Foto: Antonio Ahel/ATAImages.

Već neko vreme u političkim krugovima kruže priče o tome da odnosi predsednika Aleksandra Vučića i ministra odbrane Bratislava Gašića više nisu prijateljski. Iako je Nova u više navrata pisala o ovoj temi, od Vučića, koji je inače poznat po tome da ne propušta da prokomentariše aktuelne političke teme u Srbiji, nismo čuli ni reč o njegovom Bati, kako je u prošlosti voleo da ga zove.

Od trenutka objavljivanja prvog našeg teksta o tome da li je na pomolu jedan od najvećih sukoba SNS, predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je nekoliko sastanaka o više različitih pitanja, nakon kojih je obično i govorio za medije.

Tako je, recimo, ove nedelje boravio u Dubrovniku, gde je prisustvovao samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa i gde je potpisao Dubrovačku deklaraciju. Tada je stigao da se obrati medijima o odnosima Beograda prema Ukrajini i sankcijama Rusiji. Ipak tada nije izgovorio niti jednu reč o Bratislavu Gašiću, niti su ga na njega podsetili novinari režimskih medija koji ga inače prate u stopu na svakom događaju.

PROČITAJTE JOŠ....

Ugostio je Vučić i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Beogradu, sa kojim je potpisao čak 11 memoranduma i protokola, među kojima su sporazumi o saradnji u oblasti vanrednih situacija, energetike, kulture i medija.

Verujemo da je imao pune ruke posla. Ipak, sudeći po njegovom obrascu ponašanja i neodoljivoj potrebi da prokomentariše skoro svako goruće pitanje u državi, jasno nam je da smo možda ovog puta baš udarili u centar – Gašić i Vučić verovatno više nisu u dobrim odnosima.

Đukanovićev intervju razbuktao priču o sukobu Gašić-Vučić

Priču o sukobu na relaciji Vučić-Gašić je razbuktao nedavni intervju poslanika SNS Vladimira Đukanovića, koji je ponovo najavio povlačenje iz politike – ovog puta zbog jednog visoko pozicioniranog člana stranke koji je navodno podmetao nogu, kako njemu, tako i Aleksandru Vučiću i članovima njegove porodice.

Sve oči ponovo su uprte upravo u Gašića.

Foto: A.K./ATAImages

Đukanović više puta tokom intervjua pominje da se radi o visokom funkcioneru SNS koji je podmetao nogu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i članovima njegove porodice. Na pitanje da li je neko i njemu smeštao, Đukanović je odgovorio:

“U više navrata. To je zaista bilo odvratno. I ne samo meni. U konkretnom slučaju koji je dosta inicirao da ovakvu vrstu odluke donesem je činjenica da je taj neko, ko je najviši funkcioner stranke, i već se dešava ko zna koji put, predsednika države na najgori način ’nameštao’, njegovu porodicu, brata, sina, ćerku…“

Naglasio je i da ne bi imenovao pomenutu osobu, ali i da je reč o nekome ko je stekao imovinu i sve dobio zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Na pitanje da li je reč o nekome ko pored stranačke ima i državnu funkciju, Đukanović je rekao: “Nažalost, da”.

Funkcioner SNS Vladimir Đukanović bio je jedan od najglasnijih zagovornika obračuna sa bivšim ministrom

Nebojšom Stefanovićem koji potom degradiran – izgubio je sve važne funkcije u stranci, da bi potom i u novoj podeli karata u Vladi Srbije ostao i bez mesta ministra odbrane na kojoj se danas (konecidencija ili ne?) upravo nalazi Gašić.

Foto.Antonio Ahel/ATAImages.

Sprema li se ministru odbrane „šut karta“ iz stranke ili će ga Vučić ponovo uzeti u zaštitu?

Kako je to izgledalo prošle godine?

Kada se krajem novembra prošle godine u javnosti pojavila informacija o sukobu na relaciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra odbrane Bratislava Gašića, Vučić je rekao da su oni zapravo u najboljim odnosima.

„Bata je jedan od meni najbližih ljudi, to je sve što mogu da vam kažem. Zajedno smo ušli u SNS, izuzetno sam ga poštovao i kao privatnika, čoveka volim, ne znam šta bih vam rekao. Idemo na rođendane deci. Ako me pitate, on se uvek postara i vrlo je brižan, da donese mojoj deci poklone pre svih ostalih. U najboljim mogućim odnosima smo“, rekao je tada Vučić.

Foto:Stefan Tomasevic/ATAImages

Međutim, skoro godinu dana kasnije, pomenuti Đukanovićev intrevju iznova je otvorio Pandorinu kutiju i svetlo sumnje bacio na Gašića. Isto tako, Vučić se tada maltene odmah oglasio o čitavoj priči, dok sada o tome ćuti.

Još jedan sukob: Aleksandar Šapić protiv…

Podsetimo, nije ovo prvi takav slučaj da se na vrhu vlasti događaju ovakve situacije. Naime, Aleksandar Šapić i Goran Vesić ove godine imali su nekoliko rasprava koje su vrlo brzo isplivale u javnost. Isto tako, Šapić je sada ponovo na meti udara, i to nakon što je poslanica SPS Snežana Paunović kazala kako se kaje zbog toga što je ta stranka podržala njegovo kandidovanje za gradonačelnika Beograda.

Tim povodom, direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović kaže za Novu da Aleksandar Vučić već duže vreme planira “Šapićevo političko ubistvo”.

“Nije Vučićeva ideja da on posle ovoga pređe u opoziciju, jer koliko god da je Šapić nepopularan, a jeste, građani nemaju dugo pamćenje i on bio kao neka vrsta desnice mogao da ojača. Ne zaboravimo da je on bio nekakav politički faktor pre ulaska u SNS. Cilj Vučića je da ga sad u potpunosti neutrališe. Kad ga izbaci iz SNS, a očigledno je da hoće, da bude potpuno politički neupotrebljiv”, zaključuje Popović.

Sa druge strane, bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije (VBA) Momir Stojanović za Novu kaže da su sukobi unutar SNS postojali od njenog osnivanja.

„Od osnivanja SNS postojali su sukobi. Najpre je to bilo na relaciji Aleksandar Vučić-Tomislav Nikolić, koji su se prikrivali. Svakako su se oduvek sukobi prikirvali, ali su uvek i tinjali, da bi sada, ćini mi se polako isplivavali u javnost i ona je o njima više upoznata“, kaže Stojanović.

Dodaje da se sukobi događaju na relaciji onih članova SNS koji ne prihvataju centralistički model rukovođenja strankom koji preferira Vučić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare