Goran Vesić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U vreme dok se Srbija borila sa prvim talasom epidemije koronavirusa, a građani bili zaključani u svojim domovima zbog vanrednog stanja, gradska uprava Grada Beograda, koju (nezvanično) vodi Goran Vesić, vodila je brigu o nekim drugim problemima - kako da obezbedi štampani materijal.

Pre nego što će preuzeti ulogu glavnog epidimiologa u prestonici, Goran Vesić, odnosno uprava Grada kojom on rukovodi s pozicije zamenika gradonačelnika, potpisala je ugovor vredan skoro 20 miliona dinara za “izradu štampanog materijala za potrebe gradske uprave”.

Nadležni u prestonici su posao sklopili sa štamparijom “Birograf comp” doo, koja je bila i jedini ponuđač u okviru javne nabavke koja je sprovedena u otvorenom postupku. Posao pomenutoj firmi je dodeljen 09. aprila ove godine, u periodu tok je uveliko trajalo vanredno stanje, dok se kao datum zaključenja ugovora navodi 12. maj.

Pročitajte još...

“Birograf comp” se na taj način obavezao da će u naredne dve godine štampati materijal za potrebe gradske uprave, a ugovoru se navodi da korisnik usluge(Grad Beograd) može bez sprovođenja postupka javne nabavke povećati obim predmeta nabavke, s tim da vrednost ugovora može povećati maksimalno 5 odsto od ukupne vrednosti prvobitno zaključenog ugovora.

Foto Javne nabavke printscreen

Povodom ove informacije, portal Nova.rs je kontaktirao firmu “Birograf comp”, kako bi nam odgovorili o kakvom se materijalu radi i da li to podrazumeva i štampanje pisama koje predstavnici gradske vlasti upućuju građanima uz račune za Infostan.

Foto: Privatna arhiva

 

Podsetimo, prethodnog meseca, stanovnicima prestonice je uz račune za Infostan stiglo i pismo od uprave Grada Beograda, odnosno Gorana Vesića, koje je arhitekta Dragoljub Bakić iz Skupštine slobodne Srbije(SSS) okarakterisao kao izborni pamflet. On je istakao da su na taj način predstavnici vlasti u Beogradu otpočeli izbornu kampanju.

Pročitajte još...

“Rugajući se Beograđanima i zdravom razumu, u tom pamfletu gradska vlast, tobože vodeći računa o javnom interesu, moli građane da joj saopšte svoje predloge za potencijalne projekte u glavnom gradu Srbije”, rekao je tada je Dragoljub Bakić, koordinator Saveta za arhitekturu, urbanizam i saobraćaj SSS.

Od firme “Birograf comp” dobili smo potvrdu da je ugovor sklopljen na dve godine, te da njihova štamparija nema nikakve poslovne odnose sa JP Infostan, odnosno da ugovor koji su sklopili se ne odnosi na masovnu štampu pisama koji se dele uz račune. Odgovor „Birograf comp“ doo prenosimo u celosti:

„Pomenuti ugovor je zaključen na period od dve godine. Ukoliko ste imali uvid u dokumentaciju, koja je javno dostupna, mogli ste da da vidite da se sastoji od 49 stavki, sa različitom tehničkom specifikacijom, koje se koriste za potrebe svih ostalih sekretarijata, koji poručuju robu od Sekretarijata opštih poslova. U pitanju su pojedinačni manji tiraži i nikako se ne odnose na masovnu štampu pisama, koja se dele uz račun Infostana. Napominjemo da nemamo niakakvih poslovnih odnosa sa JP “Infostan”, niti smo ikada sarađivali sa njima, niti smo štampali pisma za njih“, stoji i odgovoru koji našem portalu uputio direktor ove firme Marko Biro.

Iz uprave Grada Beograda do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor, već samo potvrdu da su naša pitanja prosleđena nadležnima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare