Ana Brnabić, Aleksandar Vučić. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Svaka LGBT osoba u Srbiji će vam otvoreno reći da je jedina gora stvar od otvorenih homofoba i neprijatelja LGBT zajednice situacija u kojoj ste okruženi "prijateljima" koji se pretvaraju da vas podržavaju - a suštinski misle potpuno suprotno. Još gore od toga je kada vašu seksualnost koriste zarad političkih poena i dodvaravanja velikim zapadnim silama - a kada je to najpotrebnije, njihova prava podrška izostaje.

Takav se utisak stiče iz najnovije izjave predsednika Srbije, koji je rekao da neće podržati Zakon o istpolnim zajednicama.

Uprkos činjenici da je svojevremeno upravo on izabrao premijerku Anu Brnabić, te da je on bio taj koji ju je „autovao“ u javnosti kao lezbejku, kao i da je često viđan kako zajedno sa Anom Brnabić, njenom devojkom i njihovim zajedničkim detetom provodi vreme, Vučić je izjavio da kao predsednik Srbije ne može da potpiše Zakon o istopolnim zajednicama, ako ga Narodna skuptšina usvoji, jer je „dužan da štiti Ustav“.

PROČITAJTE JOŠ

„Ustav upućuje na Porodični zakon koji brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene. Stoga, zakon o istopolnim zajednicama ne bih mogao da potpišem i vratio bih ga Narodnoj skupštini“, izjavio je Vučić u intervjuu za „Blic“.

Dodao je i da ne isključuje mogućnost da se u najavljenim izmenama Ustava, koje se trenutno tiču samo pravosuđa, uključe i odredbe koje bi omogućile takvim manjinskim zajednicama da ostvari svoja prava, ali da je najviši pravni dokument za sada jasan. Upitan kakav je njegov lični odnos prema zakonu, kaže da je to pokazao izborom Ane Brnabić za premijera, ali i da istovremeno nije gorljivi zagovornik istopolnih zajednica.

Drugim rečima, „nisam homofob, ali – jesam.“

Sporna izjava o tome da je svoj stav o LGBT zajednici pokazao izabravši upravo Anu Brnabić za premijerku, otvara i druga pitanja – zar je to što je lezbejka jedini kvalitet formalno najmoćnije osobe u zemlji?

Navikli smo već da Ana Brnabić ne reaguje na homofobične ispade državnih zvaničnika, ali i da ima visok stepen tolerancije za nasilje u društvu prema pripadnicima LGBT zajednice, te da ni sama nije podržala zakon o istopolnim zajednicama iako, za sada, dok još uvek nije donesen, jedina u Srbiji uživa njegova prava.

Tužno je, međutim, to što će jednog dana njeno dete u medijima čitati kako nije umela, ili smela, da zaštiti sebe, svoju porodicu i zajednicu kojoj je nekada pripadala.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare