Foto:Emilija Jovanović/Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je litijum važan resurs kojim Srbija raspolaže, o čijoj mogućoj upotrebi će se razgovarati i u budućnosti.

„Razni delovi sveta koji su bogati ovom sirovinom i dalje razmatraju upotrebu i aktivno rade na tome. Neki su odmakli više, neki manje, ali je to i dalje važan resurs kojim Srbija raspolaže. U kojoj meri, u kom kapacitetu i na koji način treba da ga koristimo je nešto o čemu će se sigurno pričati u budućnosti“, kazala je Đedović na konferenciji za novinare.

Đedović Handanović je podsetila i da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić rekli da će to biti „na stolu naredne vlade Srbije“ i to ne samo litijum nego će se razmatrati upotreba i drugih strateških sirovina kojima Srbija raspolaže i na kojima može da podigne svoj privredni rast.

Foto: EPA/ADRIAN BRADSHAW

Ona smatra da je održivo rudarstvio moguće ukoliko se budu poštovali svi ekološki standardi, kao i rudarski standardi koji se svake godine unapređuju.

„Bez tih mineralnih sirovina nema energetske tranzicije ni korišćenja pametnih uređaja i električnih vozila, vetrogeneratora ili solarnih panela. Kada će druge nove tehnologije da postanu dostupne to niko ne zna u ovom momentu, kao i koliko će koštati“, kazala je Đedović Handanović.

BONUS VIDEO: Vlast oživela priču o litijumu: Vučić nema dilemu, a premijerka ga prati u stopu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare