Foto:N1

Gradski odbor Narodne stranke Beograd saopštio je danas da je urušavanje zgrade u Vidovdanskoj ulici u opštini Vračar direktna posledica "bezakonja i delovanja građevinske mafije koja vlada gradom, a na čijem čelu se po odgovornosti nalaze zamenik gradonačelnika Goran Vesić i načelnik Sektora građevinske inspekcije Nebojša Marjanović".

„Iako su stanari zgrade koja se urušila ukazivali nadležnima i javnosti na problem, izostala je reakcija gradjevinske inspekcije Beograda, što očigledno potvrdjuje koruptivnu vezu nadležnih u inspekciji i predstavnika privatnog kapitala, a na štetu svih gradjana Beograda“, naveo je u pisanoj izjavi odbornik Narodne stranke u Skupštini Beograda Miloš Pavlović.

Pavlović je naveo da je urušavanje zgrade u Vidovdanskoj ulici posledica još jednog u nizu gradjevinskih poduhvata u kojima nisu uradjeni svi prethodno potrebni projekti, proračuni i pripremni radovi.

„Narodna stranka Beograd zahteva hitnu reakciju tužilaštva kako bi se utvrdila odgovornost nadležnih lica, a naročito kako bi se ispitala zakonitost postupka dobijanja gradjevinske dozvole pred Sekretarijatom za urbanizam i gradjevinske poslove i ispitalo da li je temelj susedne zgrade bio zaštićen, odnosno da li je uopšte izveden projekat obezbedjenja temeljne jame i projekat šipova“, dodao je Pavlović.

Pavlović je rekao da je „najveća odgovornost izvodjača radova“, koji sa projektom ili bez njega „nije uradio kampade (ojačanja) temelja susedne zgrade“, što je pravilo pri ovakvim iskopima.

„Gradjevinska inspekcija Beograda je morala tokom kopanja da izadje na teren i pre nesreće utvrdi da postoji opasnost da se susedna zgrada uruši u nekom delu, a da joj se statika i sigurnost poremete u celosti“, dodao je Pavlović.

On je rekao da „u sistemu u kojem vladaju ljudi poput Vesića postavlja se pitanje da li će i ko ikada odgovarati i nadomestiti veliku štetu izazvanu nesavesnim gradjevinskim radovima“.

Pavlović je istakao da je investitor dužan da plati smeštaj svim ljudima ugroženim urušavanjem zgrade i da sanira štetu tako da se zgrada i njeni temelji učvrste, kao i da omogući siguran povratak stanarima.

BONUS VIDEO: Trenutak urusavanja zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar