Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Grupa nevladinih organizacija je, povodom, kako su naveli, otvorenog poziva poslanika Narodne skupštine Aleksandra Martinovića na fizičko nasilje, zatražila reakciju predsednika parlamenta Ivice Dačića i smenu Martinovića sa mesta predsednika Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

Organizacije civilnog društva okupljene u Radnim grupama za poglavlja 23 i 24 i Međusektorskim grupama za političke kriterijume i slobodu izražavanja i medija Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji podsetile su u saopštenju da je Aleksandar Martinović 11. marta na redovnom zasedanju pretio da će svako ko kritikuje vlast „biti prebijen u džaku“, što smatraju otvorenim pozivom na nasilje.

Izražavaći podršku i solidarnost sa svim drugim organizacijama i pojedincima koje je Martinović optužio da učestvuju u „državnom udaru“, od članova Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja zatraženo je da Martonovića hitno smene sa funkcije predsednika Odbora, a od predsednika Skupštine Ivice Dačića da sankcioniše drastično kršenje Kodeksa ponašanja narodnih poslanika.

Od poslanika Aleksandra Martinovića traže da se javno izvini organizaciji CRTA.

„Govornica Narodne skupštine ne sme da se zloupotrebljava u cilju primitivnog i neprimerenog obračunavanja sa neistomišljenicima koji nisu u mogućnosti da odgovore na optužbe. Poslanik Martinović je iznetim pretnjama još jednom pokazao da nije dostojan da obavlja funkciju predsednika skupštinskog Odbora, koji bi upravo trebalo da odlučuje o slučajevima kršenja Kodeksa o ponašanju poslanika“, navodi u saopštenju grupa organizacija civilnog društva.

Ističe se i da „Martinović, kao i njegove kolege iz iste poslaničke grupe, pokazuju da nemaju nameru da unaprede rad zakonodavnog tela“, i da se – uprkos upozorenjima relevantnih domaćih i međunarodnih institucija i organizacija – kriminalizacija civilnog društva, medija i političkih protivnika i dalje ne zaustavlja.

Verbalni napadi predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti kojima se organizacije civilnog društva označavaju kao „neprijatelji države“, njihov profesionalni integritet i ugled dovode u pitanje, a aktivisti i zaposleni direktno dovode u opasnost, ponavljaju se svakodnevno, a svako ukazivanje na povezanost države i organizovanog kriminala ili na flagrantno kršenje zakona izaziva sve brutalnije reakcije nosilaca najviših državnih funkcija, umesto da izazove pozitivne promene i unapredi ambijent u kome živimo, naglašeno je u saopštenju.

Nevladine organizacije ukazuju da „ovakvo ponašanje udaljava Srbiju i njene građane od ispunjavanja elementarnih kriterijuma za članstvo u EU, što je deklarativni strateški cilj Vlade“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare