Foto: Vesna Lalić

Formiranje najnovijeg projekta udruživanja opozicije vidim kao prikrivanje vesti o raspadu Saveza za Srbiju, nakon bojkota izbora koji su inicirali, navodi za Nova.rs Boris Tadić, lider SDS i bivši predsednik Srbije. On kaže da je opoziciji potrebna najveća moguća ozbiljnost i odgovornost u konsolidaciji, a "ne nove lakrdije koje samo troše vreme i energiju".

Ujedinjena opozicija Srbije (UOS) i zvanično je formirana, a deo tog saveza biće članice bivšeg SzS, sve osim Dveri, i još nekoliko manjih pokreta i udruženja.

Boris Tadić za Nova.rs navodi da nedeljama javnost nije mogla da čuje ko su članovi te nove udružene opozicije, a da sada, kada smo to čuli, jedino što vidi da je to zapravo SzS umanjen za Dveri i ZZS.

„Dakle, novo udruživanje je zapravo više potvrda razdruživanja“, smatra on.

Lider SDS kaže da njegova stranka nije pozvana u to udruživanje, što, kako dodaje, dokazuje da namera tog projekta nije stvarno okupljanje opozicije, već šminkanje dezintegracije SZS-a“.

„Međutim, da smo i pozvani ne bi se uključili u taj novi savez bez jasnih odgovora na ključna pitanja, koja su sve vreme nerazjašnjena – šta je motiv tog okupljanja, po kom kriterijumu i po čemu će se razlikovati od prethodnog koje je evidentno donelo više štete opoziciji, nego Vučiću. Sve vreme zagovaramo ujedinjenje opozicije, ali ne učestvujemo u projektima koji samo deklarativno to zagovaraju, a suštinski u efektu dele opoziciju.“, ističe Tadić.

Dragan Đilas Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

On navodi da im je potrebna najveća moguća ozbiljnost i odgovornost u konsolidaciji opozicije, a „ne nove lakrdije koje samo troše vreme i energiju“.

„Savez od sada već samo dve i po stranke i nekoliko pokreta to svakako ne može biti. Potrebno nam je udruživanje na nivou infrastruktura i politike, a ne foruma za diskusije i nadglasavanja. Nismo prihvatili da budemo ni deo SZS, u koji jesmo bili pozvani, pa ne vidim zašto bismo bili deo saveza koji je još manji i konfuzniji od SZS i u kome ne žele da učestvuju ni neke njihove članice. U svakom slučaju, ostajemo otvoreni za jasne planove i argumente i svaku opozicionu saradnju koja istinski doprinosi ujedinjenju opozicije i borbi protiv ovog režima”, kaže Tadić.

Udružena opozicija Srbije (UOS) formirana je danas potpisom na sporazum ogranizacija koje su i do sad sarađivale u okviru Saveza za Srbiju, kao i neformalne organizacije Srpska opozicija, s ciljem da se, kako je rečeno, „smeni nestručni, bahati, korumpirani, od naroda odrođeni režim zasnovan na samovolji jednog čoveka“.

Sporazum su potpisali Građanska platforma, Demokratska stranka, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Državotvorni pokret Srbije, Narodna stranka, Narodni pokret Srba sa KiM, Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija, Udruženi sindikati Srbije Sloga, Stranka Slobode i pravde, Šumadijska regija, Đorđe Vukadinović, a, kako je rečeno, UOS je otvorena i za druge koji dele isti cilj.

 

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare