Pristalice Srpske napredne stranke prethodne večeri organizovale su bakljadu na krovu palate Jadran, koja se nalazi odmah pored specijalne bolnice Sveti Sava u Beogradu, u kojoj leže pacijenti koji su preživeli moždani udar.

Pored pirotehničkih sredstava, oni su koristili i ozvučenje sa kojeg je išlo pogrdno skandiranje na račun opozicionog lidera Dragana Đilasa.

Pravljenje buke u blizini bolnica je zabranjeno, a u specijalnoj bolinica Sveti Sava leže teški pacijenti, zbog čega je sinoćno divljanje pristalica SNS u neposrednoj blizini bolnice krajnje nedopustivo.

Snimci sa društenih mreža pokazuju da je na krovu palate Jadran buka bila prilično velika.

Palatu i bolnicu deli ulica Joakima Vujića, a na pitanje portala Nova.rs da li su se zaposleni i pacijenti žalili na buku prethodne večeri, direktorka specijalne bolnice „Sveti Sava“ Marijana Vukićević je rekla da su lekari prethodne večeri čuli „neku muziku“ sa razlglasa, ali da su prozori bili zatvoreni.

Kardiolog Predrag Mitrović, ističe da je važno izbegavati sve aktivnosti u blizini bolnica koje bi mogle da uznemiravaju pacijente i lekare, navodeći da se svuda gde se nalaze bolnice insistira na miru i tišini.

„U svakom slučaju trebalo bi izbegavati sve što uznemirava bolesnike. Da li su to sirene automobila, pirotehnika, bilo kakva buka. Svuda u svetu, pa i kod nas, u zoni bolnica se traži mir i tišina.U bolnici su svi napeti, stoga, ako su lekari čuli buku prethodne večeri i ako im je smetalo, onda takve stvari treba izbegavati“, rekao je on.

Politikolog Vujo Ilić navodi da su odgovori vladajuće stranke na aktivnosti njenih političkih protivnika najčešće veoma loši i neodgovorni.

„Ovim okupljanjima u grupama po krovovima stambenih zgrada i korišćenjem pirotehničkih sredstava i ozvučenja, ne samo da krše pravila zabrane okupljanja, već i Zakon o javnom redu i miru. Njihov odgovor ne deluje promišljeno i samo može da dodatno da iziritira građane“, smatra on.

Ilić navodi da pristalice SNS, koliko nemaju obzira prema ljudima koji žive u zgradama na čijim krovovima oni prave bakljadu, toliko nemaju ni prema ljudima u bolnici.

„Ne pravi se tu nikakva razlika. To je mogla da bude i zgrada pored Kliničkog centra Srbije ili blizu nekog gerontološkog centra. Ne verujem da ima bilo kakvog obzira prema građanima kad se prave te bakljade. Naravno, tu će uvek postojati argumenti da su sada to dupli standardi, kako oni ne mogu da prave buku, a da ljudi u 20.05 časova to mogu da čine“, predviđa Ilić, dodajući da postoje velike razlike između ova dva događaja:

„Ima dosta razlike u tome kad se organizovano pravi bakljada i koristi ozvučenje. To je ipak nešto veće uznemiravanje nego lupanje šerpama. Međutim, moram da primetim da je u kraju gde ja živim ova buka posle aplauza medicinarima sve veća iz dana u dan, dok onu u 20.30 časova još uvek nisam čuo. To znači da se njihove aktivnosti organizuju samo na nekim tačkama u gradu. Ne verujem da njih neko upućuje gde je bolje da to čine i čega bi trebalo da se klone. Mislim da je to odluka tih grupa koje sprovode tu akciju“.

Ilić je napomenuo da je reč o veoma bezobzirnom gestu prema ljudima koji se nalaze u pomenutoj zdrastvenoj ustanovi.

„Ja mogu da razumem da se ovo radi da bi se odbranio režim. Oni proteste u 20.05 vide kao provokaciju i odgovaraju na to. Ali, nemaju obzira prema ljudima koje bi mogli takvim ponašanjem da uznemire i ugroze. To je osnovna stvar“, zaključio je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare