Do izbora je ostalo još 5 dana, uveliko traju pritisci na birače. Postoje brojna svedočenja, dokazi, pa čak i izjave i akcije funkcionera kojima se potvrđuje da se građani svakodnevno suočavaju sa ucenama, pretnjama, pritiscima i izazovima koji narušavaju izborni proces. Nova.rs vas poziva i ohrabruje da ne sklanjate pogled sa ovakvih protivzakonitih poteza vlasti i da nam prijavite sve nepravilnosti kojima ste izloženi.

Ako se suočavate sa pretnjama, ucenama ili bilo kakvih pritiscima tokom izbornog procesa, pišite nam na mejl [email protected] kako bismo objavili dokumentovane nepravilnosti iz vaše opštine ili grada i sa samog biračkog mesta.

Šta su sve izborne nepravilnosti i kako da ih prepoznate?

Najbitnije je da znate da se izborne nepravilnosti dešavaju i pre izbornog dana (17.decembra). Za mnoge stvari kasno je ako ih alarmirate tek na dan izbora. Dakle, nepravilnosti postoje pre kampanje, tokom izborne kampanje (tada su najogoljenije) i na samom danu glasanja, odnosno biračkom mestu.

Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Lepeza nepravilnosti je nepregledna: od pritisaka, ucena, podmićivanja, pa do organizovane krađe na biračkim mestima. Predstavićemo vam ključne nepravilnosti koje morate da prijavite ukoliko ih primetite jer to ozbiljno dovodi u sumnju regularnost izbornog procesa.

Kupovina glasova

Najvidljiva i najdirektnija izborna nepravilnost je direktno podmićivanje birača da glasaju. Takav mehanizam koriste partije vlasti i funkcioniše se po sledećem principu: dobijete novac da zaokružite tačno određenu partiju ili opciju.

To je klasično kršenje zakona za koju bi organizatori morali da dobiju strogu sankciju. Često se dešava da birači moraju da slikaju glasački listić, posle čega dobijaju kompletan iznos.

Pod kupovinom glasova spada i kada političke partije u toku kampanje dele pomoć u vidu različitih proizvoda (namirnice, ogrev, pomoć bilo kakve vrste) i tako učestvuju indirektno u promeni volje birača.

Pritisci na birače

Pretnje spadaju u najčešće pritiske koje dobijaju birači. Ovde se pre svega misli na situaciju kada vam neko sugeriše da morate da glasate da partiju na vlasti ili ćete u suprotnom ostati bez posla.

Simpatizeri SNS Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Postoji situacije kada vam se i fizički preti, ali najčešće je pitanju gubitak posla, socijalne pomoći, klijenata, dolazak poreske inspekcije ukoliko imate firmu…

Uskraćivanje prava

Birači, odnosno građani izloženi su i drugim pritiscima gde im se uskraćuju brojna prava. Ovde svakako spada uskraćivanje socijalne pomoći ukoliko birači ne glasaju za listu koju predstavlja vlast.

Takvi primeri dolazili si i sada u predizbornoj kampanji, o čemu su govorili i neki bivši narodni poslanici.

Fizičko ili psihičko nasilje

Najdirektnije primer jeste da vas neko napadne fizički čime bi vas pritisnuo da glasate za tačno određenu listu. Mogu da vas udare, napadnu i slično, zbog čega bi morali da reaguju nadležni organi.

Postoji i psihičko nasilje koje se svakodnevno trpi na radnom mestu ukoliko ne želite da glasate za izborima.

Zloupotreba javne funkcije

Ako direktori javnih funkcionera ili drugi zaposleni u državnim ustanovama pozivaju građane da zaokruže tačno određenu listu, to je zloupotreba javne funkcije. Na ovim i prošlim izborima direktor PIO fonda Relja Ognjenović često je pod stranačkim obeležjima delio građanima pomoć, proizvode, ogrev i hranu. Ukoliko ste na javnoj funkciji, ne smete je koristiti za promociju bilo kakve kampanje.

Foto: Printscreen Instagram/relja.ognjenovic

Ovde svakako spada i prikupljanje kapilarnih glasova u javnim preduzećima za potrebe kampanje.

Zloupotreba javnih resursa

Klasični primeri zloupotrebe javnih resursa su upotreba službenih automobila javnih institucija da bi dovezli ljude na stranačke skupove. Pored toga, ukoliko ste prisiljeni da odete na miting stranke u radno vreme, to takođe spada u zloupotrebu.

Govor mržnje

Obraćanja funkcionera u izbornoj kampanji ne smeju da pozivaju na diskriminaciju, mržnju ili nasilje prema bilo kome.

To je strogo zabranjeno, naročito ne po ličnom osnovu kao što su rasna, nacionalna, verska ili etnička pripadnost.

Izborne nepravilnosti na biračkom mestu ili u neposrednoj blizini biračkog mesta

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na samom biračkom mestu među glavnim nepravilnosti su dupli birački spiskovi, glasanje bez kontrolnog listića, sugerisanje za koga da glasate, te isticanje stranačkih obeležja.

Najpre morate znate i alarmirate kontrolore ili policiju da se na biračkom mestu nalaze paralelni (dupli) spiskovi. Birački spisak može biti samo jedan i tu se potpisujete prilikom glasanja.

Ukoliko bilo ko vodi paralelan spisak, morate da reagujete. Glasanje nije moguće da počne bez kontrolnog listića. Ako on nije u kutiji, glasanje mora da se prekine.

Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Ne sme vam niko sugerisati ni za koga da glasate, niti smeju da postoje stranačka obeležja na izbornom mestu.

Crni džipovi i deljenje novca ispred biračkog mesta

Strogo je zabranjeno da se deli novac u kampanji, ali partije to neretko rade i ispred biračkih mesta. Ukoliko to vidite, slobodno snimite i alarmirajte nadležne organe i Nova.rs.

Prethodni izborni ciklusi su bili prepuni situacija gde oko izbornog mesta „patroliraju“ crni džipovi i druga „sumnjiva“ vozila gde se ljudi dovoze na glasanje ili se tu deli novac.

Ako uočite i ovakve sumnjive situacije, kontaktirajte nas na [email protected]

BONUS VIDEO: Zajednička hajka vlasti i prorežimskih medija: Salve uvreda upućene potpisnicima ProGlasa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare