Jadar Rio Tinto Aleksandar Vucic i Ana Brnabic
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Vesna Lalić/Nova.rs/Goran Srdanov/Nova.rs

Samo na osnovu izjava koje su davali predsednik države Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić poslednjih meseci, građani Srbije ne bi sa sigurnošću mogli da kažu da li prema Rio Tintu imamo ili nemamo obaveze. Ne bi mogli sa sigurnošću da kažu ni da li neki ugovor postoji ili ne, pa ni na osnovu čega bi mogli da nam naplate ogromne penale u slučaju raskida saradnje. Posle tvrdnji da ugovor postoji, pa da ne postoji tokom gostovanja na RTS Aleksandar Vučić je uveo novi momenat. Kriv je zakon, i zbog njega ćemo plaćati odštetu.

U pokušaju da na svaki način izbegne odlazak Rio Tinta iz Srbije i doline Jadra, najviši zvaničnici vlasti su uporno tvrdili da će država zbog toga biti na gubitku. Ne samo zbog propasti projekta za iskopavanje litijuma već i zbog toga što ćemo u slučaju raskida „saradnje“ morati da platimo milionske penale.

O tome je javnost obavestila i premijerka a i predsednik Srbije.

I sve bi bilo u redu da taj ugovor postoji. Ispostaviće se da takav dokument vlast nema.

Tako je na istoj konferenciji Ana Brnabić priznala da ugovor ne postoji.

Brnabić: Što se tiče toga da li je bilo šta potpisano na osnovu čega mi imamo neke obaveze prema Rio Tintu , dakle ne taj dokument ne postoji.

A zatim je ocenila da ćemo odštetu plaćati sigurno. A na osnovu čega, to baš nije uspela da objasni.

Brnabić: Ne moramo. Nego Rio Tinto može potencijalno da nas tuži. Da ponovim. Došli su u Srbiju 2006. Molim vas…

Novinar: Ali su dobili dozvolu za istraživanje.

Brnabić: Ali neće oni istraživati nešto za Srbiju, nego da bi imali neki… Šta mislite da su oni filantropska kompanija koja uloži 200 miliona evra da bi proverila da li mi imamo zlato, i onda kažu nama evo gospodo vi imate zlato a sad mi odosmo dalje da investiramo u neku drugu zemlju a vidimo da li i oni imaju nešto drugo.

Nakon ovoga nikome ništa nije bilo jasno. To je kao argument naveo i novinar RTS tokom intervjua sa Aleksandrom Vučićem.

Zoran Stanojevic i Aleksandar Vucic u emisiji Intervju na Radio televiziji Srbije
Zoran Stanojević i Aleksandar Vučić u emisiji Intervju na Radio televiziji Srbije Foto:Screenshot/RTS

Stanojević: Ali sigurni ste da bi Srbija morala da plati Rio Tintu, pošto to apsolutno nije jasno da li Srbija ima neke obaveze?

Vučić: Da li me vi to stvarno pitate ili ne?

Stanojević: Pitam vas jer zaista ne znam, zaista ne znam.

Vučić: Zato što su nam doneli, i morali bismo da idemo pred američke i britanske arbitraže, a o ni će vam izaći sa podatkom koliko su uložili a onda će vam doneti taj zakon i reći kolika im je izgubljena dobit i sve ostalo.

Stanojević: Dakle vi tvrdite da takva obaveza postoji. Posto nije jasno. Ne, ozbiljno vas pitam.

Vučić: Najozbiljnije vam govorim.

Ono što se desilo dalje je povlačenje novog argumenta zbog kojeg Srbija mora navodno da plati odštetu ako natera Rio Tinto da ode.

Vučić: Zato što je neko doneo zakon 2006. godine, novi Zakon o rudarstvu koji je ceo napravljen u korist Rio Tinta. I upravo zbog toga i zbog načela kontinuiteta od istražnih prava do prava eksploatacije, oni imaju određena prava i potraživanja prema državi Srbiji.

U istoj emisiji Vučić je najavio da će Vlada doneti odluku o poništavanju svih sporazuma sa Rio Tintom. Rekao je i da je on bio za moratorijum ali da će vlada doneti odluku o obustavljanju.

Sve to do nove ideje i novog „argumenta“ zbog čega ne možemo ili ne bi bilo dobro da Rio Tintu okrenu leđa.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare