U nedelju od sedam sati biće otvorena biračka mesta u Srbiji, a vrlo je važno da građani znaju šta je zabranjeno na biralištima i neposredno oko njih. Simboli i propagandni materijali stranaka, snimanje, dupli birački spiskovi i upotreba telefona nikako ne smeju da budu deo izbornog procesa i to je strogo zabranjeno.

Na biračkom mestu ili neposredno ispred biračkog mesta zabranjeno je isticanje propagandnih materijala i simbola političkih stranaka. Osim toga, zabranjeno je zadržavanje na biračkom mestu svih osoba koja nemaju prava i dužnosti u vezi sa sprovođenjem izbora.

Birači bi trebalo da se zadrže u prostoriji onoliko koliko traje glasanje i da nakon završetka postupka napuste prostorije.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Zabranjeno je neovlašćeno snimanje i fotografisanje dešavanja na biračkom mestu. Dodatno, nije dozvoljena upotreba mobilnog telefona i drugih sredstava, neovlašćeno davanje obaveštenje o dešavanjima na biračkom mestu naročito ne o licima koja su išasla ili ne na izbore.

Iz organizacije CRTA navode da je zabranjeno da se prave spiskovi birača koji su izašli na glasanje ili nisu izašli (upisivanjem imena ili rednog broja iz izvoda iz biračkog spiska birača koji su izašli ili nisu izašli na glasanje).

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Zabranjeno je da članovi biračkog odbora dopisuju birače u izvod iz biračkog spiska. Pored toga, zabranjeno je prisustvo kamera osim ukoliko se predstavnici medija nisu ranije najavili kako bi došli i snimili izveštaj sa biračkih mesta.

Podrazumeva se da je strogo zabranjeno podmićivanje ili deljenje bilo kakve pomoći biračima oko mesta gde se glasa. Na sam dan glasanja, na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Kako izgleda procedura glasanja – šta treba da ponesem i šta treba da znam?

Najpre morate proveriti na kom se biračkom mestu glasate. Na pozivnom listiću koji ste, vrlo verovatno, dobili na kućnu adresu, piše na koje je vaše mesto. Ukoliko niste dobili, nije problem, možete glasati, a svoje biračko mesto proveriti onlajn na sajtu Ministarstva države uprave i lokalne samouprave, koja vodi evidenciju o biračkom spisku.

Biračka mesta obično se nalaze u školi, mesnoj zajednici, domu kulture ili sličnim mestima.

Važeći i nevažeći glasački listići Ilustracija
Ilustracija: CRTA

Da li mogu da idem na glasanje i ako ne dobijem poziv u sandučetu?

Bitno je da se nalazite u biračkom spisku i da imate identifikacioni dokument (lična karta i pasoš), a poziv za glasanje je stvar koja vas ne ograničava da glasate

Najčešće nepravilnosti na biračkom mestu

Na samom biračkom mestu među glavnim nepravilnosti su dupli birački spiskovi, glasanje bez kontrolnog listića, sugerisanje za koga da glasate, te isticanje stranačkih obeležja. Najpre morate znate i alarmirate kontrolore ili policiju da se na biračkom mestu nalaze paralelni (dupli) spiskovi.

Birački spisak može biti samo jedan i tu se potpisujete. Ne sme vam niko sugerisati ni za koga da glasate, niti smeju da postoje stranačka obeležja na izbornom mestu.

BONUS VIDEO: #Izborise – Nova kampanja portala Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar