Šaip Kamberi, Aleksandar Vučić
Foto: N1/Dragan Mujan/Nova.rs

Na današnjoj vanrednoj sednici, posvećenoj pregovorima Beograda i Prištine, došlo je do rasprave između predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i šefa poslaničke grupe “Ujedinjena dolina - SDA”, Šaipa Kamberija. Kamberi je rekao da Srbija "mora da razgovara sa ljudima čiju je decu ubijala", te da veruje da Vučiću neće biti lako da neke od njih pogleda u oči. S druge strane, šef srpske države je kazao da stvara predstava kako “Albanci nikad nikoga nisu ubili”, te da ispada da su samo Srbi zločinci.

Prenos skupštinske sednice o Kosovu pratite uživo na našem portalu.

U svom izlaganju, Kamberi je kazao da, pored toga što predstavlja političku opoziciju, čvrsto veruje da dijalog između Kosova i Srbije predstavlja način za rešavanje vekovnog neprijateljstva između dva naroda.

Pročitajte još...

“Kao pripadnik albanske nacionalne manjine, verujem da će normalizacija odnosa Kosova i Srbije uticati na normalizaciju statusa Albanaca koji žive u Srbiji. Smatram da dijalog u Briselu ostaje glavni mehanizam procesa normalizacije”, rekao je Kamberi, da bi zatim dodao da sumnja da će EU da uveze zamrznuti konflikt.

Saipp Kamberi
Šaip Kamberi Foto:TANJUG/RADE PRELIĆ

“Shvatam potrebu Srbije da se u procesu pregovora zalaže za svoje interese, ali verujem da je ovo trenutak da javnost zna da Srbija mora da razgovara o Kosovu sa ljudima čiju je decu ubijala. Vi ćete gospodine predsedniče možda uskoro morati da razgovarate, s druge strane stola u pregovorima, sa Sarandom Bugujevci. U pitanju je žena čiju su porodicu ubili srpski škorpioni. Verujem da ljudskost u vama neće dozvoliti da je mirno gledate u oči”, rekao je, između ostalog, Kamberi.

S druge strane, Vučić je istakao kako nikada nije čuo od predstavnika albanskog naroda da je njihova strana činila zločine.

“Ispada da su Srbi zločinci, a vi anđeli nebeski. Rekli ste da će na pregovore sa mnom doći Saranda Bogujevci. Podsetiću vas da je ona 2013. godine bila u Beogradu i govorila o teškom zločinu koji je počinjen nad njenom porodicom”, naveo je Vučić, a zatim postavio pitanje Kamberiju:

Aleksandar Vučić, Skupština Srbije
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Zašto vi ne pričati o zločinu nad porodicom Šutaković, gde je troje dece ubijeno, zajedno sa svojim ocem i majkom i pokopani tako da nikad ne budu pronađeni. Oni ne mogu da dođu u Prištinu i da govore kako su težak zločin preživeli, jer su pobijeni, ali vi se njih niste setili. Razlika je između nas što se ja setim i Sarande Bogojevci i porodice Šutaković”, naveo je Vučić, dodavši da ne može da razume “one koji mu drže pridike, a sakrili bi svaki zločin koji je počinio Albanac”.

“Svi koji su učinili zločine nad porodicom Bogujevci su osuđeni pred srpskim sudovima. Moje pitanje za vas je gde su danas oni zločinci koji su odgovorni za ubistvo porodice Šutaković. Gospodin Kamberi je rekao da je Srbija ubijala decu, to vam je kao kad vam neko iz Crne Gore kaže da Srbi nisu već pojedinci počinili genocid u Srebrenici”, rekao je Vučić.

Zatim se ponovo za reč javio Kamberi, rekavši da predsednik Srbije i stereotipnu predstavu o Albancima.

„Rekli ste da mi neko diktira govore – znači i vi imate stereotipnu predstavu o Albancima? Kažete da je Saranda Bugojevci bila slobodno u Beogradu. Šta je trebalo, da i nju neko ubije? Mislim da to nije opravdanje. Razlika između nas, gospodine predsedniče, je ta da ste vi u vreme kad su počinjeni ti zločini bili ministar. Ja nisam bio“, rekao je on, da bi Vučić potom rekao da je Kamberi pokušao da ga predstavi kao zločinca.

„Razumeo sam šta je hteo. Hoće da kaže da sam ja zločinac. Znaju oni, naravno, da nisam počinio nikakav zločin i da nisam učestvovao u tog tipa događajima na Kosovu i Metohiji. To vam samo govori da će uvek prebacivati krivicu svakom Srbinu. Oni ne mogu od toga da se odbrane“, odgovorio mu je Vučić.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare