Foto: Arhiva/Ivan Dinić/Nova S

Reagujući na najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će novi izbori biti održani u aprilu 2022. godine, predstavnici opozicije su složni - ništa od toga ako se prethodno ne promene izborni uslovi.

Gotovo četiri meseca nakon izbora koji su održani 21. juna, predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić sinoć je umesto imena novih ministara otkrio da idemo u nove izbore i najavio ih za april 2022. godine.

„Vlada koja se bude formirala je ograničenog trajanja, i vanredni parlamentarni izbori biće održani zajedno sa predsedničkim,
najkasnije 3. aprila 2022. godine“, rekao je sinoć Vučić nakon sednice predsedništva SNS.

Tako je, praktično, najavio da ćemo za samo godinu i po dana imati nove izbore i to po svemu sudeći zajedno parlamentarne, predsedničke i Beogradske.

Portal Nova.rs ovim povodom kontaktirao je predstavnike opozicije sa pitanjem – da li će na njih izaći.

Đilas: Ujedinjena opozicija, pod pokroviteljstvom EU

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ovim povodom kaže da Vučić najavom vanrednih izbora, odnosno skraćenjem mandata Vlade na jednu trećinu, priznao da je bojkot uspeo.

„To je bio prvi korak u našem planu za smenu ovog režima. Čestitam građanima na tom uspehu. Mi nastavljamo sa našim planom, sa svim našim partnerima definisaćemo jasne zahteve za fer i poštene izbore i sa njima ćemo izaći u javnost kada završimo dogovore sa svim protivnicima Vučićevog režima. Ti zahtevi će biti osnov za pregovore pod pokroviteljatvom EU koji će obezbediti slobodan RTS i glasanje bez ucena i pritisaka“, kaže Đilas i dodaje:

“ U isto vreme dogovaramo i saradnju vezanu ze regrutaciju i edukaciju kontrolora koji će sačuvati svaki glas na tim slobodnim izborima. Šta god da Vučić kaže on ne može vise da sakrije da se Srbija nalazi u političkoj krizi, da je zdravlje naroda ugroženo i da se nalazimo pred ekonomskim kolapsom. Samo svi zajedno udruženi u borbi protiv ludila koje nam prodaju za normalan život možemo državu koju je ovaj režim oteo vratiti narodu. I mi ćemo to uraditi“, zaključuje Đilas.

Lutovac: Razdvojiti izbore i obezbediti fer uslove

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac za Nova.rs kaže da je ova stranka od početka ukazivala na to da će Vlada koja se formira posle lažnih izbora biti privremena i da neće imati nikakav legitimitet.

„Vučićeva najava prevremenih parlamentarnih izbora je to samo potvrdila, tako da mi u Demokratskoj stranci nismo ni malo iznenađeni onim što je Vučić sinoć rekao. Pretpostavljam da su najavom prevremenih izbora iznenađeni samo protivnici bojkota koji su nas mesecima ubeđivali kako svojim neučestvovanjem na lažnim izborima omogućavamo Vučiću četiri godine sigurne i ničim ometane vlasti. Skupština bez opozicije i Vlada bez legitimiteta nisu održivi na duži rok u zemlji koja pretenduje da jednog dana postane članica Evropske unije i jasno je da će Vučić prevremenim izborima pokušati da taj hendikep otkloni. S druge strane, on će prevremenim izborima pokušati da održi i aktivizam svoje stranke i svojih pristalica, što smo takođe znali od početka“, kaže Lutovac.

Umesto pitanja da li će opozicija učestvovati u najavljenim izborima, Lutovac kaže da treba postaviti pitanje da li će građani moći da na tim izborima glasaju slobodno, bez pritisaka i ucena.

„I da li će biti istinito i objektivno informisani od strane medija, a pre svega RTS-a, te da li će iskazana autentična izborna volja građana biti poštovana. Nama bi bilo najlakše da napravimo opozicionu listu i međusobno podelimo mandate, pa se onda šepurimo po Skupštini kao evropejci i opozicionari, ali od toga bismo koristi imali samo mi i režim koji bi nas prikazivao pred svetom kao tobožnji dokaz da je Srbija demokratska zemlja. To smo, uostalom, već pokušali pa smo svi videli da ne fukncioniše i da to građane uopšte ne zanima“, kaže Lutovac i dodaje:

„Mi smo davno izašli sa predlogom da se izbori razdvoje i već više puta objasnili zbog čega bi to bilo dobro za društvo i obnovu demokratije. Na prvim razgovorima o izbornim uslovima, pre više od godinu dana, izneo sam argumente koji idu u prilog takvom rešenju. Drago mi je da su u međuvremenu još neki politički akteri prihvatili tu ideju“.

Obradović: Prvo slobodni mediji i promena izbornog sistema

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Lider Srpskog pokreta Dveri Bođko Obradović pozdravlja Vučićevo priznanje da je novi saziv Narodne skupštine nelegitiman i neodrživ bez opozicije, i da su jedino rešenje za političku krizu zbog koje već pet meseci nemamo ni Skupštinu ni Vladu — vanredni izbori na svim nivoima.

„Međutim, da bi ti izbori bili zaista slobodni i pošteni potrebna nam je prelazna Vlada stručnjaka koja bi obezbedila uslove za demokratske izbore, a na prvom mestu slobodu medija i sprečavanje pritisaka na birače. Prava pitanja su i zašto se ponovo spajaju izbori jer je za demokratiju najbolje kad su predsednički, parlamentarni i lokalni izbori u različitim terminima. Posebno je nedopustivo da predsednik države bude nosilac izborne liste na parlamentarnim i lokalnim izborima, pa i na izborima za savete mesnih zajednica“, smatra Obradović.

Dveri su, ističe on, pokrenule i pitanje promene izbornog sistema jer sadašnji proporcionalni izborni sistem sa blokiranim izbornim listama i Srbijom kao jednom izbornom jedinicom ne postoji nigde drugo u Evropi sem u Srbiji i Crnoj Gori.

„Ovakav izborni sistem favorizuje partokratiju i isključuje građane iz izbora narodnih poslanika. Građani glasaju, ali ne biraju, već narodne poslanike u Parlament delegiraju političke stranke. Veoma je važno da se omogući element većinskog sistema po kome bi se narodni poslanici birali direktno u svojim izbornim jedinicama, a to je moguće čak i u proporcionalnom sistemu tako što bi se Srbija podelila u više izbornih jedinica a izborne liste bile otvorene da se glasa za kandidate po imenu i prezimenu. Tako bi svi krajevi Srbije imali narodnog poslanika a ne kao danas da 100 opština nema svog predstavnika u Narodnoj skupštini. Tako bi u Parlament ušao onaj kandidat sa izborne liste koji ima najbolji izborni rezultat u svojoj izbornoj jedinici, bez obzira da li je 1 ili 250 na izbornoj listi“, kaže Obradović i dodaje da ne naseda na spinove i zaluđivanja od strane vlasti.

„Vanredni izbori na svim nivoima jesu jedino rešenje, ali prvo mora da se reši pitanje slobode medija i promene izbornog sistema koji nije demokratski. A sve to ne može da reši nova/stara Vlada Ane Brnabić već samo prelazna Vlada stručnjaka. O svemu ovome trebalo bi postoji razgovor i dogovor na nivou čitave opozicije i da se zajednički nastupi prema vlasti“, zaključuje Obradović u izjavi za Nova.rs.

Aleksić: Vučić potvrdio da je bojkot uspeo

Miroslav Aleksic
Miroslav Aleksić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić ocenio je najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o vanrednim parlamentarnim izborima, najkasnije u aprilu 2022, kao „nedvosmislenu potvrdu da je bojkot uspeo“.

„Vučić je svestan da ne može da formira vlast bez opozicije, a Srbija je jedina zemlja u Evropi bez opozicije u parlamentu.
Za opoziciju je najvažnije da se izbori za uslove za izlazak na izbore i u tome očekujemo pomoć Evropske unije. On (Vučić) izbore može da raspiše i za tri meseca, ako uslovi nisu fer to ništa neće promeniti“, ocenio je Aleksić.

Grbović: Opozicija neće progutati Vučićev mamac

Pavle Grbović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

 

Lider Pokreta slobodnih grašana (PSG) Pavle Grbović ocenio je izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o vanrednim parlamentarnim izborima kao „mamac za opoziciju“, navodeći da oni „taj mamac neće progutati“.

„Opozicija mora da iskoristi to što je kriza demokratije u Srbiji postala nikad jasnija i da se izbori za normalizaciju političkog života u Srbiji. Ne treba se olako pecati na Vučićeve poteze, jer postoji razlog zašto je sa najavom izbora izašao baš sada. Jedan od razloga jeste upravo da se opozicija međusobno i pre svega javno sukobi oko toga treba li izaći na izbore, treba li razdvojiti nivoe izbora, šta postaviti kao prioritet u pregovorima. Naravno da imamo mišljenje po svakoj od ovih tema, ali za PSG jr prioritet da postignemo što je moguće veći stepen jedinstva u opoziciji oko tih tema, tako da ćemo se truditi da kroz razgovore usaglasimo pozicije sa kolegama i zajednički nastupimo“, naveo je Grbović i dodao da se koncentracionom vladom dodatno polarizuje društvo u cilju očuvanja vlasti nakon 2022. godine, pre svega u Beogradu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare