Foto:Vesna Lalić/Filip Krainčanić/Nova.rs/TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Kodeks ponašanja poslanika o kojem se dugo pričalo i koji je najavljivan kao jedini način da se zauzdaju "teške reči" u parlamentu, usvojen je krajem decembra prošle godine, a suštinski je samo mrtvo slovo na papiru, jer je više nego očigledno da predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić zatvara uši na uvrede i nedokazane optužbe koje svakoga dana slušamo u direktnom prenosu. Od trenutka kada je kodeks usvojen, Dačić je prećutao pozive Nebojša Bakareca na ubistvo, pretnje Vladimira Orlića i Aleksandra Martinovića da će svako ko kritikuje vlast “biti prebijen u džaku”, ali i njihove optužbe da je Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) bio umešan u pokušaj državnog udara i ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Da ironija bude veća, upravo Martinović predvodi skupštinski administrativni odbor koji je bio zadužen za sastavljanje, a sada i primenu kodeksa ponašanja poslanika.

Poslanici Skupštine Srbije 24. decembra prošle godine usvojili su kodeks svog ponašanja. Za kodeks je glasalo 189 od 191 prisutnog poslanika.

Od tada do danas predsednik Skupštine Ivica Dačić samo se jednom na njega pozvao i to nakon izlaganja poslanika Srpske napredne stranke Marka Atlagića, kojeg je upozorio da „upodobi svoj rečnik mestu s kojeg govori“.

Atlagić je prethodno u svom govoru upotrebio uvredljivu reč za pripadnike albanske zajednice, a potom je tokom obraćanja citirao i psovke koje je, kako je tvrdio, pre nekoliko godina izgovorio lider Narodne stranke i nekadašnji šef diplomatije Vuk Jeremić.

Na šta je sve Dačić ćutao

Dačić, međutim, nije reagovao kada je Aleksandar Martinović, kao „duhovni otac“ Kodeksa o ponašanju poslanika na redovnom zasedanju 11. marta pretio da će svako ko kritikuje vlast biti „prebijen u džaku“.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Treba imati u vidu da su se u istu vreću protiv Aleksandra Vučića strpali i Dragan Đilas i Marinika Tepić i pojedini tzv. intelektualci sa Beogradskog univerziteta i tzv. slobodni i nezavisni novinari, a itekako zavisni od pojedinih stranih ambasada i pojedinih tajkuna i da su se u istu vreću stavili oni koji iz inostranstva rade protiv Aleksandra Vučića i protiv Republike Srbije… Mi kao poslanička grupa „Aleksandar Vučić – za našu decu“ šaljemo jasnu poruku i domaćoj i stranoj javnosti da ćemo sve te koji su sami sebe stavili u tu vreću da udaramo po toj vreći najsnažnije dok je ne pocepamo”, rekao je Martinović, govoreći o navodnom pokušaju državnog udara i ubistva predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Slične izjave imao je i Vladimir Orlić.

CRTA je zatim pozvala Tužilaštvo da u svojstvu svedoka pozove narodne poslanike da objasne optužbe koje su izneli i kojima su direktno označili CRTU kao „saučesnika u zaveri protiv držvanog poretka” i iznesu ako imaju saznanja i dokaze za to pred tužiocima. U suprotnom, kako su naveli, biće jasno da oni, zaštićeni poslaničkim imunitetom neodgovorno i neosnovano crtaju mete na pojedincima i organizacijama, navodi se u saopštenju Crte.

Trebalo bi se podsetiti i nedavnih poruka Nebojše Bakareca, takođe poslanika SNS. On je izneo indirektnu pretnju bivšem šefu BIA Saši Vukadinoviću, čiju su fotografiju iz Trsta sa Draganom Đilasom objavili pojedini tabloidi.

bakarec
Foto: TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

„To što je uradio bivši šef BIA je krajnje neprofesionalno i nedopustivo u profesionalnim obaveštajnim odnosima. Zamislite da se bivši šef Federalne službe bezbednosti sastaje sa (Aleksejem) Navaljnim. Znate kako se to rešava u Rusiji? Tako što te više nema”, izjavio je Bakarec u javnom prenosu sednice Skupštine Srbije.

Ćutanje ili pranje izjava 

Dačić je reagovao – izjavom da Bakarec nije uputio nikakve pretnje.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

„Ljudi možda nisu slušali, a sada neki kažu da je pretio smrću i da je rekao da opoziciju treba pobiti kao u Rusiji. Da je tako bilo, svakako da ne bismo dopustili da takve stvari izgovara“, rekao je Dačić.

Danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić nije odgovorio na pitanje Nova.rs da li će smeniti Aleksandra Martinovića i zašto nije reagovao na pozive na nasilje sa skupštinske govornice.

Ništa novo, jer Dačić na naša pitanja gotovo nikad ne odgovara.

I nije samo primena kodeksa problem. Dačić se nije mnogo bavio ponašanjem i rečima poslanika ni pre usvajanja kodeksa. Dovoljno je setiti se uvreda koje je na račun glumaca Jelisavete Seke Sablić i Dragana Bjelogrlića izneo poslanik SNS Marko Atlagić ili na govor Biljane Pantić Pilje koja je televizije N1 i Nova S nazvala antistpskim medijima, domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima.

Niko od njih nije bio sankcionisan, jer je u Skupštini izgleda sve dozvoljeno.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar