Na Trgu Svetog Đorđa u Somboru večeras je održana centralna manifestacija ovogodišnjeg Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja 1999. godine.

Patrijarh Spske pravoslavne crkve Porfirije služio je pomen žrtvama, a skup kom je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vućić održavao se sa porukom „Oprostićemo ako budemo mogli, a zaboraviti samo ako nas ne bude bilo“ .

Skupu na centralnom gradskom trgu prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, poslanici Skupštine Srbije, ministri u Vladi Srbije i Republike Srpske.

Uz prigodan umetnički program okupljenima su se obratili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh Porfirije i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Sombor je ove godine izabran za grad u kome održava centralna komemorativna manifestacija, jer su u njemu pale prve bombe i izgubljeni prvi ljudski životi.

Foto: Printscreen/RTS

Naime, jedna od prvih ispaljenih krstarećih raketa na SRJ pogodila je 24. marta 1999. u 19.55 časova vojni aerodrom u Somboru, napad na aerodrom ponovljen je još jednom iste večeri i tada je poginuo zastavnik jugoslovenske vojske Radovan Medić.

NATO agresija počela je 24. marta 1999. godine i trajala je 78 dana.

Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije, tokom vazdušne agresije NATO ubijeno je 2.500 civila, među njima 89 dece i 1.031 pripadnik Vojske i policije. Prema istom izvoru, ranjeno je oko 6.000 civila, od toga 2.700 dece, kao i 5.173 vojnika i policajaca, a 25 osoba se vodi kao nestalo.

Foto: Printscreen/RTS

U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno.

Agresija je obustavljena nakon 78 dana potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna, a tri dana kasnije počelo je povlačenje snaga SRJ sa Kosova i Metohije.

Foto: Printscreen/RTS

Savet bezbednosti UN usvojio je tada Rezoluciju 1244. U pokrajinu je u sastavu misije KFOR-a upućeno 37.200 vojnika iz 36 zemalja.

***

BONUS VIDEO – Šta sve ne znamo o NATO bombardovanju – otkriva novinar Davor Lukač

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare