Ceo svet će u novembru čekati ishod predsedničkih izbora u SAD, gde će gotovo izvesno kandidati biti aktuelni, odnosno bivši predsednik SAD - Džo Bajden i Donald Tramp. Već sada je jasno da je Srbija, odnosno režim u Beogradu svojim izjavama i potezima pokazao naklonost Trampu, što smo videli i pre četiri godine, a vidimo i sada kroz najavu da će uništenu zgradu Generalštaba zakupiti čovek blizak Donaldu Trampu. Ne treba prevideti da je Vučić pre četiri godine doneo očigledno pogrešnu odluku jer podržao gubitničkog kandidata, a sada je ponovo sve karte stavio na istog.

Najava da će zgradu Generalštaba zakupiti ljudi bliski Donaldu Trampu i to u izbornoj godini u SAD, ponovo je „gurnula“ Srbiju na jednu od strana na predsedničkim izborima.

Ovdašnja vlast time šalje signal da je Tramp prihvatljiviji nego Bajden, što bi moglo da se reflektuje i kroz kako kaže opozicija „poklanjanje“ zgrade koja je porušena u NATO bombardovanju 1999. godine. Tramp se za nju raspitivao i pre nekoliko godina, a sada je ovo pitanje ponovo na dnevnom redu i to pred novembarski duel u dva kandidata u SAD.

Pomenuti prostor u centru Beogradu, koji ima veliku sentimentalnu i materijalnu vrednost, dobiće rođak Trampovog zeta Džareda Kušnera, što bi moglo i da „obobrovolji“ potencijalno novu američku administraciju prema Vučiću, režimu SNS i Srbiji.

Tramp protiv Bajdena: Srbija izabrala favorita

Izvesno je da će Amerikanci u novembru birati između Džozefa Bajdena i Donalda Trampa, čime će jedan od njih dvojice dobiti drugi mandat na mestu predsednika SAD. I dalje postoji minimalna šansa da Tramp na bude kandidat zbog sudskih postupaka koji se vode protiv njega, ali ako izbegne zakonsku kaznu, SAD će birati između istih kandidata kao i pre četiri godine.

Osim identičnog glasačkog listića kao 2020. godine, još nešto je isto, iako od manjeg značaja za prosečanog Amerikanca, ali svakako od velikog značaja za prosečnog građana Srbije.

Tramp i Bajden na prvoj debati
Tramp i Bajden na prvoj debati FOTO: AP

Potezima, izjavama i bliskošću sa najbližijim okruženjem Trampa, naše državno rukovodstvo stalo je 2020. godine na stranu tadašnjeg predsednika SAD. Četiri godine kasnije, situacija je ista: Beograd favorizuje Trampa, dok najbliže okruženje predsednika države ima odlične odnose sa jednim od njegovih najbližih saradnika, Ričardom Grenelom.

Još za vreme mandata svog partijskog kolege, Grenel je rado viđen gost u Beogradu, ima odličnu saradnju sa ministrima poput Siniše Malog, a njegove izjave neretko čitiraju prorežimski mediji u Beogradu.

Prošle godine je predsednik Srbije odlikovao Grenela Ordenom srpske zastave za istaknute zasluge i zbog toga što je, kako se navodilo, istinski prijatelj Srbije.

Ričard Grenel, Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Imam čast da u ime građana Srbije iskažem zahvalnost čoveku koji je za kratko vreme neumornim radom izvršio značajan uticaj na odnose između Srbije i SAD i suštinski obogatio veze između naših naroda”, istakao je Vučić u Predsedništvu Srbije.

Kako se zahuktava borba u Americi, Grenel se sve češće pojavljuje u javnosti, dok prorežimski mediji afirmativnije govore o Trampu nego Bajdenu. I dalje se pamti da se predsednik Srbije hvalio da mu je Tramp dao ključeve Bele kuće, čime mu je simbolično stavio do znanja da uvek može da se vrati, kada god poželi.

Iako je simbolika jasna, predsednik je očigledno poželeo da se vrati. Analitičari ocenjuju da je Beograd jasno stavio do znanja ko je bliži „srcu“ Srbiji, te da u borbi između Trampa i Bajdena, nema dileme čiji drugi mandat želi Vučić.

Beograd bliži Trampu, iako „male“ zemlje treba da se klone toga

Novinar i spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić naglašava da je potpuno izvesno da Beograd pokazuje naklonosti prema Donaldu Trampu. Podseća da je to bio slučaj i na prethodnim izborima, te da se i tada Beograd svrstao na jedan od dva tabora na izborima koje prati ceo svet.

“Srpska diplomatija očito je spremna na rizičnu igru jer ako tako otvoreno igrate na jednu ‘kartu’, a ona ne bude dobitnička, kasnije otežavate svoju poziciju. Nije Bajden zaboravio da su Vučić i Beograd bili protiv njega. Ali, potpuno je očigledno da se krećemo jednosmernom ulicom, što se vidi po načinu na koji je predstavljen Ričard Grenel u javnosti”, objašnjava Jakšić za Novu.

Tribina „Godinu dana od pocetka rata u Ukrajini“ Foto:BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD

Komentarišući bliskost vlasti sa nekadašnjim izaslanikom Trampa, novinar napominje da mu prorežimski mediji u Srbiji daju veliki značaj, iako on nije zvaničnik u SAD.

“Prorežimski mediji stalno citiraju Grenela oko Kosova i to u vreme kada apsolutno nema nikakvu ulogu oko rešavanja kosovskog pitanja. Citiranjem Grenela potencira se protrampovski stav, s obzirom na to da su kalkulacije da bi on mogao da bude novi državni sekretar ako Tramp pobedi”, istiće Jakšić.

ričard grenel
Foto: A.H./ATAImages

Spoljnopolitički analitčar poručuje da zemlje mogu da se opredele u kampanji, ali da zemlje poput Srbije treba da se klone navijanja i da sačekuja šta će biti u novembru kada budu rezultati”.

Prodaja zgrade Generalštaba – novi korak da približavanju Trampu?

Narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta saopštio je u sredu da je ministar Goran Vesić u ime Vlade Srbije potpisao memorandum kojim se lokacija bombardovanog Generalštaba u centru Beograda poklanja američkim ofšor firmama “Kušhner Realty” i “Atlantic Incubation Partners” LLC.

Aleksandar Jovanović Ćuta Konferencija za medije Ekoloskog ustanka povodom memoramduma Foto: F.S./ATAImages

Ono što je zanimljivo jeste da je krajnji vlasnik prve firme Džonatan Kušner, rođak Džareda Kušnera, zeta bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Podsetimo, budućnost lokacije Generalštaba se već godinama vezivala za Sjedinjene Američke Države, odnosno Donalda Trampa.

PROČITAJTE JOŠ:

Početkom 2014. godine, pre nego što je američki biznismen postao predsednik SAD, tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić razgovarao je u Beogradu s predstavnicima Trampove kompanije.

Tada je rečeno da je Tramp zainteresovan za izgradnju luksuznog hotela sa pet zvezdica u glavnom gradu Srbije, i da je potencijalna lokacija te investicije upravo bombardovana zgrada Generalštaba.

Ričard Grenel je posle odlaska sa funkcije, u februaru 2021, dao intervju beogradskom „Blicu“ u kom se ponovo dotakao zgrade Generalštaba. Razume se, ovog puta ideja nije bila da obnovu finansiraju SAD, već je poručio da je „posebno zainteresovan za pronalaženje partnera koji bi pomogli da se razvije urušena zgrada u centru Beograda“.

„Zato što sam pametan“: Kako je sve Vučić objašnjavao svoje pogrešne procene

Nije 2020. godina bila prvi i jedini put da se srpski državni vrh kladio i pogrešno procenio. Na izborima 2016. godine, gde su kandidati na izborima bili Hilari Klinton i Donald Tramp, predsednik Srbije stao je na stranu Klinton.

Kada je Tramp pobedio, bilo je jasno da je Vučić pogrešno procenio, na šta on imao komentar da je „pametan“.

“Šta ćemo slučajno ako pobedi Hilari Klinton, hoćete da isključite tu mogućnost? Je l’ treba da vodim zemlju i da Amerika vodi politiku protiv Srbije ovde”, upitao je tada premijer Srbije zbunjenog novinara RTS.

Pogrešne procene od tada su konstanta srpske spoljne politike, a nova šansa da vidimo koliko daleko vidi režim u Beogradu imaćemo priliku da vidimo već u novembru ove godine.

Sada su karte uložene na Trampa, pa ostaje je samo da se vidi da li će se u međuvremenu blefirati ili konačno dobiti nešto sa talona.

BONUS VIDEO: Vučić priča o Mihaelu Rotu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare