Tadić: Zahtevi opozicije da budu realistični

Politika 20. jan. 202117:19 > 19:26
Podeli:
Foto: Arhiva

Četiri opozicione stranke SSP Dragana Đilasa, DS, PSG i PZP u platformi o izbornim uslovima predložile su formiranje posebnog ministarstva za izbore, paralelno uredništvo u RTS i RTV, kao i razdvajanje izbora, a taj dokument prosleđen je i drugim partijama i pokretima za koje se veruje da ne bi ušli u vlast sa SNS. Boris Tadić, lider SDS, navodi za Nova.rs da je potrebno da zahtevi budu realistični, ukoliko se ozbiljno pristupa dijalogu, Boško Obradović iz Dveri traži koministre iz redova opozicije ili formiranje posebne komisije, a Nebojša Zelenović, predsednik ZZS, dodelu nacionalne frekvencije još jednoj TV stanici.

Portal Nova.rs objavio je platformu o izbornim uslovima, koju su izradile SSP, DS,  PSG i PZP, a koja je prosleđena i drugim opozicionim stranakama. Cilj je da se svi zajedno izjasne i da se napravi jedinstven dokument sa kojim bi se u međustranačkom dijalogu izašlo pred predstavnike vlasti, a uz  posredovanje Evropskog parlamenta.

U platformi taj deo opozicije predlaže da se formira posebno ministarstvo za sprovođenje izbora, da ministar bude biran iz redova nestranačkih ličnosti i to na osnovu predloga opozicionih stranaka. Drugi uslov je postavljanje paralelnog uredništva informativnih programa javnih servisa RTS i RTV, koji bi se svaki drugi dan smenjivali u uredničkom poslu, a treći zahtev je razdvajanje termina održavanja izbora za različite nivoe vlasti. Ovom platformom predviđeno je i formiranje novog tela umesto REM-a.

Tadić: Svrha da budu stvarne promene, a ne populizam

Boris Tadić potvrđuje za Nova.rs da je njegovoj stranci prosleđen taj dokument. On pozdravlja to što su se i „stranke koje do sada nisu učestvovale na zajedničkim sastancima opozicije slanjem ove platforme odazvale na njihov poziv na izradu zajedničke platforme, kako bio u dijalogu pod okriljem EU nastupili jedinstveno i spremno“.

Tadić, međutim, ističe da bi spisak opozicionih zahteva u međustranačkom dijalogu trebalo da bude realističan.

Foto: Vesna Lalić

„Ukoliko ozbiljno pristupamo tom dijalogu potrebno je da naši zahtevi budu realistični i dosledni. Ovaj predlog ćemo, kao i predloge drugih opozicionih grupacija, razmotriti za zajedničkim stolom i nadamo se da ćemo zajedno doći do jedinstvene strategije, kojoj će svrha biti stvarne promene, a ne populizam kroz nerealistične i kontradiktorne zahteve“, navodi on za naš portal.

Zelenović: Dodeliti upražnjenu nacionalnu frekvenciju

Nebojša Zelenović, predsednik ZZS i bivši gradonačelnik Šapca, navodi da će svoje sugestije na pomenutu platformu sačiniti zajedno sa Inicijativom Ne davimo Beograd. On za Nova.rs kaže da je ideja da što veći broj opozicionih stranaka ima zajednički predlog o izbornim uslovima.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Mišljenje ZZS je da se platforma koju su sačinili SSP, DS, PSG i PZP dopuni dodelom upražnjene nacionalne frekvencije još jednoj TV stanici koja bi ispunila profesionalne standarde. To je ono što nam sada nedostaje. Mislim da bi to moglo da upotpuni platformu opozicije“, kaže Zelenović.

Obradović: Vanredni izbori na svim nivoima

Amandmane na predlog svojih opozicionih kolega ima i Boško Obradović, predsednik Dveri. On kaže da njegov pokret predlaže koministre iz redova opozicije (po uzoru na Crnu Goru 2016. godine) ili formiranje komisije koju bi činili predstavnici vlasti i opozicije sa svim ovlašćenjima za praćenje izbora (po uzoru na Severnu Makedoniju).

„Svima smo skrenuli pažnju da među našim zahtevima treba da se nađu vanredni izbori na svim nivoima, jer su pokrajinski i lokalni parlamenti bez opozicije podjednako nelegitimni kao i republička skupština. Ovde bih dodao i činjenicu da lokalni izbori na Kosovu i Metohiji nisu raspisani još od 2013. godine kada su u opštinama na severu KiM uvedeni privremeni organi vlasti, čime se krši Ustav Srbije, što je posebna tema. Srpski pokret Dveri je spreman da uzme daljeg učešća u stvaranju zajedničke platforme opozicije, kao i zajedničke delegacije za dijalog sa vlašću“, navodi Obradović za Nova.rs.

Boško Obradović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
Boško Obradović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

On dodaje da je njegovo mišljenje da razgovori unutar opozicije o zajedničkoj platformi za pregovore sa vlašću treba da ostanu internog karaktera sve dok ne dođemo do konačne, zajedničke verzije.

„Dosta je bilo praznih priča i slikanja za javnost. Kad uradimo posao da se onda javimo. Pozdravljam sve inicijative koje su na ovu temu pokrenute u međuvremenu, od posmatračke misije CRTA i Skupštine slobodne Srbije do kolega iz opozicionih političkih stranaka. Srpski pokret Dveri, koji nastupa samostalno i ne pripada nijednom bloku, svima je odgovorio na isti način da je za nas najvažnija tema šta su garancije da će dogovoreno u budućem dijalogu biti i sprovedeno. To mora biti neki model kroz koji će opozicija imati mogućnost da kontroliše primenu sporazuma i kompletan izborni proces“, zaključuje Obradović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar