Aleksandar Vučić, Skupština Srbije
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Došao je i taj 22. juni kada je predsednik Aleksandar Vučić pred poslanicima u Skupštini Srbije podneo izveštaj o Kosovu. Tačnije dva izveštaja - o pregovaračkom procesu sa Prištinom i radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju od maja 2019. godine do danas. Nakon više od pet sati predsednikovog izlaganja, opet nismo saznali gotovo ništa novo, smatraju sagovornici portala Nova.rs. Ostao je, kažu, samo utisak da ne treba ništa da očekujemo i da smo možda na korak bliži konačnoj platformi i ne baš povoljnom scenariju.

Predsednik je u vrlo iscrpnom izlaganju, a zatim i u odgovorima na pitanja poslanika, pokušao javnosti da približi dokle smo stigli u rešavanju kosovskog čvora. Javnosti, sasvim sigurno, ništa nije jasnije.

O čemu je, zapravo, pričao predsednik?

Saznali smo da je naša ponuda u dijalogu sa Prištinom samo razgovor i traženje kompromisnog rešenja. Da suprotna strana slabo sarađuje i da nastup koji ima trenutna prištinska delegacija Vučić nije video ni kod jednog njihovog prethodnika. Da su pritisci zapada sve veći. Da nikada neće priznati Kosovo, već će to učiniti onaj koji dođe posle njega. Čuli smo i koliko Srba ima na KiM, ali i koliko iznose investicije Srbije.

Sve samo ne ono što smo očekivali – koji su srpski zahtevi u dijalogu, a šta nudi prištinska strana.

Snižavanje očekivanja po pitanju KiM

Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da smo danas imali gotovo preslikani Vučićev nastup iz maja 2019, kada je poslednji put referisao o Kosovu.

Đorđe Vukadinović Foto:FoNet/Aleksandar Barda

“Nismo saznali ništa. Meni Vučićev današnji govor deluje kao pod indigom onoga što smo slušali pre dve godine, u maju 2019. Gotovo identično. Gotovo identični podaci i gotovo identični zaključci. Isto je i to što opozicije nema. Prošlog puta od opozicije sam bio ja, sada nema nikoga. Ovo što smo slušali ne može se nazvati ni izveštajem, već su to njegove slobodne asocijacije i refleksije na temu”, kaže Vukadinović.

Poenta ovog izlaganja je, smatra on, da se naglasi nekoliko stvari.

“Pre svega da ništa ne treba da očekujemo, jer je situacija teška, prethodnici su zabrljali i sve upropastili, samo njegovom zaslugom i božjim čudom možemo nešto da dobijemo. Zatim, da se on bori kao lav, ali teško da može da dobije nešto. Podvukao je da tamo nema države, institucija, Srba… To jeste delom tačno, ali nije napomenuo da je to posledica i činjenja ili nečinjenja vlasti i SNS od 2012. na ovamo. Da zaključim, poenta je da se na neki način, kao i prošlog puta, kuva javno mnjenje, da se snize ionako niska očekivanja po pitanju KiM i tako se pripremi teren za neki nepovoljan scenario, dogovor kojim će mu biti rečeno evo ti ništa, a ti to predstavi kao pobedu”, zaključuje Vukadinović.

Uskoro platforma?

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da smo danas zapravo slušali ekspoze predsednika.

Dusan Janjic
Dušan Janjić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

“Činjenica je da smo mi mogli da čujemo ekspoze predsednika povodom dva izveštaja, koja su pretpostavljam poslanici dobili, ali nisam video da su im stajali na stolu ili da su ga čitali. Svakako je dobro to što je predsednik posle 2019. godine opet u parlamentu, a videli smo mnogo emocija, što kontrolisanih, što nekontrolisanih. U vezi tih emocija videli smo kod vođe Srbije i onih koji ga podržavaju segmente njihovog shvatanja istorije i nacionalnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije i njihovo poimanje genocida, što po mom mišljenju nije dobro za nastavak dijaloga i normalizaciju, jer ona podrazumeva mir, da smo ostavili prošlost za sobom”, kaže Janjić.

Kad je reč o tome šta smo novo mogli da čujemo Janjić kaže da je poslanicima predočeno ono što ne bi slušali da im govori neko drugi.

“Na primer, koliko zapravo ima Srba na KiM i koliko Srbija investira na Kosovu da bi Srbi tamo živeli, kao i da nema institucionalnog uticaja na Kosovu. Čuli smo i da se povećava pritisak zapada, ali i albanske strane, iako mnogi ovde misle da to baš i nije tako. Saznali smo i da je priča koja se u poslednje vreme forsirala o nekakvoj razmeni teritorija privremeno sklonjena i da sada govorimo samo o kompromisu. Moj zaključak je da će se Vučić uskoro pojaviti sa nekom platformom, kao posledica ovakvih pritisaka i ubrzavanja. Glavni problem je što je tu Vučič i glavni pregovarač i šef ekspertskog tima, on stvara platformu i verifikuje je, a to nije dobro”, zaključuje Janjić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare