Foto: Slavica Panić/Nova.rs

U Zaječaru, Kosjeriću i Preševu danas su održani lokalni izbori. U Zaječaru se za odborničke mandate borilo devet lista, u Kosjeriću sedam a u Preševu sedam lista.

Biračka mesta bila su otvorena od 7 do 20 sati. U Zaječaru pravo glasa moglo je da iskoristi 50.741 birača na 69 biračkih mesta mesta, u Kosjeriću 9.332 birača na 29 biračkih mesta, dok je u Preševu oko 42.000 građana moglo da glasa na 38 biračkih mesta.

01.00 U Preševu najviše glasova osvojila Alternativa za promene Šćiprima Arifija

Na osnovu 17.859 obrađenih glasova, na izborima za odbornike Skupštine opštine Preševo najviše glasova (5.844) osvojila je Alternativa za promene dosadašnjeg predsednika opštine Šćiprima Arifija. Sledi Demokratska partija Albanaca Ragmija Mustafe, za čiju listu je glasalo 4.106 građana, a na trećem mestu po broju osvojenih glasova je Partija za demokratsko delovanje narodnog poslanika Šaipa Kamberija za koju je glasalo 3.314 građana Preševa, prenosi portal „Slobodna reč“.

Na četvrtom mestu je Pokret za reforme (Sami Saliju) sa 2.524 osvojena glasa. Sledi koalicija Aleksandar Vučić – Za budućnost Preševa, takozvana “srpska lista” (SNS, SPS, PUPS, SRS, JS, Pokret socijalista i Srpska stranka Zavetnici) za koju je glasalo 1.206 Preševljana.

Za Demokratsku uniju Albanaca Nasera Azirija glasalo je 468 ljudi, a najmanje glasova (397) osvojila je Albanska demokratska alternativa.

00.05 Ničić: SNS u Zaječaru osvojio 24 ili 25 mandata

SNS je u Zaječaru osvojio blizu 11.000 glasova rekao je večeras ispred Gradksog štaba naprednjaka aktuelni gradonačelnik Boško Ničić, prvi na listi „Aleksandar Vučić-Za budućnost Zaječara“ iznoseći prve preliminarne rezultate lokalnih izbora

On je istakao da su prezadovoljni ostvarenim rezultatom kao i da su izbori bili fer politička borba, te dodao da će SNS imati 24 ili 25 mandata, u zavisnosti od toga da li je lista Zaokret prešla cenzus.

Ničić je kazao da je lista „Dr Nenad Ristović-Pobeda“ osvojila 27 odsto glasova i 16 mandata, „Ivica Dačić SPS, JS“ – 8,5 odsto i četiri mandata, „Možemo bolje-Dragana Rašić“ – 7,15 posto glasova i četiri mandata, a Grupa građana „dr Dejan Krstić“ 3,1 posto i jedan mandat.

23.59 Prvi preliminarni rezultati lokalnih izbora u ponedeljak 

Prvi preliminarni rezultati gradskih izbornih komisija u Zaječaru i Kosjeriću očekuju se u ponedeljak, 29. marta, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa u izbornim telima.

23.58 Koalicija POKS i DSS ulazi u skupštine opština Zaječar i Kosjerić

Nacionalno-Demokratska Alternativa (NADA), koalicija koju čini Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) i Demokratska stranka Srbije (DSS) ulazi u lokalne skupštine opština Zaječar i Kosjerić, saopštila je ta politička opcija.

U saopštenju se dodaje da je NADA u Kosjeriću osvojila oko osam odsto glasova, a u Zaječaru oko tri odsto, kao i da su predsednici dva koaliciona partnera zadovoljni postignutim rezultatima.

23.55 U Zaječaru SNS osvojila 41,10 odsto glasova 

Prema prvim preliminarnim rezultatima iz izbornog štaba Grupe građana „Pobeda –  dr Nenad Ristović“, na osnovu obrađenih 22. 207 glasačkih listića,  lista „Aleksandar Vučić-Za budućnost Zaječara“ osvojila je 41,10 odsto glasova, “ Ivica Dačić -SPS-JS“ 8,30 odsto, Grupa građana „dr Dejan Krstić“ 3,2 odsto, „Dr Nenad Ristović-Pobeda“ 28 odsto, „NADA za Zaječar-Nacionalno demokratska alternativa (POKS, DSS)“ 2,52 posto, „Možemo bolje – Dragana Rašić“ 7,05 odsto, „Zdrava Srbija – Milan Stamatović“ 1,97 posto, GG „Montoja i Pravednici-Dragan Stamenković“ 2,10 i „Zaokret – Dosta je bilo, hrabri ljudi“ 3,10 posto.

Pravo glasa na izborima u Zaječaru imalo je 50.463 registrovanih građana, a prema prvim podacima na lokalne izbore u tom mestu izašlo je 25.137 glasača.

22.50 – U Preševu na glasanje izašlo oko 17.000 građana

U Preševu je na glasanje, prema poslednjim podacima, izašlo oko 17.000 od oko 42.000 građana sa pravom glasa, potvrdio je za Južne vesti predsednik Opštinske izborne komisije Kenan Kamberi.

Kamberi ističe da za sada nije bilo nikakvih nepravilnosti, a podaci o rezultatima će biti poznati uskoro. Inače, u Preševu su održani lokalni izbori koji su raspisani nakon što je raspuštena Skupština i uvedena privremena uprava.

22.10 U Zaječaru još niko nije proglasio pobedu

Reporter N1 u Zaječaru kaže da u tom gradu još niko nije proglasio pobedu, da najveću podršku imaju SNS i Grupa građana „Dr Nenad Ristović“ i da je teško prognozirati koja je od ove dve liste dobila više.

22.08 SNS-SPS u Kosjeriću osvojili većinu, Vojislav Šešelj bez mandata

Prema rezultatima Opštinske izborne komisije u Kosjeriću, najviše glasova osvojila je koalicija SNS-SPS Aleksandar Vučić – Za budućnost Kosjerića – Ivica Dčić  68,78 odsto, što je 20 mandata. Za ovu koaliciju, prema rečima predsednika SNS Kosjerić, Žarka Đokića, glasalo je 4.575 građana Kosjerića.

Na drugom mestu je Grupa građana “Čisti ljudi za čist Kosjerić” koji su osvojili tri mandata odnosno 13,59 odsto glasova.

Foto: Slavica Panić/Nova.rsKoalicija Zdrava Srbija i Nova Srbija “Domaćini da pobede Milan Stamatović” osvojili su dva odbornička mesta sa 9,65 % glasova. Dva odbornička mesta pripala su i koalicija DSS i POKS sa 7,29% glasova.  Lista dr Vojislav Šešelj u Kosjeriću nije prešla cenzus.

Do oko 22 sati ispred sedišta SNS-a u toj opštini bilo je okupljeno oko 80 članova i pristalica te stranke, a njima se obratio Žarko Đokić, nosilac liste SNS, koji je proglasio pobedu te liste. Nakon toga svi su se razišli, nije bilo nikakve proslave niti incidenata.

21.55 Glišić: SNS će imati apsolutnu većinu u Zaječaru i Kosjeriću

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Predsednik Izvršnog odbora SNS Drako Glišić je saopštio da je u Kosjeriću SNS osvojila 67.23 odsto glasova, u Zaječaru 47 odsto, dok je lista „Aleksandar Vučić – Za budućnost Preševa“ osvojila šest odsto glasova.

21.15 U toku prebrojavanje glasova u Zaječaru

U Zaječaru su u 20 sati zatvorena biračka mesta za glasanje na lokalnim izborima. Kako je na svom fejsbuk profilu objavio aktuelni gradonačelnik Zaječara Boško Ničić koji je prvi na listi „Aleksandar Vučić-Za budućnost Zaječara“, izlaznost na lokalnim izborima je 49,81 odsto (25.137 birača), što je najveća izlaznost od 2012 godine.

U toku je prebrojavanje glasova na biračkim mestima.

20.45  Na lokalnim izborima u Zaječaru glasalo je 49,8 posto građana upisanih u birački spisak, rečeno u GIK za N1.

20.10 U Kosjeriću glasalo oko 73 odsto birača 

Prema poslednjim podacima Opštinske izborne komisije, od 9.332 upisana birača glasalo je oko 6.800, što je oko 73 odsto. U odnosu na prethodne izbore, ovog puta izlaznost je veća šest odsto, kada je glasalo 67 odsto upisanih birača. Predsednica Opštinske izborne komisije u Kosjeriću, Sandra Filipović, po zatvaranju birališta, kaže da nije zabeležena ni jedna nepravilnost ni na jednom biračkom mestu.

20.00 Zatvorena biralista u Zaječaru, Kosjeriću i Preševu

U Zaječaru, Kosjeriću i Preševu večeras u 20 sati zatvorena su biračka mesta za glasanje na lokalnim izborima.

19.33 Gradonačelnik Požarevca sa spiskom obilazi Zaječarce

U Zaječaru se danas održavaju lokalni izbori, a građani toga grada na društvenim mrežama dele snimke koji potvrđuju postojanje kampanje „od vrata do vrata“ tokom čitavog izbornog dana. Ne samo da su u nju uključeni stranački aktivisti koji sa spiskovima obilaze oko biračnih mesta, već su primećeni i aktivisti i iz drugih gradova koji šetaju po stambenim zgradama i pozivaju ljude na glasanje, kao što su gradonačelnik Požarevca i član Gradskog veća iz tog grada.

Foto: Printscreen/Twitter/Сузана Антић/@WeyRoi

Naime, na društvenim mrežama pojavio se snimak na kome se može videti gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović (SNS) koji sa članom Gradskog veća Bojanom Dinićem obilazi stanare jedne stambene zgrade u Zaječaru.

19.25 Stanovnici Kosjerića glasaju, ali od izbora mnogo ne očekuju

Oko 30 minuta je ostalo do zatvaranja biračkih mesta u Kosjeriću, a glasači koriste poslednje minute da obave svoju građansku dužnost ali od rezultata izbora uglavnom ne očekuju puno. Nada da će biti bolje postoji, ali realno misle da od toga neće biti ništa.

18.45  U Preševu do 17 časova izlaznost oko 36 odsto

Na lokalnim izborima u Preševu do 17 časova glasalo je 15.267 Preševljana, odnosno oko 36 odsto upisanih birača, saopštio je predsednik Opštinske izborne komisije Kenan Kamberi. Prema njegovim rečima, izborni proces traje bez problema i incidenata, ove godine je povećan broj zahteva za glasanje van biračkog mesta, a najviše zahteva bilo je iz sela Oraovica, objavio je portal Slobodna reč.

18.40  Izlaznost u Zaječaru do 18 sati – 41,34 odsto

Izlaznost na lokalnim izborima u Zaječaru je 41,34 procenata – po poslednjem preseku za danas koji je urađen u 18 sati, saoptila je Gradska izborna komisija. Predsednik GIK-a izjavio je posle podnevnog preseka da se može očekivati da izlaznost u tom gradu bude i 50 odsto, ukoliko se odziv birača održi na novou koji je bio tokom prepodneva.

18.25.U Kosjeriću do 18 sati izlaznost 65 odsto

Prema podacima Opštinske izborne komisije u Kosjeriću, do 18 časova na birališta je izašlo 65 odsto Kosjeraca upisanih u biračke spiskove, u brojkama 6.081 birač. Ni na jednom od 29 biračkih mesta nije zabeležena ni jedna nepravilnost niti incident.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

18.20 Minić: Nije prijavljena nijedna nepravilnost na biračkim mestima u Zaječaru

Nijedna nepravilnost na biračkim mestima u Zaječaru nije prijavljena GIK-u, tvrdi za N1 predsednik ovog tela Marko Minić. U vezi sa tvrdnjama građana o velikim pritiscima na glasače i prisustvu velikog broja aktivista koji obilaze građane u domovima po spiskovima koji lice na izvod iz birackom spiska, Minić objašnjava da zvanično ništa nije dobio i da su sva ta dešavanja, generalno, izvan ingerencija GIK i u domenu rada policije.

U Zaječaru je primećeno dosta aktivista, kako tvrde i iz opozicionoh pokreta, koji su iz drugih gradova, a na društvenim mrežama dele se snimci koji potvrđuju postojanje kampanje „od vrata do vrata“ u ovom gradu tokom čitavog izbornog dana.

18.10 Žena preminula na biračkom mestu u Kosjeriću

Jedna žena je preminula pošto joj je pozlilo prilikom izlaska sa biračkog mesta u Kosjeriću. Oko 13 časova R. V., koja je glasala na biračkom mesti broj 14 Seča Reka, pozlilo je prilikom odlaska sa glasanja. Ona je preminula na licu mesta, javio je dopisnik RTS-a.

16.35 U Kosjeriću građani mogu da glasaju i od kuće

Zbog epidemiološke situacije na izborima u Kosjeriću građani imaju mogućnost da glasaju i od kuće, prenosi N1. Predsednica izborne komisije kaže da birački odbori od 11 časova izlaze na teren i da prilikom obilaska domaćinstava poštuju sve propisane mere.

16.32 U Zaječaru do 16 sati izašlo 34 odsto birača

U Zaječaru je do 16 sati izašlo 34 odsto građana upisanih u birački spisak.

15.51 U Kosjeriću do 14h izašlo 41 odsto birača

Predsednica Opštinske izborne komisije u Kosjeriću Sandra Filipović je za Tanjug rekla da je na lokalne izbore do 14 sati izašlo 3.781 birača od ukupno 9.332 upisanih birača. Ona je navela da do sada nisu uočene nepravilnosti.

U Kosjeriću se glasa na 29 biračkih mesta, od kojih su sedam u gradu, a ostala u seoskim sredinama, a koja su otvorena jutros u sedam sati.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

15.31 U Zaječaru izlaznost 27 odsto do 14 sati

Kako prenosi N1, do 14 sati u Zaječaru je na lokalne izbore izašlo skoro 27 procenata od ukupno upisanih oko 50.000 birača.

15.31 Kandidat za gradonačelnika tvrdi da je napadnut

Dragan Stamenković, kandidat za gradonačelnika ispred grupe građana „Montoja i pravednici“, tvrdi da ga je napala grupa ljudi sa spiskovima kada ih je pitao kakve spiskove nose. Kako prenosi Glas Zaječara, Stamenkovića je napala grupa aktivista, a drugi napad se desio u prisustvu pripadnika policije, koja ga, kako je naveo, nije zaštitila.

15.00 U Preševo do 12 sati glasalo 13 odsto birača

Na lokalnim izborima u Preševu do 12 sati je glasalo 5.210 građana, odnosno 13 odsto od broja upisanih u birački spisak, saopštio je za Slobodnu reč predsednik Opštinske izborne komisije Kenan Kamberi, a preneo Fonet. Pravo glasa ima 41.847 građana, koji mogu da biraju između sedam lista, od čega je šest albanskih i jedna srpska. Koaliciju srpskih stanaka predvodi SNS, a tu su još SPS, PUPS, SRS, JS, Pokret socijalista i Srpska stranka Zavetnici.

14:30 U Kosjeriću izašlo oko 22 odsto

Kako piše portal N1, u Koseriću je izlaznost do 12 sati prema poslednjim informacijama iz OIK oko 22 odsto od ukupno upisanog broja birača pošto je na izbore izašlo nešto više od 2.000 ljudi, javlja reporter N1. Iz OIK da za sada nije zabeležena nijedna nepravilnost na ukupno otvorenih 29 biračkih mesta. Kao novina na izborima je glasanje van biračkih mesta zbog epidemije i svi koji žele da glasaju, a inficirani su ili su i izolaciji mogli su da se prijave OIK i onda je tročlana komisija u kojoj su predstavnici različitih stranaka odlazila u stanove.

14:00 U Zaječaru do 12 glasalo skoro 16 odsto birača

Biračka mesta, svega njih 69, otvoreno je jutros u 07 časova i u Zaječaru. Pravo glasa ima 50463 birača. Prema nezvaničnim podacima u Zaječaru je do podneva na biračka mesta izašlo 15,92 % birača.

13:30 Pritisci i na Zaječarce

Portal „Glas Zaječara“ objavio je da tokom današnjih lokalnih izbora u tom gradu stranački aktivisti sa spiskovima obilaze oko biračkog mesta i proveravaju da li su ljudi glasali. Kako je navedeno, na „Biračkom mestu 2“ novinar portala „Glas Zaječara“ susreo se s aktivistima koji su proveravali da li su ljudi glasali, ali ne i za koga su glasali. Pošto je novinar insistirao na odgovoru u čije ime to rade i šta rade, „jedan od aktivista mu je zapretio da će mu razbiti telefon“, objavio je portal.

„Nakon izrečenih pretnji, kazao sam da ću se obratiti policiji, posle čega mi je aktivista prišao i kazao da ugasim telefon i obrišem snimak“, izjavio je novinar kome je aktivista rekao da to „ne radi za politiku, već za drugara“.

„Znači, da uzmeš taj snimak da izbrišeš, da se ne svađamo. Ja sam protiv ovoga. Ne zovemo ljude, mi samo proveravamo da l’ su bili da glasaju. Ne pitamo za koga, to nas ne interesuje. Jesi čuo malopre šta sam ti rekao, radim za drugara, da bi ušao u skupštinu, da bi mogo da doprinese nešto kraju. Nebitno koji drugar“, kazao je aktivista novinaru „Glasa Zaječara“ koji je objavio i snimak tog razgovora.

Na Tviteru je objavljeno još snimaka sličnog pritiska na birače:

13:10 Stigli i crni džipovi

Veći broj luksuznijih automobila – među kojima se posebno ističu džipovi – primećen je u Kosjeriću danas na dan lokalnih izbora u toj opštini. Po pravilu, ovakav vozni park znači da se na birače vrši pritisak, ali za sada nema zvaničnih pritužbi izbornoj komisiji.

12:30 Lazić: Kamberijeva bitka za Preševo

Ako najveća politička stranka koja okuplja Albance sa juga Srbije, Partija za demokratsko delovanje, narodnog poslanika Šaipa Kamberija, “izgubi” i Preševo, čeka ih političko vegetiranje u narednim godinama i u tom slučaju će Skupština Srbije biti njihov jedini prostor za vlastitu i promociju prava Albanaca, piše u tekstu za portal Slobodna reč novinar Nikola Lazić.

Šaip Kamberi Foto: N1

„Kada se sagleda cela situacija, ne može se očekivati da bilo koja stranka bude u mogućnosti da sama napravi većinu u Skupštini opštine Preševo koja ima 38 odborničkih mesta. Tu dolazimo do zajedničke liste srpskih stranaka Aleksandar Vučić – Za budućnost Preševa, koja svoju šansu čeka upravo zbog male šanse da neka od vodećih albanskih partija sama formira skupštinsku većinu. Listu predvodi predsednik Opštinskog odbora lokalnih naprednjaka Branko Trajković, a njihovi kandidati za odbornike čine članovi osam “srpskih” stranaka: SNS, SPS, PUPS, SRS, JS, Pokret socijalista, Srpska desnica i Srpska stranka Zavetnici. Oni računaju na tri mandata, i vrlo lako se može desiti da postanu jezičak na vagi prilikom formiranja vlasti posle izbora. To se posebno može desiti u kontekstu antagonizama koji vladaju među najvećim strankama u Preševu i njihovim liderima“, navodi se u tekstu.

12:00 U Zaječaru izlaznost 16,3 odsto

Kako javlja dopisnica Nova.rs, izlaznost u Zaječaru do 12 časova iznosi 16,3 odsto upisanih u birački spisak.

11.40 Prijave za glasanje van biračkog mesta

Do 11 časova pristiglo je više prijava za glasanje van biračkog mesta, saznaje N1 u GIK-u Zaječara. Biračka mesta otvorena su u tom gradu jutros u 7 časova, a glasanje je organizovano do 20 sati. Ukupno je 69 birackih mesta, a na samoj gradskoj teritoriji 24. Pravo glasa na ovim lokalnim izborima ima malo više od 50.000 Zaječaraca.

11:00 Pavićević o „bojkot opoziciji“

Profesor na Fakultetu političkih nauka Đorđe Pavićević kaže povodom odluke opozicionih stranaka da ne učestvuju na današnjim lokalnim izborima u Kosjeriću, Zaječaru i Preševu, „da je činjenica da su odluke koje donose centrale stranaka nešto što bi trebalo mnogo više da bude u saradnji, u komunikaciji sa lokalnim stanovništvom, nego deo neke opšte politike koju oni vode“. Dodaje da je kampanja vladajuće stranke odgovarala onome što su i ranije radili, podsetivši na izbore u Lučanima na kojima je bilo mnogo nepravilnosti i vršenja pritiska na birače, i ocenjuje da su ovi izbori važni za nju kao pokazna vežba – da vidi kako cela stvar funkcioniše.

Foto:Medija centar Beograd

10: 20 Bojkot opozicije i funkcionerska kampanja

Stranke koje su bile vodeće u bojkotu prošlogodišnjih izbora, ne izlaze ni na ove – Stranka slobode i pravde, Dveri, Narodna stranka i Demokratska stranka. Kako ističu njihovi predstavnici, izborni uslovi nisu fer i pošteni, već su ostali nepromenjeni u odnosu na prošlogodišnje.

Ove lokalne izbore takođe je obeležila izražena funkcionerska kampanja. Zaječar su za manje od dve nedelje posetila čak tri ministra, a Kosjerić premijerka. Time je nastavljena praksa funkcionera SNS da javne resurse, odnosno novac građana zloupotrebljavaju i koriste za promociju sopstvene stranke. I predsednik Vučić našao je povod da svrati do ova dva mesta, ali su, zanimljivo, i on i njegova Vlada zaobišli Preševo.

10:00 Izlaznost u Zaječaru do 10 sati

U Zaječaru su jutros u sedam otvorena biračka mesta za lokalne izbore. Izlaznost građana do 10 sati je 6,57 odsto, potvrdio je Marko Minić, predsednik Gradske izborne komisije. Nema nikakvih nepravilnosti i glasanje protiče u najbolje redu. U Zaječaru pravo glasa ima 50.463 birača na 69 izbornih mesta.

07.00 Otvorena biračka mesta u Zaječaru, Kosjeriću i Preševu

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare