Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Usvajanje zakona o istopolnim zajednicama, koji je, prema najavama, do juna trebalo da uđe u skupštinsku proceduru, očito je pod velikim znakom pitanja. Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ga neće potpisati, navodeći da je dužan da čuva srpski Ustav. Sagovornici portala Nova.rs navode da bi u pozadini ove Vučićeve izjave mogla da budu istraživanja javnog mnjenja i politika i pitaju zašto se onda mesecima radilo na zakonu o istopolnim zajednicama, ako je on neustavan.

Godinama su pripadnici LGBT populacije tražili od srpskih vlasti da usvoje zakon kojim bi se regulisala prava pripadnika gej zajednice. Kada je Gordana Čomić došla na funkciju ministarke za ljudska i manjinska prava, kao jedan od prioriteta navela je donošenje zakona o istopolnim zajednicama, na kojem je rad praktično krenuo od novembra.

Mada donošenje takvog zakona u Srbiji nije politički popularno, činilo se da Čomić ima podršku SNS-a, a pre svega premijerke Ane Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića. Međutim, kada je zakon došao na korak od usvajanja na sednici Vlade, Vučić najavljuje da ga neće potpisati, a kao obrazloženje ističe da bi potpisivanjem tog zakona prekršio Ustav Srbije, a da je kao predsednik države dužan da ga čuva.

“Ustav upućuje na Porodični zakon koji brak definise kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene. Stoga i zakon o istopolnim zajednicama ne bih mogao da potpišem i vratio bih ga Narodnoj skupštini“, rekao je Vučić u intervjuu za “Blic”.

Za srpsku političku scenu bilo bi neverovatno da uprkos navodima Vučića, Vlada izglasa ovaj zakon i uputi ga u Skupštinu, budući da u Srbiji lider SNS i predsednik države gotovo sve mora da odobri, pa i manje osetljive stvari. Stoga je i čudnije da posle gotovo pola godine rada na ovom zakonu Vučić najavljuje da ga neće potpisati.

Postavlja se pitanje šta je u pozadini ove Vučićeve izjave i kako to da je sada odjednom zakon neustavan.

Antonijević: Na zakonu radili i pravnici

Milan Antonijević, pravnik i borac za ljudska prava, kaže za Nova.rs da ga Vučićeva izjava čudi, a naročito kada se pogleda samo slovo Ustava koje govori o braku.

Milan Antonijević Foto:TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

“Zakon o istopolnim zajednicama ne koristi isti pojam. Mislim da je to potpuno deplasirano na taj način devalvirati toliki rad i ministarstva i ljude koje su učestvovali u radu Radne grupe, eksperata. Tamo je bilo i pravnika, bilo je i onih koji se bave ustavno-pravnom materijom, te stoga začujuđuje da se u ovom poslednjem koraku na ovaj način sve to devalvira”, navodi Antonijević i dodaje da, koliko zna, uslov za ulazak Čomić u Vladu bilo je upravo donošenje tog zakona i ne samo njega.

On dodaje da bi Vučić trebalo da se konsultuje sa onima koji se bave sa ustavno pravnom materijom, a ne politikom i istraživanjima javnog mnjenja i na osnovu toga donese takav sud.

“Ne bih voleo da se ova zemlja vodi na osnovu istraživanja javnog mnjenja. Treba sesti sa svima i sa SPC i razgovarati, pojasniti koji su dometi, da se ovde ne dira u bračnu zajednicu i ono što stoji u Ustavu i da je ovo jedan zakon koji samo unapređuje prava jednog dela populacije koji je itekako manjinski”, ističe Antonijević.

Miletić: Delovalo mi je da postoji politička volja

Goran Miletić, član Radne grupe za izradu zakona o istopolnim zajednicama i LGBT aktivista, navodi za naš portal da Aleksandar Vučić nije Ustavni sud, pa da procenjuje da li je pomenuti zakon ustavan ili ne.

“Vrlo je čudno njegovo obrazloženje, jer zašto bi onda Vlada uopšte počinjala da radi na zakonu i zašto bi se politički pokrenuo ceo proces koji je stajao mnogo godina? Delovalo mi je, a i dalje mi deluje, da postoji politička volja. Sad me čudi ta izjava. Ceo proces traje mesecima i došlo se do nekog teksta, prilično finalnog teksta zakona. Što se tiče protivustavnosti, ko god veruje da je protivustavan treba to da prepusti Ustavnom sudu”, ističe Miletić.

Foto: N1

On navodi da je zakon prošao sva ministarstva i da je izrađen finalni tekst.

“Ako se nije želeo ovaj zakon, to je moglo i ranije da se kaže. Meni je ovo potpuno novo. Nejasno mi je o čemu se radi. Koliko znam neoficijelno, stiglo se do finalnog teksta, sva ministarstva su dala mišljenja i ona su pozitivna. To je opet apsurd. Pa neko bi video da nije u skladu sa Zakonom i dao bi negativno mišljenje. Tako da mislim da to što Vučić kaže je nešto politički”, dodaje Miletić.

Novinari portala Nova.rs pokušali su da saznaju u Nemanjinoj 11 da li će se zakon o istopolnim zajednicima naći na dnevnom redu Vlade i da li će biti usvojen, ali povratnu informaciju nismo dobili.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Komentar smo tražili i od nadležne ministarke za ljudska i manjinska prava Gordane Čomić, ali ona nije odgovorila na naše pozive i SMS poruku.

Čomić je ranije u intervjuu za Nova.rs rekla da je njeno ministarstvo formirano po ideji Vučića i Brnabić, a da je njen „prilog bio plan rada za godinu dana“.

„Rekla sam da ima smisla da ja vodim ovo ministarstvo ako ćemo zajedno raditi na ispunjavanju plana rada, koji sam 16. novembra predstavila Odboru za ljudska i manjinska prava i ravonpravnost polova u Skupštini Srbije, a oni odobrili. U tom planu rada se nalazi i izrada predloga zakona o istopolnim zajednicama“, odgovorila je ona na pitanja našeg portala da li je donošenje tog zakona deo dogovora premijerkom i predsednikom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare