Foto: Nova.rs

Poslanici Srpske napredne stranke bez ikakvih posledica i sankcija već mesecima zloupotrebljavaju skupštinsku govornicu. Umesto da raspravljaju o zakonima i štite interes građana Srbije, oni nesmetano blate opoziciju, novinare, nevladine organizacije i sve druge koji im se “nađu na putu”. Odnedavno, međutim, iz najvišeg zakonodavnog tela otvoreno upućuju i pretnje, a poslednju je izneo Aleksandar Martinović, navodeći da će svako ko kritikuje vlast “biti prebijen u džaku”. Na ove njegove reči niko nadležan još nije reagovao - ni predsednik Skupštine Ivica Dačić, ni tužilaštvo.

Skupština Srbije odavno ne liči na mesto gde se konstruktivnom raspravom dolazi do najboljih rešenja za građane. Ne liči ni na mesto u kojem poslanici „svojim ponašanjem čuvaju ugled, poštuju dostojanstvo i red na sednicama parlamenta“, što im je zakonska obaveza.

Zloupotrebljavajući institut poslaničkog imuniteta koji ih oslobađa odgovornosti za sve što izgovore na sednicama Skupštine, parlamentarci iz redova SNS iznose najstrašnije optužbe na račun opozicionih lidera, nezavisnih medija i novinara, kao i intelektualaca.

Kako je saopštila grupa nevladnih organizacija, Aleksandar Martinović je na redovnom zasedanju 11. marta pretio da će svako ko kritikuje vlast biti “prebijen u džaku”.

„Treba imati u vidu da su se u istu vreću protiv Aleksandra Vučića strpali i Dragan Đilas i Marinika Tepić i pojedini tzv. intelektualci sa Beogradskog univerziteta i tzv. slobodni i nezavisni novinari, a itekako zavisni od pojedinih stranih ambasada i pojedinih tajkuna i da su se u istu vreću stavili oni koji iz inostranstva rade protiv Aleksandra Vučića i protiv Republike Srbije… Mi kao poslanička grupa ‘Aleksandar Vučić – za našu decu’ šaljemo jasnu poruku i domaćoj i stranoj javnosti da ćemo sve te koji su sami sebe stavili u tu vreću da udaramo po toj vreći najsnažnije dok je ne pocepamo”, rekao je Martinović, govoreći o navodnom pokušaju državnog udara i ubistva predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

To se čuje na snimku sednice Skupštine koji na Tviteru okačio Otvoreni parlament.

Lidija Komlen Nikolić, predsednica Udruženja tužilaca Srbije, navodi za Nova.rs da je smenu Martinovića zatražio Nacionalni konvent, te da je potpisnik tog saopštenja i Udruženje tužilaca.

„Svi učesnici u javnom životu treba da vode računa o načinu na koji će da iskazuju svoje misli, pa da u tom smislu treba da postoji određena vrsta političke odgovornosti“, kaže Komlen Nikolić.

Martinović i njegov stranački kolega Vladimir Orlić izneli su skandalozne navode i o umešanosti Crte u pokušaj državnog udara i ubistvo predsednika države. Ta organizacija je uputila Republičkom javnom tužilaštvu podnesak za pokretanje postupka i zatražila da u okviru njega u svojstvu svedoka pozove narodne poslanike da objasne optužbe koje su izneli.

Bakarecov poziv na ubistvo

Niko do danas nije reagovao ni na pretnje Nebojše Bakareca, takođe poslanika. On je izneo indirektnu pretnju bivšem šefu BIA Saši Vukadinoviću, čiju su fotografiju iz Trsta sa Draganom Đilasom objavili pojedini tabloidi.

„To što je uradio bivši šef BIA je krajnje neprofesionalno i nedopustivo u profesionalnim obaveštajnim odnosima. Zamislite da se bivši šef Federalne službe bezbednosti sastaje sa (Aleksejem) Navaljnim. Znate kako se to rešava u Rusiji? Tako što te više nema“, izjavio je Bakarec u javnom prenosu sednice Skupštine Srbije.

bakarec
Foto: TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Zbog ovih navoda Bakareca, deo javnosti zatražilo je od tužilaštva da reaguje, ali ono ništa nije uradilo tim povodom. Sa druge strane, predsednik parlamenta Ivica Dačić izjavio je da Bakarec nikome nije pretio.

„Ljudi možda nisu slušali, a sada neki kažu da je pretio smrću i da je rekao da opoziciju treba pobiti kao u Rusiji. Da je tako bilo svakako da ne bismo dopustili da takve stvari izgovara“, rekao je Dačić.

Crtanje mete novinarima TV N1 i Nove S

Niko nije reagovao ni na navode njihove stranačke koleginice Biljane Pantić Pilje, koja je tek tom izjavom zadobila pažnju javnosti. Ona je televiziju N1 i Nova S nazvala “antisrpskim medijima”, domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima.

Biljana Pantić Pilja Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

„… ovim nezavisnim medijima – N1 i Nova S, antisrpskim medijima, nema tu trunke nezavisnosti. Njih može opisati samo jedna rečenica – domaći izdajnik i strani plaćenik“, rekla je poslanica naprednjaka.

Na ovaj način poslanica SNS je nacrtala mete novinarima N1 i Nova S, a njen metod podseća na one koji su primenjivani protiv nezavisnih medija ratnih devedesetih godina, u vreme režima Slobodana Miloševića. Njene navode u izjavi za portal Nova.rs podržao je i Aleksandar Martinović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram