Aleksandar Vucic
Foto:Tanjug/OPSTINA SMEDEREVSKA PALANKA/SLUZBA ZA ODNOSE SA JAVNOSCU/Jadranka Ilic

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću stanovnici Smederevske Palanke ovih dana dodeliće najveće priznanje i to počasnog građanina te opštine.

Jednoglasnu odluku kojom će predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dobiti priznanje „Počasni građanin opštine Smederevska Palanka“, a koju će predložiti lokalnom parlamentu, donelo je Opštinsko veća na sednici održanoj 14. juna.

Odluka o dodeli priznanja Pocasni gradjanin opstine Smederevska Palanka Aleksandru Vucicu
Odluka o dodeli priznanja Počasni građanin opštine Smederevska Palanka Aleksandru Vučiću Foto:Privatna arhiva

Priznanje predsedniku Srbije, kako se navodi u odluci,  biće dodeljeno za izuzetan doprinos napretku i razvoju opštine Smederevska Palanka.

Predlagač je naravno predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen, kadar Srpske napredne stranke koji je na tu funkciju izabran nakon lokalnih izbora 25. marta.

„Niko u zadnjih nekoliko decenija nije za Smederevsku Palanku učinio ono što je za nas učinio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Od najzaduženije i najdevastiranije opštine, koju je bivša vlast bukvalno uništila, uz pomoć predsednika Vučića postajemo respektabilna i sredina poželjna za život. Dolaskom Aleksandra Vučića na čelo Srbije Smederevska Palanka se podigla iz pepela“ rekao je Vučen.

„Kada niko nije, Aleksandar Vučić je verovao u nas, verovao je da možemo. Ispunili smo sve preduslove za obnovu putne, zdravstvene i obrazovne infrastrukture, kao i za privredni preporod naše sredine. Ovim priznanjem želimo da mu ukažemo koliko smo mu zahvalni“, naveo je Vučen u obrazloženju odluke.

Iako se ne zna kakav je to doprinos Vučić dao napretku i razvoju ove varošice na Jasenici, osim možda što je nedavno u toj opštini otvorena južnokorejska fabrika za 700 radnika, to mu neće biti prvo takvo priznanje.

Naime, Vučić je proglašen za počasnog građanina nekoliko opština i gradova u Srbiji, ali i u Republici Srpskoj.

Tako je to laskavo priznanje dobio aprila ove godine kada mu je u Banjaluci uručen „Ključ grada“, najveće gradsko priznanje, kao i povelja počasnog građanina tog grada. Vučiću je priznanje uručeno na svečanoj akademiji povodom 22. aprila, Dana grada.

Istog dana, samo u Mačvi, Vučić je postao vlasnik i Povelje počasni građanin Šapca. Povelja mu je, takođe, uručena Povodom Dana grada.

Godinu dana ranije, Vučić postaje počasni građanina Aleksandrovca.

Odbornici Skupštine opštine Aleksandrovac priznanje su dodelili predsedniku Srbije za „veliki doprinos u razvoju opštine na predlog ustanova, preduzeća, preduzetnika, udruženja, odbornika i pojedinaca“, a uručeno mu je na svečanoj sednici povodom Dana opštine Aleksandrovac, Svetog Trifuna 14. februara 2020. godine.

Povelju počasnog građanina Svrljiga predsedniku Srbije dodeljena je pre četiri godine, tačnije na Dan opštine, 8. maja 2017. godine. Tada je to laskavo priznanje, umesto Vučića, primio tadašnji ministar privrede Goran Knežević.

Povelja počasnog građanina dodeljena je tadašnjem „premijeru Vlade Republike Srbije Aleksandru Vučiću za razvoj, unapređenje i pomoć opštini Svrljig na svim nivoima“, navedeno je u obrazloženju odluke.

A još davne 2013. godine Vučić, tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije, dobio je Povelju počasnog građanina Leskovca.

Vučiću je zvanje počasni građanin grada Leskovca dodeljeno i tada za „posvećenost, izgradnju i funkcionisanje sistema Republike Srbije i doprinos u razvoju grada Leskovca“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare