Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras na centralnoj manifestaiji dana sećanja u Somboru da je pre 24 godine godine počela agresija na SRJ i da je pre 24 godine umrlo savremeno međunarodno pravo.

„To zvuči kao nevažna birokratka rečenica, ali je mnogo više od toga. Od tada više ništa u svetu ne može da bude gore od onoga što su učinili jednoj maloj zemlji koja je bila kriva jer je želela da bude svoj na svome, slobodna, slobodarska i nije se dopadala onima koji su 89 i 90 sruišili stari i stvorili novi poredak“, rekao je Vučić na skupu na Trgu Svetog Đorđa.

On je rekao ponosni srpski narod i ponosni duh nikada nisu slomili i nikada neće.

„Moja poruka vama je da – hoćemo mir, nećemo nikakve sukobe, ni sa NATO, ni sa bilo kim, ali vam svima lepo kažemo – čuvaćemo svoju zemlju. I kada vam kažemo šta su crvene linije, onda nemojte sa tim da se igrate i nemojte dalje da pritiskate, jer onda ćete dobiti odgovor ponosite, dostojanstvene i junačke Srbije, a naš odgovor je – ne damo Srbiju i nikada je nikome nećemo dati“, poručio je Vučić.

On je rekao i da se oni koji ne poštuju Povelju UN, na tu povelju pozivaju samo kada je jedna mala zemlja u pitanju.

Vučić je dodao da Srbija danas nije lak plen, kakav je bila 1999. godine, ali da vidi kakva bi sila krenula na Srbiju, zbog čega zemlja mora dalje se razvija, a vojska da bude faktor odvraćanja.

Kako je naveo, video je danas kako su predstavnici Kvinte i kosovsko rukovodstvo saglasni „kako su divne i pravedne stvari radili“ i pitao kako to da „ovaj mali narod ne vidi da je bio kriv“.

On je rekao da od 1999. ništa u svetu ne može da bude gore od onoga što su „oni“ učinili jednoj maloj zemlji, „koja je kriva jer je želela da bude svoja na svome, da bude slobodna i slobodarska i nije se dopadala onima koji su 1989. srušili stari poredak i stvorili novi u kojem se samo oni pitaju za sve, a neposlušni se kažnjavaju“.

„Jeste li nas naučili pameti, ja vam kažem niste. Ponosni srpski duh lomili ste i lomili i niste ga slomili i nikada ga nećete slomiti“, poručio je Vučić.

Podsetio je da je Srbiju napalo 19 moćnih i da agresiju nisu poveli da bi zaštitili nekoga, nego da bi pokazali svoju dominaciju u svetu i kako bi Srbiji oteli Kosovo i Metohiju.

Naveo je da je danas na Kosovu više Albanaca nego što ih je bilo 1999. godine, a da Srba ima tri puta manje.

„Danas kada nas pritiskate i tražite da damo opravdanje za sve ono što ste neopravdano učinili ovoj zemlji, da se saglasimo da niste tako strašno pogrešili, govorite nam gledajte u budućnost. Gledamo u budućnost i zato imamo i čuvamo mir, zato ne želimo da imamo sukobe ni sa Albancima, ni sa Bošnjacima, ni sa Hrvatima, ni sa vama, sa 19 moćnih na jednoga“, rekao je Vučić.

On je dodao da nisu stradali samo Srbi, već i Albanci i Bošnjaci i da se moraju poštovati tuđe žrtve, da bi drugi poštovali naše.

***

BONUS VIDEO – Šta sve ne znamo o NATO bombardovanju – otkriva novinar Davor Lukač

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare