Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Centar za lokalnu samoupravu (CLS) zatražio je od gradonačelnika Beograda Zoranu Radojičiću i njegovog gradonačelnika Goranu Vesiću da ugase kotlarnice na mazut čijim radom gradska uprava već tri godine krši Rešenje Sekretarijata za zaštitu životne sredine kojim je naložena zabrana rada tih kotlarnica, jer emituju opasne materije, pre svega sumporne i azotne okside.

„U situaciji kada u Beogradu imamo sticaj epidemije virusa Kovid-19, kiselosti vazduha i ogromne koncentracije sitnih čestica u vazduhu, zahtevam od vas da hitno preduzmete mere da kotlarnica gradske uprave prestane da bude jedan od najvećih zagađivača prestonice. Centralne zgrade gradske uprave u ulicama 27. marta i Kraljice Marije greju se preko kotlarnice na mazut, čime se direktno truju stanovnici centra Beograda“ navodi se u otvorenom pismo predsednika CLS Nikole Jovanaovića Radojičiću i Vesiću.

Kotlarnica gradske uprave, kako se navodi, troši u proseku 600 tona mazuta godišnje, a u tom procesu se emituju ne samo PM čestice, već i sumporni i azotni oksidi.

„Azotni oksidi se danas ubrajaju u grupu vodećih izazivača raka pluća i želuca. Dozvoljena emisija azotnih oksida za ovakve kotlove je 250 mg/m3, a kotao gradske uprave proizvodi oko 810 mg/m3, što potvrđuje nalaz Mašinskog fakulteta, u koji je Centar za lokalnu samoupravu imao uvid“ ističe se u ovom pismu.

Prema navodima Centra za lokalnu samoupravu, Sekretarijat za zaštitu životne sredine je, iz razloga nedozvoljene visine emisije azotnih oksida, još pre tri godine doneo rešenje o zabrani rada kotlarnice.

„Podneli smo zahtev za dobijanje kopije tog rešenja. Priključenje gradske uprave na daljinsko grejanje bi koštalo tačno 167 miliona dinara sa PDV-om, a imajući u vidu da Beogradske elektrane godinama vraćaju u gradski budžet više milijardi dinara neto dobiti, neshvatljivo je da odlažete rešavanje ovog problema. Ukoliko u najkraćem roku ne donesete odluku o gašenju kotlarnice gradske uprave na mazut, biću prinuđen da u ime Centra za lokalnu samoupravu i građana Beograda podnesem krivične prijave i obavestim nadležne međunarodne institucije o vašem svesnom trovanju sopstvenih sugrađana“ poručuje predsednik CLS u pismu Vesiću i Radojičića.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare