Foto: Shutterstock/Marko Duca, Arhiva

Uoči lokalnih izbora u Zaječaru i Kosjeriću, ministri Vlade Srbije uključujući i premijerku Anu Brnabić uveliko su u funkcionerskoj kampanji - istoj onoj koju su Zakonom zabranili. Zaječar su za manje od dve nedelje posetila čak tri ministra, a Kosjerić premijerka. Time je nastavljena praksa funkcionera SNS da javne resurse, odnosno novac građana zloupotrebljavaju i koriste za promociju sopstvene stranke.

Po već ustaljenoj matrici, gradovi u kojima se održavaju lokalni izbori, postaju prioritetna destinacija visokih javnih funkcionera, koji baš u tom periodu i baš u tim gradovima imaju važna posla.

U ovom trenutku, to su Zaječar i Kosjerić u kojima se izbori za lokalni parlamet održavaju se 28. marta.

U Kosjeriću je danas premijerka Ana Brnabić. Obilazi proizvodni pogon fabrike ITN a zatim je tu i nezaobilazni susret sa predstavnicima lokalne samouprave.

Juriš ministara na Zaječar

U Zaječaru je „stampedo“ javnih funkcionera počeo ranije.

Foto: TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/ nr

Prvi je 27. februara u taj grad otišao ministar građevinarstva Tomislav Momirović. Najavio je završetak radova na pruzi Zaječar – Niš i sve to zajedno sa svojim stranačkim kolegom gradonačelnikom Boškom Ničićem.

U pokušaju da negira da njegov dolazak ima veze sa izborima u tom gradu, Momirović je novinarima tom prilikom objašnjavao kako je ta poseta planirana dva meseca unapred.

Foto: MUP Srbije

Deset dana kasnije u Zaječar je došao ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Posetio je prostorije Policijske uprave i najavio vraćanje pozornika na ulice u celoj Srbiji pa tako i u Zaječaru.

Odmah posle njega, 11. marta lepe vesti Zaječarcima došao je da prenese i ministar finansija Siniša Mali. Najavio je dodatno izdvajanje novca za Zaječar i stavljanje grada na spisak važnih projekata.

Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Neizostavna je bila i šetnja ministra Malog sa gradonačelnikom Ničićem i obilazak radova na saobraćajnicama.

Programski direktor Centra za istraživanja, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkovza Nova.rs kaže da je definitivno reč o funkcionerskoj kampanji.

„Svi ovi događaji što se zakona tiče nisu funkcionerska kampanja ali definitivno jesu iz perspektive prakse. Jer kako se drugačije može tumačiti to da predsednica Vlade baš sada, baš u finišu kampanje obilazi grad u kome se održavaju izbori krajem marta. Tako da definitivno jeste funkcionerska kampanja“, kaže Nedeljkov.

Javni funkcioneri dovode u zabludu svoje birače

Objašnjava i da je očigledno da su svi mehanizmi koji su do sada predlagani odbijeni jer bi strankama na vlasti onemogućili da vode funkcionersku kampanju.

„Naš predlog je bio da se javni funkcioneri ne mogu pojavljivati na događajima koji za svoj cilj imaju bilo kakvu vrstu promovisanja infrastrukturnih ili bilo kakvih drugih projekata ukoliko su finansirani javnim novcem. Taj predlog je odbijen“, navodi naš sagovornik.

Zato danas javni funkcioneri dovode u zabludu svoje birače time što projekte koji su finansirani javnim novcem, novcem građana, predstavljaju bezmalo kao da su ih oni lično platili iz svog džepa.

Raša Nedeljkov Foto:Nova S

Kontinuirano živimo kampanju

Nedeljkov zaključuje i da kampanja vlasti nikada nije prestala.

„Mi imamo novi trend – da bukvalno kontinuirano živimo u kampanji. Ponašanje, način na koji se vodi kampanja sa Andrićevog venca, da vi ne znate u kom svojstvu i kada Aleksandar Vučić nastupa kao predsednik države a kada kao predsednik partije“, upozorava Nedeljkov.

Izmenama zakona o Agenciju za sprečavanje korupcije krajem 2019. godine, uvedena je zabrana javnim funkcionerima da koriste javne resurse za promociju političkih stranaka kao i korišćenje javnih skupova za promociju političkih stranaka.

U slučaju nepoštovanja ove zabrane propisan je i poseban prekršaj javnog funkcionera za koji se može izreći novčana kazna od 100.000 do 150.000 dinara. Primena je počela 1. septembra 2020. godine.

Ono što je činjenica i što se u praksi pokazuje, jeste da rezultat ovih izmena nije sprečavanje funkcionerske kampanje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare