Foto: Sns.org.rs

“Medicinski deo Kriznog štaba nije podržao nikakvo popuštanje mera”, rekao je epidemiolog dr Predrag Kon na usvajanje novih mera kojima se produžava rad ugostitelja i dodao da se “naježi” kada čuje argumente tzv. ekonomskog dela Kriznog štaba. “Stav čitavog medicinskog dela Kriznog štaba bio je da nema uslova za popuštanje mera”, rekao je drugi član Kriznog štaba imunolog dr Srđa Janković. No, mere su popuštene i to na zahtev - Gorana Vesića i Privredne komore Srbije.

Bilo je ovde puno puta reči o potpunoj izlišnosti Kriznog štaba – da reč lekara ne vredi ničemu, da političari (čitaj: Vučić) određuju koje su mere neophodne, a koje baš i nisu (a da u javnosti taj isti Vučić govori kako odluke donose lekari, a ne političari), da su lekari u Kriznom štabu izmanipulisani, da ne dobijaju relevantne podatke na osnovu kojih bi predlagali mere (koje političari na kraju ili uopšte ne donesu ili donesu sa po dve nedelje zakašnjenja) – ali, deluje da je, nakon nove kapitulacije, ugled medicinskog dela Kriznog štaba pao na novi istorijsko nizak nivo.

Najpre, šta je to Vesić imao da izjavi?

“Predlog Grada Beograda i Privredne komore Srbije prihvatili su svi članovi Kriznog štaba”, rekao je zamenik gradonačelnika Zorana Radojičića juče, u ponedeljak, kada je bilo najavljeno da će se produžiti radno vreme tržnih centara, maloprodajnih objekata, kafića, restorana do 20h, ali tako da ne bude muzike u poslednja tri sata rada. Koliko sutradan, tj. danas, Vesić izjavljuje da je odluka doneta na pet dana, ali i da baš i nisu svi članovi Kriznog štaba prihvatili produženje rada, odnosno “da je medicinski deo Kriznog štaba imao rezervu, jer je smatrao da još nismo u situaciji da popuštamo s merama”.

Dodao je Vesić i besmislicu da će ostanak ovakvih mera zavisiti od discipline ugostitelja i od epidemiološke slike u petak, pa, ako tada bude bolje, nastaviće se sa poslednja tri sata kafane bez muzike. Ovo je besmisleno zato što se u naredna tri ili četiri dana u brojevima zaraženih ili obolelih apsolutno ništa neće dogoditi, a da je vezano za produženje rada ugostitelja – premalo je vremena za tako nešto.

No, nešto drugo je mnogo veći problem od Vesićevog tumačenja epidemiološke situacije: Kako je, naime, uopšte moguće da Goran Vesić išta odlučuje o protivepidemijskim merama, a kamo li da njegovi zahtevi budu usvajani uprkos mišljenju lekara?

Pogledajmo spisak članova (novog) Kriznog štaba, izabranog krajem oktobra, nakon što je formirana nova Vlada Srbije: od 28 članova, nema tamo ni Privredne komore Srbije, niti ima Gorana Vesića – na spisku jeste Zoran Radojičić, gradonačelnik (i lekar, uzgred), ali ne i njegov zamenik.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Od tih 28 članova, dakle, ukupno je 11 lekara koji su deo zamišljenog “medicinskog” dela Kriznog štaba. Ako uračunamo i dr Dariju Kisić Tepavčević, koja je tu ovoga puta kao ministarka, a ne epidemiolog, ima ih 12. Ostali su tu po političkoj liniji, počev od Ane Brnabić, Tomislava Momirovića i Branislava Nedimovića, do pokrajinskog sekretara za zdravstvo Gojkovića.

Setimo se, na još jednoj od mnogih tužnih konferencija za medije Kriznog štaba, početkom decembra, novopečeni državni sekretar Mirsad Đerlek saopštio je javnosti da se odluke Kriznog štaba donose – glasanjem.

Tada je, na pitanje da li se zakasnilo sa merama, Đerlek je rekao da Krizni štab funkcioniše tako da svako ima pravo da kaže svoje mišljenje, ali se odluka donosi na osnovu glasanja.

“To mišljenje doktora Tiodorovića i Kona, koji su veoma relevantni, je legitimno. Ali to nije bilo mišljenje većine”, rekao je tada Đerlek.

I, eto tako, politički deo Kriznog štaba može, kao, uostalom, i besprizorna Skupština Srbije, da izglasa šta hoće, odnosno, šta joj naredi Vučić. Ili, u ovom slučaju Vesić.

“Nije naša ideja da kafići uopšte rade, ali mere moraju da budu donete od Kriznog štaba u celini, a to ne znači da je bilo kome od nas zdravlje na drugom mestu, naravno da je na prvom”, rekao je Srđa Janković za N1.

Srđa Janković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Treba verovati lekarima da im zdravlje jeste na prvom mestu, ali ne bi valjalo da Janković priča u tuđe ime. “Suština i cilj produženja radnog vremena je upravo da ljudi ne ostaju bez radnih mesta”, rekao je Vesić u ponedeljak, a u utorak dodao da se “nastoji da se održi mera između ekonomije i zaštite javnog zdravlja” – dakle, nije zdravlje na prvom mestu, nego se “balansira”.

Slično, i dr Predrag Kon je u suštini naveo šta je bio odlučujući argument političkog dela Kriznog štaba, rekavši da, ukoliko počne da se ugrožava i sama plata za zdravstvene radnike, onda je medicinski deo Kriznog štaba uzdržan i da moraju da prihvate da su zajedno u Kriznom štabu sa ekonomskim delom.

Ne znamo koliko je trajalo to ubeđivanje lekara da postupe suprotno svom znanju i svojoj struci, ali deluje da lekari baš i ne slušaju govore predsednika Vučića – da slušaju, znali bi odavno da je Srbija jedan ekonomski džin koji ima najbolju ekonomiju u Evropi i kome opstanak privrede i plata u zdravstvu svakako ne zavisi od toga da li kafane rade tri sata duže bez muzike.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare