Aleksandar Vulin Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, kome vlasti BiH nisu dozvolile da helikopterom doputuje u BiH, stigao je danas u Prebilovce kod Čapljine gde se obeležava 83. godišnjica stradanja Srba u Drugom svetskom ratu.

Banjalučki mediji objavili su da je Vulin u Prebilovce stigao automobilom, bez pratnje, na koju ima pravo kao član Vlade Srbije.

„Republika Srpska je moja, mogu da uđem gde i kad hoću. Držim se i poštujem zakone i civilizacijske zakone svake zemlje“, izjavio je Vulin po dolasku u Prebilovce.

Naveo je da je pokušaj da mu se zabrani ulazak u BiH „pakost i podlost“.

„Da može zabranio bi mi (ministar spoljnih poslova BiH) Elmedin Konaković potpuni ulazak u BiH. Ta pakost trajala je jedan dan. Tada se osećao velikim, važnim i moćnim. Nije dobro za jednu državu da se pokazuje samo u nekim zabranama“, naveo je Vulin.

Dodao je da „ne bi bilo loše da se kaže zašto je problem da on dođe u Prebilovce“, podsetivši da je Konaković rekao da Vulin namerava da dođe „na tamo neko obeležavanje“.

„Tamo neko obeležavanje je hiljadu zaklanih Prebilovčana, ‘tamo neko obeležavanje’ je 600 zaklanih žena i dece, ‘tamo neko obeležavanje’ je jedno od najsvetijih mesta za srpski narod“, istakao je Vulin, prenela je Radio-televizija RS (RTRS).

Postavio je pitanje Konakoviću kako bi bilo da se poigrava sa žrtvama nekog drugog naroda.

„Zamislite da ja kažem – ‘Ide Konaković na tamo neko obeležavanje u Srebrenicu’. To je ono što je ružno i opasno, jer to govori o tome da su srpske žrtve, ‘tamo neke’…. Odnos prema meni je potpuno nevažan, u politici se to dešava, ali reći za Prebilovce, da je ‘tamo neko obeležavanje’, je ono što me plaši i što me čini tužnim“, kazao je Vulin.

Dodao je da poštuje BiH i njene zakone, ali da voli RS i da će uvek ući u RS.

„Јa sam sa Manjače, Republika Srpska je moja. Došao sam među svoj narod i svoje ljude, Bog je s nama“, zaključio je Vulin.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare