Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je tokom sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, da je Srbija uvek spremna na dijalog, za poštovanje svega potpisanog i dogovorenog i ponovio da se naša zemlja zalaže za deeskalaciju, mir i stabilnost, koji su neophodni kako bi se obezbedio opstanak Srba na КiM.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika, Vučić je još jednom detaljno upoznao specijalnog predstavnika EU sa težinom situacije sa kojom se suočavaju Srbi, kako severno, tako i južno od Ibra, izrazivši, pritom, nadu da će u daljem procesu dijaloga doći do rezultata.

Tokom današnjeg susreta, predsednik Vučić je insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, a razgovaralo se i o drugim važnim temama u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Slovački diplomata došao je u Beograd uoči sastanka glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, najavljenog za 16. novembar u Briselu.

Pročitajte još

Lajčak je 7. novembra posetio Prištinu, ali se nije sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, već sa njegovim zamenikom Bisljimijem. Narednog dana se sastao i sa liderima kosovske opozicije.

Sa Bisljimijem i opozicionim liderima Lajčak je razgovarao o nacrtu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) koji je u Prištinu i Beograd, Kurtiju i Vučiću, 21. oktobra donela „velika petorka“, odnosno predstavnici SAD, EU, Nemačke, Francuske i Italije.

O tom nacrtu statuta, koji zapadna petorka opisuje kao „moderan i izbalansiran evropski predlog“, bilo je reči i na odvojenim sastancima Kurtija i Vučića sa liderima EU, Francuske, Nemačke i Italije 26. oktobra u Briselu.

Vučić i Kurti su tada odvojeno razgovarali sa Lajčakom, šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i liderima Francuske, Nemačke i Italije, Emanuelom Makronom, Olafom Šolcom i Đorđom Meloni, a potom i sa savetnicima lidera tri najmoćnije evropske zemlje.

Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Posle tih sastanaka, Borel je izjavio da su zapadni predstavnici „izneli novi evropski ozbiljan i izbalansiran predlog“ za osnivanje ZSO i insistirali da strane iskoriste tu priliku, ali da dogovor lidera Srbije i Kosova „nije bio moguć zbog preduslova svake od strana koji su za drugu bili neprihvatljivi“.

Vlada Kosova je tada saopštila da je Kurti na sastancima ponovio da je spreman da potpiše Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, dogovoren u februaru u Briselu, ali da Vučić to nije želeo.

Vučić je posle sastanaka izjavio da je papir koji je „velika petorka“ donela 21. oktobra u Beograd i Prištinu „dobra osnova“ za nastavak rada i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Dan posle tih sastanaka, 27. oktobra, Šolc, Makron i Meloni su pozvali Beograd da isporuči faktičko priznanje nezavisnosti Kosova, a Prištinu da pokrene proceduru za formiranje ZSO, navodeći da strane u suprotnom „rizikuju da izgube važne prilike“.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je kasnije da faktičko priznanje kosovske nezavisnosti znači da Beograd treba da primeni Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije.

BONUS VIDEO Bez detalja o novom statutu ZSO: U Srbiji muk dok traje preregistracija vozila na RKS tablice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar