisu krivi. Na prvom ročištu, održanom danas u Sudu Bosne i Hercegovine, optuženi su odbacili sve navode optužnice.

Pročitajte još:

Kao prvooptuženi navode optužnice odbacio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Novalićev advokat Vasvija Vidović kazala je posle ročišta da se očito želi napraviti slučaj „Sanader“ u BiH, zbog čega se unapred stvorilo uverenje o krivici premijera Federacije BiH.

„Jedan ovakav slučaj je očito nekom potreban“, ocenila je ona, dodavši da se Tužilaštvo mešalo i onemogućavalo proces instaliranja uvezenih respiratora.

Navode optužnice odbacili su i suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik i direktor kompanije „Srebrena malina“ Fikret Hodžić i ministarka finansija Federacije BiH Jelka Milićević.

Novalić, Solak i Hodžić terete se da su počinili krivična dela u vezi s nabavkom 100 respiratora iz Kine u vrednosti od 5,38 miliona evra, kao i zaštitne opreme u vrednosti od 1,48 miliona evra za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ministarka Jelka Milićević tereti za nesavestan rad u službi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare