Sve izgubljene bitke Zorane Mihajlović

Politika 25. jan. 202109:10 > 09:38
Podeli:
gasovod
Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Bilo da je javno pokazivala nameru da smeni Dušana Bajatovića sa čela JP Srbijagas, bilo da zaustavi gradnju gondole na Zlatiboru ili sruši nelegalni objekat na Pančićevom vrhu, ministarki i visokoj funkcionerki SNS Zorani Mihajlović ništa od toga nije pošlo za rukom. Nakon što je prvo dobijala vetar u leđa za sve te obračune, Mihajlović je u finalu gubila bitke. Po pravilu, zbog stranačkih kolega u Vladi Srbije ali i samog predsednika države Aleksandra Vučića.

U Vladi u kojoj dominira Srpska napredna stranka, Zorana Mihajlović neretko je vodila „ratove“ ne samo sa opozicijom, već i unutar vladajuće koalicije, a što je još neobičnije i unutar SNS. Upadala je u vatru sa visokim funkcionerima naprednjaka, premijerkom Anom Brnabić, aktuelnom ministarkom i bivšom predsednicom Skupštine Majom Gojković, tadašnjim ministrom Zoranom Đorđevićem…, a neretko su odnosi varničili i sa SPS-om.

I dok su verbalni sukobi vremenom samo utihnuli, Mihajlović je svoje javne bitke uglavnom gubila,i to po pravilu zbog svojih stranačkih kolega, pa i samog lidera SNS i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Neke od ishoda njenih „bitki“ smo mogli da vidimo i ovih dana.

Zorana 0 :  1 Stamatović

Gondola na Zlatiboru gotovo pet godina bila je projekat oko koga je ratovala sa predsednikom Opštine Čajetina Milanom Stamatovićem i to u vreme kada je bila ministarka građevinarstva. U tom „ratu“ bilo je svega, od zaustavljanja radova, pretnji rušenjem, krivičnih prijava…, a problem je rešen čini se preko noći. Tome je i ovog puta kumovao nenadležni predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Žičara koja povezuje centar Zlatibora sa vrhom Tornik počela je da se gradi 2017. godine i u samom startu projekat je naišao na probleme. Nikada nije data dozvola za gradnju cele žičare. Zahtev su odbijeni jer, kako je ministarstvo tvrdilo, nije dostavljena kompletna dokumentacija.

Foto: TANJUG/ INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“

Građevinski inspektori su više puta izlazili na teren i izdavali rešenja o zabrani dalje gradnje, a Stamatović ih je samo ignorisao.

Zorana Mihajlović je tvrdila da predsednik Opštine Čajetina nije nikakva žrtva, već da se ponaša kao „lokalni šerif“ koji pokušava da prikrije šta se na Zlatiboru radilo. Ona je 2017. protiv Stamatovića podnela krivičnu prijavu zbog nelegalne gradnje gondole.

Kakav je njen ishod i šta se u međuvremenu dogodilo, nije do kraja otkriveno. Ipak, epilog „rata“ Mihajlovićeve i Stamatovića završen je u korist predsednika opštine Čajetina. Tu pobedu Stamatoviću omogućio je ni manje ni više nego predsednik Aleksandar Vučić. Sve je rešeno jednimrazgovorom njih dvojice. I dozvole i žičara.

Zorana napada, Bajatović vodi

Sukob Zorane Mihajlović sa Dušanom Bajatovićem traje duže od 10 godina, a zahtev da bude smenjen upućivala je i dok je bila u opoziciji.

Posle samo mesec dana u drugom mandatu na mestu ministarke energetike obavestila je javnost da je sa sastanka sa direktorima javnih preduzeća izbacila prvog čoveka Srbijgasa, jer „nije poštovao institucije Vlade Srbije“.

Kritike Bajatoviću javno je upućivala, govorila da je Srbijagas jedno neuređeno preduzeće, da nije završilo planirane gasifikacije, a one koje je radilo, nije radilo po realnim cenama, nego po tri ili pet puta višim.

Ona je nedavno izjavila da je na sednici Vlade 10. decembra usvojen plan reorganizacije „Srbijagasa“ i poručila da to mora da se sprovede.

Foto: TANJUG / MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE / ZORAN PETROVIC

„Reforma Srbijagasa je počela u petak prošle nedelja i tačno je određena i definisana po datumima, kada i šta mora da se uradi. Poslovodstvo ‘Srbijagasa’ treba da je sprovede i ukoliko je ne bude sprovela neće biti poslovodstva Srbijagasa“, zapretila je Mihajlović.

I u pravom mandatu na funkciji ministarke energetike (2012 – 2014) ona je javno kritikovala Bajatovića, pozivala tužilaštvo da ispita poslovanje Srbijagasa, tražila da bude razrešen… U tom periodu je formirala i komisiju koja je trebalo da se pozabavi Srbijagasom, ali je njenim članovima, u pokušaju da uđu u to preduzeće, Bajatović zabranio ulaz.

I dok je bila u opoziciji govorila je da je sramota da direktor jednog prezaduženog preduzeća zarađuje 10.000 evra i da Srbijagas vodi u bankrot. U međuvremenu, Bajatovićeva mesečna primanja porasla su na gotovo 34.000 evra, a on je i dalje na čelu Srbijagasa.

Sa Stefanovićem u klinču zbog Pančića

Tadašnja ministarka energetike nije imala uspeha ni u rušenju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu, iako je, praktično sve bilo u njenim rukama. Njeno ministarstvo je još u januaru 2018. izdalo prvo rešenje o rušenju, zakazalo ga za avgust 2019, ali ono do danas nije sprovedeno, jer je policija tada odbila da pruži asistenciju.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, pozivajući se na zakon, odbio je da pruži traženu zaštitu bez dokaza da je pre toga pokušano rušenje.

Foto: Nova.rs

S druge strane, uz obrazloženje da ne želi da ugrozi bezbednost svojih zaposlenih, Zorana Mihajlović odbila je da bez asistencije policije sprovede rušenje nelegalnog objekta. Tako se slučaj nelegalnog zdanja na Pančićevom vrhu našao u pat poziciji i takvo stanje trajalo je bar godinu dana.

Potom je stiglo obećanje Stefanovića da će do kraja 2019. godine „do poslednje cigle“ taj objekat biti srušen. To se nije nikada desilo.

Investitorka Snežana Matković je nakon toga srušila samo deo objekta, a posle pauze zbog epidemije, nastavljeni su radovi, ali ne na rušenju, nego na adaptaciji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar