Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, od danas je počasni građanin Opštine Knić, a to zvanje dodeljeno mu je povodom Dana opštine. Predsednik nije prisustvovao svečanosti u ovoj šumadijskoj varošici, a Povelja o zvanju počasnog građanina, uručena je njegovom izaslaniku Miloradu Veljoviću, bivšem direktoru policije. Pre Vučića, počasni građanin Knića, postao je i Tomislav Nikolić.

Odbornici opštine Knić, ove godine izglasali su da najviše priznanje te opštine – zvanje počasnog građanina, bude dodeljeno predsedniku Srbije Aleksandu Vučiću.

Kao razlog za dobijanje statusa počasnog građanina navedeno je da je Aleksandar Vučić ‘‘prvi i jedini predsednik Srbije, koji je došao u radnu posetu toj šumadijskoj opštini‘‘, saznaje Nova.rs od svojih izvora.

Predsednik nije došao da lično preuzme Povelju, ali je poslao svog izaslanika, pa je priznanje umesto njega primio Milorad Veljović.

Ovo isto priznanje, na današnji dan 2016. godine primio je i tadašnji predsednik Tomislav Nikolić.

Nikolić je tada izjavio da je proglašavan više puta za počasnog građanina u zemlji i inostranstvu, ali da mu je zvanje počasnog Knićanina najdraže, jer je, kako je rekao, iz njegovog rodnog kraja i opštine kojoj pripada i njegovo selo Bajčetina.

Zanimljivo je da je te 2016. u Kniću došlo do prave političke bure oko izbora počasnog građanina, te je opozicija iz redova LDP-a, zahtevala da se, umesto Nikoliću, priznanje dodeli tadašnjem premijeru Vučiću uz obrazloženje da je za opštinu uradio ‘‘mnogo više od predsednika‘‘.

Tadašnja garnitura SNS vlasti u Kniću, taj predlog je shvatila kao ‘‘neozbiljne i politički nekorektne motive‘‘ i brojčano nadglasala opoziciju, te je priznanje ipak dodelila Nikoliću.

Čini se da je današnjom dodelom priznanja, ispunjena i želja nekadašnje opozicije, a dva srpska predsednika, sada u biografiji imaju još jednu zajedničku stavku, da su obojica počasni građani jedne male opštine u Srbiji.

BONUS VIDEO: Siniša Kovačević otkrio da li će se kandidovati za predsednika Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare