Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je uručio je Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici prmijeru Mađarske Viktoru Orbanu za "izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje".

Vučić je rekao da je Orban bio uz Srbiju, kako kaže, u momentima kad je to bilo najteže.

„Hvala vam gospodine Orban što uvek imate dobrobit Republike Srbije u vidu. Hvala vam što u ova teška vremena. i u ovim mesecima kad svi gledaju sebe, smogli snage da pomognete Srbiji da obezbedimo sigurniju i topliju zimu i budućnost. Sa ponosom smo vam uručili ovaj orden. Mi se nadamo da će ovo, najviše priznanje koje Srbija može da pruži, biti podsetnik za mađarski narod i sve naše prijatelje. A nismo imali većeg prijatelja još od Sibinjanin Janka“, naveo je on.

Orban se zahvalio Vučiću na priznanju rekavši da Mađari i Srbi imaju jedan zajedničku misiju.

Pročitajte još...

„Taj zajednički posao je odbrana južnih vrata Evrope. To je misija i odgovornost i Srbije i Mađarske“, rekao je Orban.

Na pitanje da li je bilo razgovora o politici sankcija tokom sastanka sa Vučićem, Orban je rekao lako govoriti o tome iz Brisela, Madrida, Berlina, dok su Srbija i Mađarska bliže Rusiji.

„Razlika između dva stava je 2.000 kilometara. Mi smo naučili da sankcije uvodi jači protiv slabijeg. Ali kad pogledam energetske sankcije, moram da kažem da smo mi Evropljani energetski patuljci koji uvode sankcije protiv energetskog džina. Po mom mišljenju, takva stvar ne može voditi dobrome. Nama te sankcije nanose štetu, loše su, bolne su, nose mnogo novca i prete da progutaju sve naše uspehe postignute u prethodnih 10 godina. Sankcije koje je izmislio Zapad nisu u službi Mađarske, štaviše, štetne su po nas. Ako bi se sankcije ukinule situacija bi se odmah poboljšala i popravila“, kaže Orban.

Vučić se nadovezao izjavu Orbana, rekavši da je Srbija u malo težoj poziciji u odnosu na Mađarsku.

„Viktor je uspeo da se izbori, unutar organa EU, da može da prima rusku naftu i ja mu na tome čestitam. Nas, naravno, niko ništa nije pitao, pošto nismo deo EU i mi kao treća zemlja nećemo biti u mogućnosti da uvozimo rusku naftu od novembra. Mi smo danas imali sveobuhvate razgovore i obojica znamo da je narednih 6 meseci od ključno za opstanak naših nacija i našeg naroda. Zato smo se dogovorili da radimo zajedno na svemu“, rekao je Vučić.

Vučić kaže da će Mađarska i Srbija ubrzati akciju i saradnju.

„Ne želimo da gubimo vreme na besmislene birokratske procedure. Što se sankcija tiče, mi se nismo pridružili nijednoj od 36 odluka o uvođenju sankcija Ruskoj Federacije. Prosto, naša situacija je mnogo komplikovanija i teža i ja sam premijeru Viktoru Orbanu ukazao sa čim se mi suočavamo. Sad znate da je ukinuta i državna pomoć iz EU. Nemačka, Francuska i Španija mogu da plaćaju kompanijama na dnevnom nivou, ali to će bukvalno da ubije sve druge zemlje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare