Foto:shutterstock Drop of Light; Vesna lalić/Nova.rs;shutterstock

U Nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta, koji je Nova.rs ekskluzivno objavila, eksplicitno se traži da se pokrene nezavisne međunarodne istrage zbog izbora u Srbiji. Pored toga, navodi se da je potrebno poslati nezavisnu ekspertsku misiju.

Poslanici Evropskog parlamenta izradili su nacrt Rezolucije o Srbiji, koji je usledio nakon izbora za koje su brojni međunarodni posmatrači ocenili da su bili neregularni.

U tekstu dokumenta, koji je Nova.rs eskluzivno objavila u tački četiri poziva se na nezavisnu međunarodnu istragu uvaženih međunarodnih pravnih stručnjaka i institucija o neregularnostima parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora, sa posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu grada Beograda.

PROČITAJTE JOŠ:

Traži se i da se ispitaju pojedini navodi, uključuući one u vezi sa organizovanim migracije birača na lokalnom nivou, prevazilaze okvire obuhvaćene izveštajima OEBS/ODIHR.

U tački pet EP poziva Evropsku komisiju da pokrene inicijativu za slanje ekspertske misije u Srbiju.

„Evropski parlament poziva Evropsku komisiju da pokrene inicijativu za slanje ekspertske misije u Srbiju, koja bi eventualno uključivala stručnjake iz OEBS-a/ODIHR-a, Venecijanske komisije i Saveta Evrope, kako bi procenila situaciju sa nedavnim izborima i postizbornim dešavanjima u nastojanju da omogućiti preduslove za uspostavljanje neophodnog društvenog dijaloga koji bi doveo do vraćanja poverenja javnosti u institucije i procene i rešavanja pitanja sistemske vladavine prava u Srbiji, po ugledu na „Priebe izveštaje” o vladavini prava u Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini“, stoji u dokumentu.

Ceo Nacrt rezolucije čitajte u odvojenoj vesti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare