Foto: N1,Filip Krainčanić/Nova.rs, TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da Kosovo mora da implementira statut Zajednice srpskih opština koji je predložila EU, kako bi napredovalo na svom evropskom putu.

Kako prenosi N1, Fon der Lajen je na zajedničkoj konferecniji za novinare sa komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, na kojoj je predstavljen Paket proširenja 2023. i godišnji izveštaj o napretku zemalja kandidata, rekla da je važno da Kosovo ima jasan cilj da pristupi EU.

„Mislim da smo mi (EU) jasni u našim očekivanjima od Kosova, i da je ono što može da učini implementacija (evropskog) nacrta statua Asocijacije opština sa srpskom većinom (ZSO), i ta implemantacija će biti veliki korak napred“, rekla je Fon der Lajen odgovarajući na pitanje novinara o Kosovu.

Ursula fon der Lajen Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Govoreći o odnosima Srbije i Kosova, predsednica EK je naglasila da je važno da svaka zemlja ima odvojene mogućnosti pristupanja EU, odnosno da se ne vezuju jedna za drugu.

„Podrška je mnogo pozitivinija ako pitamo koji je vaš doprinos na putu ka EU, i da naglasimo doprinos svake zemlje ponaosob“, navela je Fon der Lajen.

Pročitajte još

Komsear Varhelji objasnio je da je prijava Kosova za članstvo u EU, pred Savetom Unije, i da nije njegov zadatak da o statusu te prijave govori u ime Saveta i zemalja članica.

„Možete videti u našem izveštaju da evropski put Kosova ide u dobrom pravcu, ali treba da udvostruči svoje napore da dijalog bude uspešan“, poručio je Varhelji.

Varhelji je danas u Briselu rekao da EU zemljama Zapadnog Balkana nudi priliku ranije integracije u Uniju, pre nego što joj se de fakto priključe.

BONUS VIDEO Marko Jakšić: Zajednica srpskih opština (ZSO) je šarena laža za javnost u Srbiji i predstavlja kompenzaciju sa prihvatanje nezavisnosti Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar