Foto: Shutterstock, TANJUG/ RADE PRELIC, Goran Srdanov/Nova.rs

Iako se svojski trude da se prikažu drugačije, potezi koje povlače članovi Vlade i predsednik države pokazuju da je vlast u Srbiji izrazito homofobna. Što zbog radikalskih korena, što zbog stalnog osluškivanja starog, dobrog i nepogrešivog "rejtinga". Tako sagovornici portala Nova.rs tumače čitav niz poteza srpskih zvaničnika zaključno sa izjavom predsednika Aleksandra Vučića da ne bi potpisao Zakon o istopolnim zajednicama ili odluke šefa diplomatije Nikole Selakovića da predloži povlačenje ambasadora iz Poljske samo zato što je potpisao podršku LGBT zajednici.

Pravi diplomatski skandal izazvala je odluka ambasadora Srbije u Poljskoj Nikole Zurovca da potpiše pismo podrške LGBT zajednici sa još 40 ambasadora drugih zemalja, uglavnom članica EU. To je naišlo na negativnu reakciju konzervativnih vlasti Poljske i otkazivanje posete srpskog šefa diplomatije Nikole Selakovića.

Nikola Selakovic
Nikola Selaković Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Reakcija – pozivanje ambasadora Zurovca na konsultacije u Beograd i verovatno predlog Selakovića da bude povučen sa ovog mesta, što će razmotriti Vlada i predsednik države.

Đukić: Selaković samo pravi štetu

Bivši ambasador Srbije u Belorusiji i stručnjak je za međunarodne odnose i spoljnu politiku Srećko Đukić smatra da je Selaković napravio više štete srpskoj diplomatiji, nego ambasador Zurovac.

„Po mom mišljenju on samo pravi štetu od kako je došao. Povlači poteze koji su brzopleti i nepromišljeni, a to diplomatija ne podnosi. Jer diplomatija nije stranka. Sve se to moglo elegantnije uraditi. Da se Poljskoj objasne principijelni stavovi naše Vlade, da im se objasni da je naša premijerka deklarisani gej, da se u našoj državi zvanično podržava LGBT populacija. Sve se moglo uraditi drugačije i diplomatski, a ne ovako ponižavanjem našeg ambasadora“, smatra Đukić.

 

Ko je tu pogrešio i zašto?

Postavlja se pitanje zašto je odluka Zurovca da potpiše pismo bez da je pitao Selakovića, toliko „grešna“? Kada smi mi zemlja u kojoj se navodno poštuju prava LGBT zajednice, u kojoj se na čelu Vlade nalazi Ana Brnabić kao deklarisani pripadnik gej populacije, u koju je dojučerašnji ljuti protivnik i kritičar broj jedan Gordana Čomić dovedena kako bi poboljšala stvari. Iz ovoga bi se moglo zaključiti da Srbija u načelu podržava LGBT?

Ili, ipak, ne.

Jesmo li mi zapravo država sa homofobnom vlašću?

Odgovor možda leži u činjenici da je predsednik Aleksandar Vučić rekao da ne bi potpisao Zakon o istopolnim zajednicama.

Aleksandar Vučić Foto:Božana Pavlica/FoNet

„Ustav upućuje na Porodični zakon koji brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene. Stoga, zakon o istopolnim zajednicama ne bih mogao da potpišem i vratio bih ga Narodnoj skupštini“, rekao je Vučić.

I to u jeku borbe da se pripadnicima LGBT manjine da ovo pravo, kad ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić daje svoj maksimum da makar ovim opravda zašto je postala član ove Vlade i upinjemo se iz petnih žila da se pred Evropom predstavimo kao moderna, demokratska država…

Vlada okrenuta homofobnim glasačima

Profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević za Nova.rs kaže da je sasvim očigledno da je naša Vlada okrenuta homofobnom delu biračkog tela.

Foto: Medija centar Beograd

Milivojević: Selaković ispravno postupio 

Karijerni diplomata Zoran Milivojević smatra da je odluka ministra Selakovića ispravna.

„Ambasador je tamo u prvom redu da štiti odnose Srbije i Poljske. On mora da zna kakvi su aktuelni stavovi država domaćina. Obavezno je tražiti saglasnost od ministra spoljnih poslova. To je abeceda diplomatije. Povrh svega morao je da vodi računa o tome da ministar sutradan dolazi u posetu“, kaže Milivojević.

 

„Ona vodi puno računa o homofobnom delu birača, koji ne prelaze tako lako preko te vrste modernizovanja. Tu se onda javlja briga da te birače ne preuzme neko drugi. U tom smislu treba gledati i to poigravanje sa Gordanom Čomić koja je postavljena  na to mesto zbog toga, a videćemo da li će joj na kraju, ipak, biti uskraćena podrška. Moguće je da u Skupštini usvoje zakon, pa ga Vučić vrati, pa se onda ide na kvalifikovanu većinu i sve je to način za odugovlačenje. Povrh svega mi imamo premijerku Brnabić koja je deklarisani pripadnik LGBT populacije, međutim, osim parade nismo videli nikakav napredak u emancipaciji ovog dela društva“, kaže Pavićević.

Jer, tako kaže rejting…

Nekadašnji profesor kliničke psihologije Univerziteta u Novom Sadu Mikloš Biro smatra da je pored homofobije, razlog zašto vlast u Srbiji povlači ovakve poteze – osluškivanje rejtinga.

Foto: N1

„Što se tiče situacije sa povlačenjem našeg ambasadora u Poljskoj, činjenica je da je poljska Vlada homofobna, kao i Orbanova, ali isto tako je i činjenica da je 40 ambasadora zemalja EU koji su potpisali ovo pismo očigledna poruka Poljskoj. Kod nas je, as druge strane, potpuna rašomonijada. Imamo Brnabić kao deklarisanu pripadnicu LGBT populacije na čelu Vlade, Vučić demonstrira tolerantnost u svetu, a onda se odjednom protivi usvajanju Zakona o istopolnim zajednicama, koji je njegova Vlada predložila. Prosto, predomislio se, jer je procenio da je više štete nego koristi po rejting. To su ti radikalski koreni i u većini vladajuće stranke i kod Vučića, ali i stalno osluškivanje rejtinga. Sa izuzetkom Ane Brnabić, Gordane Čomić i eventualno Zorane Mihajlović, mislim da nam je ostatak Vlade sasvim očigledno homofoban“, zaključuje Biro.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram