Foto: JEFF PACHOUD / AFP / Profimedia

U Zaječaru, Kosjeriću i Preševu danas se održavaju redovni lokalni izbori. Na njima ne učestvuju stranke takozvane "bojkot opozicije". U Zaječaru se za odborničke mandate bori devet lista, u Kosjeriću sedam a u Preševu sedam lista. Glasačka mesta su otvorena su do 20 časova večeras. Za razliku od Zaječara i Kosjerića u koji su tokom poslednjih mesec dana bili "omiljena destinacija" ministra, predsednika i premjerke, Preševo je ostalo zapostavljeno.

U Zaječaru su na vlasti naprednjaci. Gradonačelnik Boško Ničić je pre četiri godine kao lider Pokreta za Krajinu vodio veliku bitku sa naprednjacima, da bi pet meseci kasnije ceo Pokret pristupio SNS. Ovo su sada prvi izbori na kojima će učestvovati u trci kao član SNS.

Ponovljeni izbori u Šapcu
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Podršku, u zabranjenoj finkcionerskoj kampani, poslednjih dana dalo mu je ukupno devetoro najviših državnih funkcionera. Među njima su bili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministri Siniša Mali, Darija Kisić Tepavčević, Aleksandar Vulin, Tomislav Momirović, Anđelka Atanasković, Branko Ružić.

Na ovim izborima ne učestvuju stranke takozvane „bojkot opozicije“. Konkurenti strankama vlasti su i lokalni pokreti poput poput pokreta „Dr Nenad Ristović – Pobeda“. Ristović, inače lekar infektolog po struci, je javnosti postao poznat kada je vratio zlatnu medalju za zasluge u borbi protiv COVID-19 koju mu je uručio predsednik Aleksandar Vučić.

Prema podacima izborne komisije u Zaječaru pravo glasa ima 50.471 građana.

Za njihove glasove boriće se sledeće liste: Aleksandar Vučić– Za budućnost Zaječara; Ivica Dačić –SPS, JS; Grupa građana „dr Dejan Кrstić“;  Dr Nenad Ristović – Pobeda; NADA za Zaječar – Nacionalno demokratska alternativa (POКS, DSS); “Možemo bolje –Dragana Rašić “ ; Zdrava Srbija – Milan Stamatović; GG„Montoja i Pravednici-Dragan Stamenković“ ; Zaokret– Dosta je bilo, hrabri ljudi

Za mandate u Kosjeriću bori se pet lista

U Kosjeriću će se za 27 odborničkih mesta u Skupštini opštine, boriti ukupno pet koalicija i grupa građana. Deo sadašnje opozicije bojkotovaće i ove izbore. I u Kosjeriću su na vlasti naprednjaci. Ovaj grad je takođe poslednjih mesec dana obišla gotovo cela vlada,  premijerka i 11 ministara.

Interesantno je da su u ovom gradu na izborima na istoj listi naprednjaci i socijalisti, dok je PUPS sa te liste izbačen.

U Kosjeriću je registrovano 9.329  glasača i za njihov glas će se boriti sledeće liste: Aleksandar Vučić – Za budućnost Кosjerića – Ivica Dačić; NADA za Кosjerić – Nacionalno demokratska alternativa (POКS, DSS); Domaćini da pobede – Milan Stamatović; Čisti ljudi za čist Кosjerić; Dr Vojislav Šešelj– SRS.

U Preševu se vodi borba između albanskih lista

Najmanje pažnje ministri su posvetili Preševu u kome većinu čine Albanci. Najviši funkcioner koji je posetio Preševo bio je predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić.

Zapostavljenost ovog grada, što se tiče posete članova Vlade Srbije i ne čudi jer suštinki nemaju izborni interes da odu tamo. U tom gradu se zapravo vodi prava borba između albanski lista, a sve srpske partije idu zajedno na objedinjenoj listi“Aleksandar Vučić – Budućnost Preševa” na kojoj je 13 kandidata svih srpskih stranaka u Preševu.

Za glasove 42.000 birača boriće se sedam listi: Alternativa za promene; Grupa građana Pokret za reforme; Demokratska partija Albanaca; Partija za demokratsko delovanje; . Demokratska unija Albanaca; Alternativa demokratskih Albanaca; “Aleksandar Vučić – Budućnost Preševa” ( SNS, SPS, PUPS, SRS, JS, Pokret socijalista, Srpska desnica i Srpska stranka Zavetnici).

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare