Foto: Vesna Lalić

Opozicione stranke već mesecima pregovaraju oko zahteva o izbornim uslovima koje će posredstvom Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu ispostaviti vlastima. Kako je portalu Nova.rs rečeno u više partija opozicije, izrada zahteva je pri kraju, a jedan od uslova koji će biti ispostavljen je razdvajanje izbora, budući da je najavljeno da će pre aprila 2022. godine biti istovremeno održani parlamentarni, predsednički i beogradski izbori.

Gotovo nijedna stranka opozicije u ovom trenutku ne želi da se izjasni da li će učestvovati na izborima koji će biti održani za manje od godinu i po dana. Odluku će, bar kako tvrde, doneti u zavisnosti od spremnosti vlasti da ispuni izborne uslove, odnosno omogući održavanje fer izborne trke.

Meseci unazad i na sastancima i u medijima opozicioni političari govore upravo o izbornim uslovima, a kako za Nova.rs kaže Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, oni su praktično bili definisani na sednici Udružene opozicije Srbije, pre nego što su SSP i DS odlučili da ih izrađuju zajedno sa Pokretom slobodnih građana.

Podsećamo, među članicama UOPS-a nije postignut dogovor oko saradnje sa opozicionim partijama koje su izašle na izbore. I dok su demokrate i SSP Dragana Đilasa bili za to da im se u izradi zahteva o izbornim uslovima pridruži PSG, preostale partije predvođene NS Vuka Jeremića to su odbile, navodeći da su protiv bilo kakve saradnje sa organizacijama koje su izašle na izbore.

Miroslav Aleksic
Miroslav Aleksić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Aleksić za Nova.rs navodi da unutar UOPS-a nije bilo problema oko definisanja izbornih uslova i da su se oko njih praktično složili.

„To što sada SSP i DS rade sa PSG to je pitanje za njih. Uslovi koje smo utvrdili tiču se medija, samog izbornog procesa i razdvajanja izbora. To još nije do kraja definisano, biće do kraja nedelje“, kaže on.

Međustranačkom dijalogu, koji bi trebalo da počne u prvim mesecima sledeće godine, trebalo bi ozbiljnije da pristupe i vlast i opozicija. Vlast jer trpi pritisak iz Evropske unije, što se videlo i iz izveštaja Vladimira Bilčika, izvestioca iz Evropskog parlamenta za Srbiju, a gotovo u svim razgovorima sa zvaničnicima Unije, dijalog je neizostavna tema.

„Spojeni izbori – Vučićeva crvena linija“

Takođe, opozicija je prvi put iskazala zainteresovanost za pregovore sa predstavnicima vlasti, posredstvom EU. Čak su se u razgovoru sa evroparlamentarcima još pre tri meseca saglasili da je neophodno obnoviti taj dijalog.

Foto: Nova S

Politikolog Vuk Velebit navodi za Nova.rs da po pitanju međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima nije optimista, a zbog svega što smo videli u prethodnom periodu, ne deluju mu iskreno namere vlasti da zahteve opozicije ispuni.

„Ne verujem da će vlast pristati da razdvoji izbore. Cilj Aleksandra Vučića je, naprotiv, da spoji izbore, da mobiliše celu partijsku mašineriju za jedne izbore i da Aleksandar Vučić svuda bude nosilac. Zato će i raspisati vanredne parlamentarne izbore 2022. godine. To će biti crvena linija ispod koje neće ići. Vučić je svestan da Beograd predstavlja najveću opasnost i oni su mu jednako važni kao parlamentarni i predsednički“, zaključuje Velebit.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare