Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti kako bi reagovao na tekst koji je objavljen u dnevnom listu "Nova", a u kom se opisuju njegovi odnosi sa zvaničnom Moskvom. Vučić je i ovu priliku iskoristio da kaže kako je laž da je pokušao da se čuje s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, navodeći da, ako se to dokaže kao tačnim, on neće biti predsednik države. "Možda sam ja ovakav i onakav, možda sam i ludak i bolesnik i peder i psihopata i majmun, ali oni su lažovi, i to dokazani", rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o tekstu u dnevnom listu „Nova“, u kom se govori o njegovom odnosu sa zvaničnom Moskvom, predsednikom Vladimirom Putinom i u kom su izneti detalji sastanka sa zamenikom šefa ruske diplomatije Aleksandrom Gruškom.

PROČITAJTE JOŠ...

Naslov „Gruško ranije napustio Srbiju, Putin neće da se javi Vučiću“, toliku je teško pao predsedniku da je morao najpre da se oglasi na Instagramu, gde je napisao da je reč o „ordinarnoj laži i da traži izvinjenje, a potom je održao i konfenciju za medije gde ga je zaposlena sa TV Pink Gordana Uzelac „zamolila“ da prokomentariše odgovor „Nove“.

„Juče sam reagovao najpre na laži koji su Šolakovi mediji objavili koje se tiču izvoza ulja u Crnu Goru… To je princip na osnovu kojeg lažovi delaju i rade, ne možete da stignete da reagujete na svaku laž. Objavili su da sam tri puta pokušavao da razgovaram s Putinom, a on to odbio. To se nikad nije dogodilo. Nikad u prethodnih 12 godina se nije dogodilo da sam želeo da razgovaram s njim, a da nisam dobio taj razgovor. Mi imamo dobre odnose i međusobno poštovanje. Nikad se nije dogodilo suprotno. Što se tiče kratkog ostanka u Srbiji, Gruško je ostao 3 dana u Srbiji. Koliko treba dana da ostane? Pošto kaže – završio razgovor sa mnom i napustio zemlju, samo da vidite o kakvim lažovima govorimo? Imao je posle sastanak s Anom Brnabić i Milošem Vučevićem, a onda je imao trosatne razgovore s Markom Đurićem. Šta mislite, šta ja treba da odgovorim? Pošto, naravno, odgovora nema i ne mogu da kažu da je istinito to što su slagali, onda kažu da delim narod i kršim Ustav„, rekao je Vučić.

Zatim je dodao da ne odlučuju mediji da li on krši Ustav, već, kako je rekao, Ustavni sud.

„Oni to utvrđuju ukoliko ste podneli odgovarajuće pismeno Ustavnom sudu. To da li delim narod, ja mislim da vi pokušavate da podelite narod, ali je narod dovoljno pametan i ne prihvata laži kojima se služite. Možda sam ja ovakav i onakav, možda sam i ludak i bolesnik i peder i psihopata i majmun, ali oni su lažovi, i to dokazani. Nije me čak ni posebno povredilo, samo sam hteo ljudima da ukažem na to, kao što su lagali za Jovanjicu, tako su lagali i ovo. Evo, ja ih pitam – preko koga i kad sam pokušao da razgovaram s predsednikom Putinom, a da on to nije hteo. Evo, pokažite mi to i ja više nisam predsednik države. Samo da vidite koliko sam ozbiljan u tome da vam pokažem ko govori istinu, ništa više. Nije zato što je to od presudnog značaja, ne zato što je to važno, već je važno da ljudi znaju ko govori istinu, a ko laže“, rekao je Vučić.

Na pitanje zašto se ne čuje češće s Putinom, kad već može kad god hoće s njim da razgovara i kako komentariše to što iz Rusije stižu poruke da su zabrinuti zbog naoružavanja Ukrajine, Vučić je rekao:

„Pogledajte šta je gospođa Bulajić pokušala sad da kaže… I šta god da odgovorite, bićete napadnuti. S jedne strane, ako kažete da ste ponosni što naoružavate Ukrajinu, oni će da kažu ‘Putine, jesi li video šta ti oni rade. Ruši ga Putin iznutra’. Ako kažete da to nije istina, reći će – ‘jeste li videli zapadni prijatelji s kakvim Putinovim slugom imate posla“, naveo je on.

Na molbu da prokomentariše to što Milorad Dodik češće od njega putuje u Moskvu, Vučić je rekao da je to tačno, ali da je i on svaki put dobijao poziv.

„Smatrao sam da nije vreme ni trenutak, čuvajući teško stečenu poziciju Srbije da budemo jedina evropska zemlja koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. Mi imamo važne razgovore i važne konsultacije s njima po svim pitanjima. Mi mislim da oni duguju veliku zahvalnost Srbiji što jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji. U skaladu s tim se trudim da ‘naš brod’ koji nije baš u najboljoj situaciji da ‘manevrišem tom krmom’. Što se tiče odnosa koji imamo s Rusima – oni su dobri i korektni. O temama o kojima smo razgovarali, ja sam pokrenuo pitanje vezano, ne za oružje, već o municiji. Imamo ogromne zahteve, ali ja kao vrhovni komandant ne dozvoljavam da bilo šta bude izvezeno. Što se tiče municije, mi od toga moramo da živimo i to je tema koju sam ja pokrenuo. Ja sam bio taj koji je pokrenuo to pitanje… Govorili smo o tome i razjasnili smo sve“, rekao je Vučić, dodajući da se nije pravdao „ni Amerikancima i Rusima“.

„Nisam se pravdao nikome i neću, sem bogu i građanima Srbije“, rekao je on.

Predsednik Srbije zatim je reagovao na poruku predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, koji je na društvenoj mreži Tviter napisao da nije moguće da Srbija uđe u EU dok je Vučić predsednik.

„Političke protivnike već neko vreme ne pominjem i nemam vremena za gubljenje. Oni moraju nešto da rade i moraju nešto da kažu, a obično kažu nešto kratko, ali glupo. Ja se nadam da će najveći deo kuća da budu srpske. Srbija se nalazi na evropskom putu i izvršava svoje obaveze. Nemam potrebu da uzvraćam uvredama političkim protivnicima“, rekao je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare