Ivica Dačić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Skupštine Srbije i Socijalističke partije Srbije, Ivica Dačić, izjavio je danas u supštinskoj debati da je siguran da predsednik Republike Aleksandar Vučić neće popustitim pod pritiscima i neće priznati nezavisnost Kosova ali će sve učiniti da "sačuva mir, živote ljudi i postigne kompromisno rešenje".

„Situacija na terenu je da niti Srbija ima puni suverenitet u Prištini, niti Priština ima puni suverenitet na severu Kosova. Svaka promena moguća je samo ratom. Zato je jedino razumno voditi dijalog i tragati za kompromisom, zato smo se i opredelili za dijalog“, rekao je Dačić tokom sednice Skupštine o pregovorima s Kosovom o čemu je govorio Vučić.

Dačić je pitao kakav je kredibilitet Evropske unije (EU) koja je garantovala ispunjavanje Briselskog sporazuma, a sada „mirno gleda“ na sve što radi Priština odbijajući da ga sprovede.

„Pretiće nam da nećemo ući u EU, tržiće sve, a neće nuditi ništa, vršiće pritisak na druge zemlje da priznaju nezavisnost Kosova. Stalno na povocu drže marionteske zemlje iz regiona da napadaju Srbiju“, ocenio je Dačić.

Kako je dodao, „na kraju možda će i vojno pokušati da osvoje sever“ Kosova, dodajući da je ekomonski jaka Srbija najbolja odbrana.

„Tražiće političare koji će priznati Kosovo govoreći da je to spas“, rekao je Dačić, navodeći da „zna kakve je pritiske Vučić izdržao“.

On je rekao da je Izrael pokazao da su interesi važniji od principa tako što je „žrtvovao ‘srpski Jerusalim’ (Kosovo) za kosovsku ambasadu u Jerusalimu“.

Pored toga Dačić je, ocenivši da je „reč genocid danas magična“, naglasio da su istorijski fakat i istina da su etničko čišćenje i genocid počinjeni nad srpskim narodom, što je ilustrovao podacima:

„Priština 1981. godina – Srba je 50.269, a 2011. godine 430. U Prištini je 1981. godine bilo 140.000 Albanaca, a sada 194.000. Kakav je to genocid nad Albancima – kako govori Priština, kad je sada njih više, a Srba manje“, rekao je Dačić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare