Tema prodaje zgrade bombardovanog Generalštaba u Beogradu glavna je prethodnih dana, a posebno nakon što su potvrđene spekulacije da će kompanija Džareda Kušnera, zeta bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, dobiti u zakup ovaj prostor na 99 godina bez naknade. Na tom mestu izgradiće luksuzni hotelski i apartmanski kompleks, kao i spomen obeležje i muzej. Ovaj posao je, prema rečima Aleksandra Jovanovića Ćute iz Ekološkog ustanka, ali i nakon potvrde samog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ugovorio ministar finansija Siniša Mali.

Sada je i zvanično – Vlada Srbije ima nameru da ovo kulturno dobro pokloni američkom investitoru, najpoznatijem zetu na svetu Džaredu Kušneru, koji je na društvenoj mreži Iks obelodanio svoje planove za investicije u Albaniji i Srbiji.

Tim povodom oglasio se i Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka, koji je na jučerašnjoj sednici Skupštine Srbije, držeći zajedničku fotografiju Ričarda Grenela i Siniše Malog, rekao da je upravo ministar finansija ugovorio prodaju Generalštaba.

„Šta me gledate, patriote? Tamo gde su ljudi ginuli ’99. godine poklanjate zemlju usred Beograda američkim ofšor kompanijama, a taj posao vodi osoba sa slike, sa računovođom Aleksandra Vučića naravno, ovim Sinišom Malim, Ričard Grenel. Da vide građani Srbije sve, Ričard Grenel i Siniša Mali su dogovorili da poklonite Generalštab, mesto gde su ginuli ljudi“, rekao je Ćuta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ironično se osvrnuo na tekst Njujorka tajmsa u kome piše da da bi Kušnerov projekat u Srbiji, vredan 500 miliona dolara, predstavljao sukob interesa, ukoliko bi Tramp na izborima u novembru ponovo bio izabran za predsednika SAD.

„Ja sam umro od smeha. Čitao sam u nekim novinama kako sam ja u stvari to iskoristio za politički uticaj na Trampa, pa sam ja sad korumpirao Ameriku i ili nekoga u Americi. Ja sam čudo. Neverovatno šta sam sve u stanju da uradim“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

PROČITAJTE JOŠ:

Predsednik je potvrdio reči Aleksandra Jovanovića Ćute da je u ime Srbije pregovarao upravo Siniša Mali.

„Ali, ja znam da kad on nešto vodi, to vodi sigurno, pametno, ozbiljno i odgovorno“, poručuje Vučić.

Predsednik, međitim, nije propustio priliku da napadne Ćutu da je „tobože svaki dan u Beogradu na vodi“, protiv koga je, uz neizbežnu dozu cinizma i pominjanje restorana Savanova.

„Rekli su evo kafanu za sebe napravio. Pa nisam za sebe nego za Ćutu. Ja sam znao da će Ćuta tu da dolazi svaki dan na po čašicu i to“, naglasio je Vučić.

Ćuta je pozvao građane da spreče poklanjanje Generalštaba, a član stranke Srbija centar i bivši oficir Petar Bošković ukazuje da osim korupcije, investicija Trampovog zeta može biti spoljopolitički problem.

Foto: Tamara Marković/Nova.rs

„Ovo je jedan od njegovih promašenih poteza, kao i prošli put kada je reč bilo o firmi koja je u vezi sa Trampom. Ponovo igraju na kartu Trampa“, smatra Bošković.

Bošković podseća da je 2016. Vučić igrao na kartu Klinton fondacije, a da je Hilari Klinton izgubila izbore upravo od Trampa, pa bi mogao da se desi dvostruki promašaj.

Siniša Mali ugovarao i „Beograd na vodi“

Podsetimo, Siniša Mali je na identičan način učestvovao u ugovaranju posla u projektu „Beograd na vodi“.

Od rušenja baraka u Hercevačkoj ulici, kad su na nekoliko sati zaustavljane ključne institucije zemlje, „Beograd na vodi“ krenuo je silovito da se gradi.

Funkcioneri, državnici, zvaničnici, hvalili su se kako radovi napreduju impresivnim tempom, da su stanovi već prodati, a da ćemo tek u narednom periodu biti šokirani činjenicom kako će se ovaj deo grada metamorfozirati u ponos prestonice.

Da je ovaj projekat mnogo više od pukog građenja stambenih kompleksa potvrdila je i činjenica da je u investiciju utkano i izmeštanje Glavne autobuske stanice (BAS), koja se nalazi u neposrednoj blizini Ekonomskog fakulteta i Starog savskog mosta.

PROČITAJTE JOŠ:

Ova činjenica neretko je prećutkivana, ali zvanična dokumentacija potvrđivala je navode. Iako su rukovodioci i poneki stručnjaci s vremena na vreme govorili o izmeštanju stanice, prvi konkretni koraci urađeni su tek kao deo šireg projekta „Beograda na vodi“.

Celokupan projekat izmeštanja započet je tokom 2016. godine u pregovorima rukovodstva BAS-a i čelnika Grada Beograda, kako bi tokom 2019. i narednih godina ušao u fazu realizacije.

Kao rezultat pregovora dve strane, napravljen je dokument „Okvirni sporazum o saradnji“ koji su potpisali tadašnji gradonačelnik Siniša Mali, ispred Uprave grada Beograda i Anđelko Mučibabić, kao zakonski zastupnik i direktor firme BAS.

Okvirni sporazum razmatran je i na sednici Odbora direktora, koji je doneo odluku o potpisivanju ovog sporazuma kojim su dogovoreni rokovi, uslovi, te prava i obaveze dve strane.

BONUS VIDEO: Kome Srbija poklanja prostor srušenog Generalštaba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare