Patrijarh Porfijire, Aleksandar Vučić i Vladimir Orlić Foto:TANJUG/ RADULE PERIŠIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je prisustvovao svečanoj manifestaciji posvećenoj obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Sportskoj hali "Čair" u Nišu. On je tom prilikom istakao da Srbi "mogu da žive u mnogo zemalja, ali da imaju jednu nacionalnu zastavu".

Ceremoniji u Nišu prisustvovali su i srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nemanja Stevandić, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, vojvođanski premijer Igor Mirović, ministar odbrane Miloš Vučević i srpski patrijarh Porfirije.

Na ceremoniji se najpre obratio patrijarh Porfirije koji čestitao današnji praznik celom srpskom narodu, gde god se nalazio.

„Zajedno sa vama upućem čestitiku celom našem narodu gde god se nalazio“, istakao je Porfirije tokom obraćanja u hali „Čair“ u Nišu.

„Mi danas dižemo našu zastavu za spasenje naše, ali i svih naroda koji sa nama žive… Kroz čitavu istoriju bili smo gostoljub narod“, dodao je on.

Patrijarh Porfijire, Aleksandar Vučić i Vladimir Orlić Foto:TANJUG/ RADULE PERIŠIĆ

On je ocenio kako „nije svako jedinstvo nama na korist“.

„Nije svako jedinstvo nama na korist, posebno ako se ujedinjujemo da bismo bili isključivi ili protiv nekog drugog“, izjavio je on.

Nakon srpskog patrijarha obratio se predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i on je tom prilikom izjavio kako je „mir ono što je Srbima potrebno“.

„Mi želimo da živimo sa drugima u miru“, rekao je Dodik.

Aleksandar Vučić u Nišu Foto:Screenshot/RTS

Dodik je na ceremoniji rekao i kako on, kako tvrdi, pripada srpskom narodu, a ne, kako je rekao, bosanskim Srbima.

„Uvek žele da razbiju naše nacionalno jedinstvo, da mi priznamo i damo sve ono što imamo da bismo se nekome dopali“, izjavio je Dodik.

Dodik je istakao da „Nemci ne daju da Srbi na ovim prostorima ostvare ono što se danas obeležava – srpsko jedinstvo, slobodu i nacionalnu zastavu“.

„Ponovo vidim da u BiH žele da uskrate srpski nacionalni identitet, a ovde da otmu Kosovo. Mi ne želimo nikome da uzmemo slobodu, Srbi su naivno verovali da kada smo oslobađali jugoslovenske prostore da će nam biti zahvalni, na kraju tog veka morali smo ponovo da se borimo za slobodu“, rekao je Dodik.

Goran Vesić Foto:TANJUG/ RADULE PERIŠIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras tokom svog obraćanja da su odluku o obeležavanju Danu srpskog jedinstva doneli jer su „Srbi uvek umeli da se razjedinjuju“.

„Možemo da živimo u mnogo zemalja, ali imamo jednu jedinu nacionalnu zastavu, svoje ime i prezime i svoj rod koga se ne stidimo, nemojte našem narodu da oduzimate pravo da se zovemo Srbima“, istakao je Vučić.

Tomislav Momirović i Maja Popović Foto:TANJUG/ RADULE PERIŠIĆ

Aleksandar Vučić je u obraćanju rekao i kako navodno za Srbe „nema pravde“.

„Kako je moguće da 23-24 posto Albanaca ima sva prava u Severnoj Makedoniji, a Srbi ne smeju ni da pitaju da imaju slična prava u Crnoj Gori, iako ih je procentualno više“, izjavio je Vučić.

Vučić je ocenio i kako Srbi na Kosovu trpe „teror Aljbina Kurtija i njegovih pomagača“.

Ivica Dačić Foto:TANJUG/ RADULE PERIŠIĆ

„Dobro je da mi ovde u Srbiji imamo različita mišljenja po mnogim pitanjima, ali ono u čemu moramo da budemo jedni uz druge je da čuvamo svoju zemlju i branimo svoju otadžbinu“, rekao je Vučić.

Vučić je kazao i kako bi danas da „nam izmišljaju predstavnike svuda po regionu“.

Inače, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave slavi se kao državni praznik od 2020. godine na osnovu dogovora rukovodstva Srbije i Republike Srpske (RS).

Irena Vujović i Goran Vesić Foto:TANJUG/ RADULE PERIŠIĆ

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije danas je u Nišu obišao vojnu opremu Vojske Srbije u kompleksu Niške tvrđave i tom prilikom je razgovarao sa vojnicima.

Vučić je tom prilikom rekao da bi u naoružanje Vojske Srbije (VS) trebalo stignu nova sredstva koja kako je ocenio, suštinski menjaju poziciju zemlje.

Danica Grujičić Foto:TANJUG/ RADULE PERIŠIĆ

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare