Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

UDS će formirati namenski Fond za zaštitu životne sredine i odgovorno trošiti ta sredstva kako bi sačuvali budućnost i zdravlje građana Srbije, izjavio je Marko Đurišić, prvi na izbornoj listi Ujedinjene demokratske Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, Đurišić je razgovarao sa građanima Smedereva o njihovim problemima, koji su pre svega vezani za zdravlje zbog lošeg vazduha, loše zemlje, i loše vode.

U saopštenju se dodaje da u Smederevu već duže postoji problem sa kvalitetom vazduha i nedostaje sanitarna deponija.

Bojan Đurić je izjavio da se subvencije u Srbiji nepravedno raspodeljuju, zbog čega velike strane kompanije guše domaću konkurenciju.

„Mi ne pomažemo samo posrnulim i nekonkurentnim domaćim kompanijama, već subvencionišemo i veoma profitabilne inostrane kompanije. Čak i one u vlasništvu mnogo većih država. Svi oni našim novcem guše domaću konkurenciju“, napisao je Đurić na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, dok subvencijom plaćamo navodno donošenje znanja i tehnologije, istovremeno ne sprečavamo odliv domaće pameti, od čega se procenjuje da ćemo u narednim godinama dodatno izgubiti najmanje devet milijardi evra.

„Građani su zapravo suinvestitori kroz subvencije. Ali, oni od svega toga imaju najmanje. Čak ni direktno zaposleni u subvencionisanoj investiciji ne mogu se pohvaliti naročitim zaradama. U raspodeli plodova subvencionisane investicije najviše dobijaju sami investitori“, ocenio je Đurić.

Dodao je da su subvencije u Srbiji glavni alat otvaranja novih radnih mesta i stvaranja privrednog rasta, jer je investiciona klima loša, zbog čega je državama prinuđena da investitorima direktno plaća, sufinansira, oprašta buduće obaveze i daje razne druge nenovčane pogodnosti.

„Država retko kada podvuče crtu i iskaže ukupan iznos ustupaka investitoru, pa umesto egzaktne ekonomske računice, imamo političku propagandu. Koliko god se subvencijom pomogne jednoj sredini, toliko uskraćeni ostaju svi građani u ostalim sredinama“, naveo je Đurić.

Prema njegovim rečima, da bi raspodela plodova subvencionisane investicije bila pravičnija, mora se propisati najmanja moguća zarada koju investitor na subvencionisanoj investiciji sme isplatiti, zavisno od delatnosti i radnog mesta.

„Sistemsko rešenje je takođe jednostavno i poznato, ali ne i brzo. Vladavina prava, nezavisno pravosuđe i slobodno tržište sa snažnim mehanizmima nadzora i kontrole stvaraju investicionu klimu u kojoj investitori manje strahuju da investiraju. Takva investiciona klima je i najbolja subvencija svima“, rekao je Đurić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar