Za manje od mesec dana na ulicama će se pojaviti srpski “mercedes”. Da ne bude zabude, naravno da nije u pitanju vest iz ove godine. Ovo je izgovorio nekadašnji prvi potpredsednika Vlade, a sada predsednia države Aleksandar Vučić u februaru 2014. godine. U međuvremenu niko nije video srpski mercedes na Terazijama ili Banovom Brdu. Od tada je prošlo deset godina, i više nego dovoljno za dve stvari: da svi zaborave Vučićevo obećanje i da predsednik ponovo obeća isto.

Između crvenog tepiha na surčinskom aerodromu za nemačkog kancelara i potpisivanja sporazuma koja otvara brojne kontroverze oko projekta “Jadar” čuli smo još jednom spisak želja za dolazak Mercedesa u Srbiju.

Nemački automobilski gigant poslao je u Beograd svog predsednika Upravog odbora kao člana delegacije, što je iskoristio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i još jednom zatražio da ova svetski poznata firma dodatno uveća svoj poslovni portfolio u Srbiji.

Prema sopstvenom svedočenju predsednika, neće se “skinuti sa grbače”, a iz njegove izjave moglo se pretpostaviti da je zatražio da Nemačka nastavi sa investicijama koje bi uposlile radnike u Srbiji.

“Uspostavili smo vrstu bliskog odnosa. S grbače da vam se skinem neću, da kažem u najboljem smislu reči, tražiću podršku za Srbiju“, rekao je Vučić.

Na zvaničnoj instagram stranici predsednika države objavljeno je da je na sastanku sa vodećim čovekom u Mercedesu bilo govora o nastavku saradnje i da veruje da je ovo samo početak čime se otvaraju veliki potencijali.

Foto:Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll

U šumi dosta protokolarnih izjava, predsednik je pomenuo i početak jedne saradnju, što nas je vratilo 10 godina unazad i nateralo da se zamislimo koja izjava predsednika je tačna.

“Mercedes stiže za mesec dana”

Davne 2014. godine, kada je SNS tek počela da beleži vrtoglavi rast popularnosti i da ojačava svoju infrastrukturu i podršku, prvi potredsednik Vlade Aleksandar Vučić najavio je da ćemo videti srpski mercedes na ulicama za mesec dana. Bio je to februar 2014. godine.

“Čuo sam da su neki rekli da Mercedes nikad neće doći u Srbiju. Boš je već otvorio fabriku u Pećincima, a za manje od mesec dana prvi srpski mercedes će se pojaviti na našim ulicama“, rekao je Vučić pre više od jedne decenije.

Mesec dana nakon toga, Vučić je stigao u “Ikarbus” gde je razgovarao sa radnicima, a tada je u fabrici u Zemunu napravljen prvi autobus u saradnji “Mercedesa” i “Ikarbusa”.

Da ne bude zabune, mercedes se nikada nije pravio u Srbiji, o čemu su i stručnjaci govorili i pominjali da se ovde neće proizvoditi automobil koji je poznat na svim meridijanima i paralelama.

„Ovo je veliki i važan signal ponovnog rasta srpske industrijske snage. Pošto su neki na volšeban način uspeli gotovo da unište „Ikarbus“, danas smo ovde da pokažemo da samo 300 zaposlenih može sve da preokrene i krene u vraćanje stare snage „Ikarbusa“ i napravi ovakvu saradnju s „Mercedesom“, rekao je između ostalog Vučić.

Onima koji nisu verovali da postoji srpski „Mercedes“, Vučić je poručio da danas mogu da vide njegov prototip, a za tri dana na Sajmu automobila će moći i da ga kupe.

Na tom modelu „Mercedes“ isporučuje samohodnu šasiju, a „Ikarbus“ radi nadogradnju, pri čemu je posao podeljen pola-pola.

Dakle, mercedes se nikada nije proizvodio u Srbiji, pa bi nova najava produbljivanja saradnje mogla da bude samo još jedno obećanje koje će ostati to i ništa više.

BONUS VIDEO: Vučić: Mi Srbi smo šampioni propuštenih prilika, lako ih stvaramo, još lakše propuštemo i gubimo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare