Aleksandar Vučić Skupština Srbije Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Skupština Srbije usvojila je na posebnoj sednici izveštaj Vlade Srbije o pregovorima sa Prištinom koji je poslanicima prezentovao predsednik Aleksandar Vučić. Iako je povod za njegov dolazak u parlament bio razgovor o Kosovu, šef države je najviše vremena potrošio na raspravu i svađu sa političkim protivnicima, o kojima je, reklo bi se, znao praktično sve. Kako je to uspeo?

Iako je po ceo dan zauzet državničkim poslovima, čini se da Vučić ima vremena da se bavi pikanterijama i kompromitujućim pričama o opoziciji, što smo mogli da vidimo tokom poslednjeg zasedanja Skupštine Srbije.

Pročitajte još...

Mahao je predsednik papirima na kojima su fotografije, citirao sudske presude i izjave sa gostovanja u emisijima, pokazivao tvitove i iznosio malo poznate detalje iz biografija opozicionara.

Ono što je bilo očigledno jeste da je predsednik bio prilično spreman, a fascikle koje su saradnici dodavali prema potrebi – pune.

A kako je Vučić dobio sve papire

Sagovornici “Nove” ističu da je jasno da je predsednik imao dosijee o svakog opozicionaru za kog je sumnjao da će ući u duel sa njim. Prema rečima Miroslava Aleksića, potpredsednika Narodne stranke, u čitavu akciju pripreme predsednika bila je uključena i Bezbednosno-informativna agencija (BIA).

“On je praktično za sve govornike imao spakovane fascikle. U mom slučaju čitao presudu Prekršajnog suda u Trsteniku za saobraćaj, koji nije javni dokument. U slučajevima kad nije bi pripremljen za određene teme, imao je pomoć ljudi oko njega koji su mu neprekidno donosili materijale”, objašnjava Aleksić.

Miroslav Aleksić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Naš sagovornik kaže da je čitav jedan tim radio na pripremi kompromitujućih materijala o opoziciji.

“Sasvim sigurno je BIA bila deo njegovog jučerašnjeg servisa. Oni su pripremali sve materijale kako bi Vučić izgleda superiorno u odnosu na druge sagovornike”, navodi Aleksić.

Ristić: Bezočne laži 

Poslanik “Ujedinjenih” Slaviša Ristić rekao je za “Novu” da aposlutno siguran da je Vučić imao spremne materijale za sve one za koje je pretpostavljao da će ga kritikovati na sednici. Podsetimo, Ristića je šef srpske države optužio da je podizao novac koji mu je uplaćivala vlast u Prištini.

Slaviša Ristić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“To su njihovi interni dokumenti. Kad sam ja u pitanju, s obzirom na to da su mogli da imaju samo praznu fasciklu, morali su da se služe lažima kako sam navodno kao predsednik opštine Zubin Potok odjednom podigao platu koju je davala Priština”, navodi Ristić i dodaje je on bio jedan od retkih koji je odbio da uzima tu platu.

“Međutim, to njega nije sprečilo da laže bezočno i da saopšti neku cifru koja čak nije ni okrugla, već sa zarezima kako bi bilo uverljivije”, objašnjava Ristić.

Lazović: Saradnici su neprekidno Vučiću dodavali fotografije

Da je predsednik imao spreman dosije za svakog opozicionara kaže i Radomir Lazović, šef poslaničke grupe Ne davimo Beograd.

Foto: FoNet/Aleksandar Barda

“Apsolutno. Vučić bi deo svakog svog obraćanja posvetio napadima na predstavnike opozicije. To bi uglavno izgledalo tako što bi mu njegovi saradnici dodavali papire, fotografije ili nešto drugo za tu osobu koju je potrebno napasti”, kaže Lazović i objašnjava šta je, po njegovom mišljenju, razlog ovakvog ponašanja predsednika.

“On je to radio kad ne bi imao odgovore na argumente. Ti napadi bi odmah usledili i on je to radio kako bi pojeo vreme za debatu”, podvlači naš sagovornik.

Miketić: Saradnici su Vučiću konstantno dodavali papire

Poslanik iz redova “Moramo” Đorđe Miketić kaže da je uvek posle nekog izlaganja opozicionog poslanika predsednik uzimao reč koja bi, kako kaže, trajala duže od izlaganja prethodnog govornika.

“Tokom govora bi mu saradnici dostavili pripremljen materijal, fotografiju ili dokument, koji bi on odmah inkorporirao u svoj govor i sa te pozicije izneo ‘kontra napad’ potrkrepljen tim ‘dokazima’. Opozicionom poslaniku ondnosno poslanici nakon toga, nije data mogućnost odgovora na takav napad”, objašnjava Miketić.

Đorđe Miketić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Naš sagovornik ističe da mu je bilo zanimljivo da prati uživo nastup predsednika države. Podsetimo, u jednom trenutku, tokom debate, Vučić mu je rekao “kako zna koji nadimak ima, ali da ga iz pristojnosti neće reći”.

“Kao ljubitelja špijunskih filmova, uvek me zanimala metodologija tog sistema diskreditacije političkih protvnika i sada sam imao priliku da vidim te ljude i taj mehanizam izbliza. Što se tiče mog nadimka, koji je predsednik pomenuo, ja ga nemam, osim što me u Milanovcu zovu Bodovac, po očevom nadimku Bodo. Sve drugo bi bila fabrikacija”, zaključuje Miketić.

BONUS VIDEO: Kako je Vučić diskreditovao poslanike u Skupštini Srbije i zloupotrebio BIA

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar