Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Osnivanje Udružene opozicije Srbije (UOS) predstavlja početak reformisanja opozicionih partija, a razlika između ove grupacije i Saveza za Srbiju je u tome što sada postoji samo jedna tačka koja je obavezna za sve njene članice - "rušenje Aleksandra Vučića", naveli su sagovornici Nova.rs, članovi novoformirane koalicije.

Udružena opozicija Srbije (UOS) formirana je danas potpisom na sporazum ogranizacija koje su i do sad sarađivale u okviru Saveza za Srbiju, kao i neformalne organizacije Srpska opozicija, s ciljem da se, kako je rečeno, „smeni nestručni, bahati, korumpirani, od naroda odrođeni režim zasnovan na samovolji jednog čoveka“.

PROČITAJTE JOŠ...

Prema rečima potpredsednice Narodne stranke Sande Rašković Ivić, ova grupacija je formirana jer je Savez za Srbiju „odradio svoj posao bojkotom izbora“.

“Mi moramo kao opozicija da se reformišemo i proširimo različitim, istaknutim pojedincima i građanskim incijativama, kako u Beogradu, tako i u ostatku Srbije. Zbog toga ne možemo praviti programsku koalciju od 30 tačaka kao što smo to činili sa SzS pre dve godine”, ističe ona, dodajući da buduća koalicija mora da bude “mnogo labavija”.

Foto:Zoran Lončarević

“Moramo delovati poput DOS-a iz 2000. godine. To je moje razumevanje stvari i ja na ovaj način vidim ideju formiranaj Udružene srpske opozicije”, navela je ona.

Jedan od članova Udružene srpske opozcije Janko Veselinović za Nova.rs, ističe da nova opoziciona grupacija omogućava stvaranje šireg fronta u odnosu na onaj kakav je bio Savez za Srbiju, te da je u tome ključna razilika između ove dve opozicione koalicije.

PROČITAJTE JOŠ...

“Mi smo ipak unutar SzS imali tu situaciju da su pojedine stranke morale na neki način i da ideološki preskoče preko nekih svojih ograda. Udružena opozicija ima samo jednu tačku – to je rušenje režima Aleksandra Vučića. Naravno, podrazumeva se i borba za slobodne i poštene izbore, jednako koliko iz medije”, naveo je on, dodajući da će u novi format opozicije moći da se uključe sve zainteresovane organizacije, sa izuzetkom onih koje su učestvovale na prethodnim izborima.

Janko Veselinović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“Želimo da stvorimo širi front. Ipak, članice ove koalicije ne mogu da budu organizacije koje su učestvovale na lažnim izborima. To znači ni organizacija Zajedno za Srbiju ii Pokret slobodnih građana. Međutim, može se dogoditi strukturalna promena u kojoj će ZZS sutra postati deo Demokratske stranke, pa da tako dođe do posredne saradnje sa njihovim liderom Nebojšom Zelenovićem. Ipak, moram da naglasim da mi u tom slučaju sarađujemo sa politikom DS-a koja je bojktovala izbore. To znači da će i Zelenović morati da prihvati tu politiku”, naveo je Veselinović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare