Dragan Đilas Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Udružena srpska opozicija ima veći potencijal od Saveza za Srbiju, jer je reč o drugačijoj organizaciji koja dopušta autonomiju strankama, a izlazak Dveri iz te pomenutog fronta, može da učini ovu grupaciju prihvatljivijom građanski orijentisanim biračima, smatraju sagovornici Nova.rs.

Iako još nisu poznata imena svih organizacija koje će činiti novi opozicioni front, ono što se zna jeste da će njegovu okosnicu činiti Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka i Narodna stranka, te da u njemu neće biti Dveri i Inicijative Ne davimo Beograd.

Za programskog direktora CESID-a Bojana Klačara, novo opoziciono udruživanje izgleda kao pokušaj stvaranja drugačijeg političkog aranžmana u odnosu na ono što je bio Savez za Srbiju.

“Sve je to za sada pokušaj, jer se čini da nema dovoljno detalja šta su konkretni planovi udružene opozicije. A drugo, deluje pomalo ironično to što ovaj novi opozicioni front ima manje članova nego što je imao SzS. Njega sad neće činiti Dveri, a Ne davimo Beograd je odbio da bude deo te grupe”, objašnjava Klačar, ističući da naziv ove nove koalicije bombastičniji u odnosu na ono šta je ona trenutno ponudila.

Foto:Nemanja Jovanović

“Ključ ove organizacije jeste dolaženje do imena za kandidata gradonačelnika Beograda i predsednika Srbije. Ta činjenica će menjati čitavu atmosferu oko te udružene opozicije”, smatra Klačar.

Na političarima je da iskoriste priliku

Za profesora Fakulteta političkih nauka Đorđa Pavićevića, udružena opozicija predstavlja tek početak pregrupisavanja među strankama koje ne čine vlast, navodeći da će se rezultati ove inicijative videti tek u budućnosti.

“Ne mislim da je ovo kraj. Nije izvesno, a ni jasno kako će sve to izgledati i da li je krajnji cilj da se ide u više kolona ili pokušaj ponovnog ujedinjavanja. U tom pogledu, Savez za Srbiju je bio nefunkcionalan i teško je mogao da se dogovori oko bilo čega ili da reaguje na brz način. Zbog toga su stranke to same radile, što je izazivalo probleme u komunikaciji”, navodi on.

S druge strane, Klačar veruje da je deo Saveza za Srbiju, okupljen oko lidera SSP Dragana Đilasa i DS Zorana Lutovca, uvideo da su Dveri činile SzS veoma neprivlačnim za osobe koji su građanski orijentisani glasači.

“Verovatno da je ova odluka povezana sa činjenicom da su Dveri antiervropski pokret, koji je odbijao glasače, te da je ovo njihova reakcija na poruke koje su dobijale od birača putem javnog mnenja”, napominje Klačar.

SzS nije bio sinergičan – kočile ga Dveri

Klačar ističe da su istraživanja pokazivala da Savez za Srbiju ne ostvaruje očekivan efekat, te da stranke koje ga čine pojedinačno imaju veću podršku u odnosu na onu koju imaju kao deo ove koalicije.

“To se vrlo jasno videlo. Ostaje sad samo pitanje zašto to nije urađeno ranije, jer je stručna javnost na ovu činjenicu ukazivala više od godinu i po dana. Bilo je vidljivo da rejting SzS kontinuirano pada od početka 2019. Godine”, objašnjava Klačar razloge zbog čega je doneta odluka da u novom opozicionom frontu ne budu Dveri.

Programski direktor CESID-a navodi da se pokazalo da je greška što je opozicija do sada insistirala na motu da samo ujedinjena može da pobedi Aleksandra Vučića.

“Gotovo da se nije razmatrala opcija nastupa u nekoliko različitih kolona, koji bi mogli da imaju veći broj birača. To će se sad jednim delom ostvariti, jer će Dveri biti ta druga kolona. Opozicija ne mora nužno da insistira da jedini i najbolji put da je jedini i najbolji put da postoji nešto što se zove ‘Ujedinjena opozicija’. Bilo bi bolje da dođe do stvaranja ujedinjenog DS-a, nego da se insistra na nekoj velikoj veštačkoj koaliciji”, smatra Klačar, dok Pavićević ističe da grupaciju pod nazivom “Udružena opozicija” ne treba razumeti kao definitivnu koaliciju.

Foto:Medija centar Beograd

“Samim pregrupisavanjem ništa nije zagarantovano. Ovo više liči kao grupa subjekata koji će pregovarati. Potencijalno, oni mogu da dođu do većeg broja glasača, ali to će ipak zavisiti od njihovih kapaciteta. Deluje da se stvaraju uslovi da deo birača,  koji je više evropski, odnosno nije za Dveri, bez problema priđe tom novom savezu”, ističe Pavićević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare