Foto: Shutterstock

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu izrazila je zabrinutost zbog izjava poslanika u srpskom parlamentu na račun nevladinih organzacije, pre svega na Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost kojima su praktično optuženi da su učestvovale u pokuđaju državnog udara i ubistva predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nakon što je poslanik Aleksandar Martinović u Skupštini Srbije rekao da će svako ko kritikuje vlast biti “prebijen u džaku”, a zatim spominjao i CRTA kao jednog od saučesnika u pokušaju državnog udara i ubistva Vučića, ova organizacija je reagovala. Pozvala je Tužilaštvo da u svojstvu svedoka pozove narodne poslanike da objasne optužbe koje su izneli i kojima su direktno označili CRTU kao “saučesnika u zaveri protiv držvanog poretka” i iznesu ako imaju saznanja i dokaze za to pred tužiocima. U suprotnom, kako su naveli, biće jasno da oni, zaštićeni poslaničkim imunitetom neodgovorno i neosnovano crtaju mete na pojedincima i organizacijama, navodi se u saopštenju Crte.

Ovim povodom reagovala je i Ambasada SAD.

„Netačne izjave poslanika o @CRTArs i organizacijama civilnog društva izazivaju zabrinutost – organizacijama kao što je @CRTArs ne treba pretiti samo zato što zahtevaju odgovornost od svojih izabranih predstavnika“, piše na Tviter nalogu američke ambasade.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar